Press "Enter" to skip to content

Verslag 2022

Eline Roebers wint VIS. Rapidtoernooi

Het VIS. (vis-punt) Rapidtoernooi 2022 is gewonnen door Eline Roebers. Het schaaktalent – net terug van het EK met een WIM-norm op zak – bleef de gevestigde namen uit de regio voor. Namens de thuisclub werd Jan Willem van de Griendt tweede, Eric de Haan werd derde.

Bij het vorige toernooi in 2019 werd gezegd dat het misschien wel de laatste editie onder VIS.-naam was. “Want nu ben ik druk met vis bakken, maar ik wil eigenlijk zelf meedoen.” aldus de toernooi-sponsor destijds. Fast-forward naar februari 2022, en laat op een vrijdagavond werd op een servetje het toernooi van 2022 bezegeld; met een vis-bakker onder contract, was de rest een eitje. Hoofdsponsor FishPartners leverde de vis, Smedes de overige benodigdheden. Rond half twaalf was de pan warm, twee uur later en precies 10 seconden voor het enige buitje van de dag was de vis schoon op.

Tussen 2019 en nu is er twee jaar lang om bekende reden geen toernooi geweest, tijd om wat in te halen dus. Ondanks wat late afzeggingen was het deelnemersaantal van 77 een record. Zij werden verdeeld over negen groepen; acht achtkampen en een wat grotere (Zwitserse) groep. Met slechts kleine vertraging konden de klokken aan en ging het toernooi van start.

Strijd in de hoofdgroep, hier de openingszetten in de derde ronde. Foto: Franciscus Hartog

In de hoofdgroep leidden Richard Vedder, Jan Willem van de Griendt en Eline Roebers de dans bij lunch, met allen 2,5 uit 3. Richard en Eline speelden direct na rust onderling remise, terwijl Jan Willem een toreneindspel niet kon keepen tegen Alex Polak. Waar Eline in het vervolg bleef winnen, raapte Richard wat eieren, en Jan Willem kon zijn opgelopen achterstand ook niet meer repareren. In de slotronde was een remise door zetherhaling tegen Henk van der Poel voldoende om niet meer ingehaald te worden.

Vlnr Niels van de Coterlet (co-sponsor), Eline Roebers (winnares), Thomas Reichardt (prijsuitreiker van dienst) (foto JR)

De winst in de B-groep ging naar EK-deelnemer en schaakvader Jan Roebers, samen met Bram van den Berg. Beiden kwamen op 5 uit 6, gevolgd door een even logische als onspectaculaire salonremise in de slotronde. In de laagste groep maakte de jongste (deelnemende) telg Bregje het feest in huize Roebers compleet. Dat begon al in ronde 1 met een overwinning op Niels van de Coterlet, waarmee de “als ik win, sla je mij maar over bij de prijsuitreiking”-discussie tussen wedstrijdleider en co-sponsor de ijskast in kon. Uiteindelijk eindigde ze op een gedeeld podium met de wellicht jongste en oudste deelnemers (we vragen geen geboortedata dus weten het niet, maar speculeren graag), de deelnemer van het verste weg (Polen) en de sterkste deelnemende dammer (1300, melden bronnen).

Hier ging het dus om; er moest geschaakt worden i.p.v. vis gebakken. In navolging van oom Henk zien we hier duidelijke sporen van het Frans. (FH)

De retorische vraag “nog iets moeten doen als wedstrijdleider” kan met dank aan de C-groep een keer niet met “nee” beantwoord worden; in ronde 2 werden per ongeluk de verkeerde partijen gespeeld. Waarom zou je ook vragen hoe je tegenstander heet, als je zo sociaal ingesteld was had je wel een andere hobby dan schaken gezocht, niet dan? Na een boel gepuzzel viel het schema gelukkig toch nog recht te breien. Curieus genoeg deelden twee van de betrokkenen – Bart de Kort en Carlos Preuter – de groepswinst, terwijl hun vechtremise in ronde 2 eigenlijk ook salonremise in ronde 7 had moeten zijn.

Het denksportcentrum zat aardig vol, overal werd geschaakt.  (FH)

In de overige groepen gebeurde natuurlijk ook nog van alles, wat behalve de deelnemers zelf weinigen meer weten. Luuk de Man verdient een eervolle vermelding, zijn 6.5 uit 7 in D was de hoogste score van het hele deelnemersveld. Groep E was een prooi voor Max Valkenburg, ondanks ogenschijnlijk concentratieverlies – een nette term voor een lachstuip – tegen clubgenote Judith van Amerongen. Ook de F-groep kende een winnaar uit het Utrechtse, te weten Leo Keijzer. De enige groepswinnaar namens de thuisclub zat in groep G; Mike Ruitenbeek, samen met Erwin de Kleijn. Al telt groep H ook wel als thuis-overwinning; Melis Korlaar is dan wel geen lid van een schaakclub, maar al die potjes tegen zijn zoon vinden maar een meter of 500 verderop plaats.

De volledige eindstanden vindt u op deze pagina. Mocht u bij het zien van de eindstand denken “Verrek, ik had ook prijs”, dan niet getreurd; de niet opgehaalde prijzen liggen inmiddels bij Giro 555, als u daar een tikkie heen stuurt maken ze het vast over.

De prijswinnaars in groep I. Wat kan die fotograaf toch goed vis bakken! (foto MW)

Het was weer leuk, hopelijk tot de volgende keer!

Jasper Reichardt