Press "Enter" to skip to content

Tim Grutter wint Oploswedstrijd bij En Passant

“Oplosvrienden” klonk zaterdagmiddag iets na 14 uur uit de mond van Richard Vedder. De groet die vaak wordt gebruikt bij communicatie over probleemschaak. In dit geval was het de 3e en tevens laatste leg van de 3e editie van de Grand Prix Oplossen, een regionaal toernooi waarbij wedstrijdleider Wim Velker 9 opgaven heeft geselecteerd die binnen 2 uur opgelost moeten worden. Voor de 2e keer werd er een leg bij En Passant gehouden waarbij het probeersel was om het eens op een zaterdagmiddag te doen. Vorige keer zaten we boven terwijl er benden interne werd gespeeld. Nu er geen interne was en we beneden in de Visser & Hopman zaal plaats konden nemen werd er wel een opkomst aan EP’ers verwacht, zeker nu de lokale voetbalclubs een vrij weekend hadden. Toch viel dat met maar 5 clubleden redelijk tegen.

Allicht komt dat lage aantal doordat oplosschaken soms was vergezochte stellingen heeft. Neem bijvoorbeeld puzzel nummer 7: een zwarte pionnen polonaise over de b-lijn waarbij wit mat weet te geven in 6 zetten.

Op de instuif na afloop keek een neef van me naar de stelling en zei dat 1. Lc8 b2 2. Lxb7+ Kxb7 3. a8D wel zou winnen (en dat klopt), maar dat is niet het idee van oplosschaken. Zo waren er 3 (!) opgaven waarbij wit 2 pionnen en een koning heeft tegen maar 1 zwarte koning. Die stellingen waren ook allemaal gemakkelijk te winnen, maar het moest binnen respectievelijk 2, 3 en 5 zetten mat zijn.

Dan was er ook nog een echt realistische partijstelling waarbij er een mat in 6 op het bord stond. Puzzelen maar!

Dan was er ook nog een mat in 2 waarbij een thema komt kijken dat in een echte partij ook goed gebruikt kan worden. Reden dus om deze puzzel ook meer eens op te lossen.

Onder de puzzel staat tijdens de wedstrijd altijd wat de bedoeling is (mat in 2, mat in 3, remise, etc…) en daarna staat hoeveel witte en zwarte stukken er op het bord staan. De wedstrijdleider leek het leuk dat er ook een opgave was met alle 32 stukken nog op het bord. In dat kunstwerk weet wit overigens binnen 2 zetten mat te geven.

Dan was er ook nog een dermate moeilijke opgave waarvan de meeste spelers de juiste zet nieteens overwogen hebben. Wil je een echte uitdaging, geef dan nu maar een geforceerd mat in 3!

Dat waren dan 8 puzzels waarbij we mat moesten zetten. Bij opgave 9 was dat ook het geval, maar met een twist. Hierin gaat zwart namelijk wit helpen bij het mat geven. In deze anti-schaak puzzel begint zwart en nadat zwart en wit beide 5 zetten hebben gedaan staat zwart mat. Let op, er zijn 2 oplossingen die beide gegeven moeten worden. Er was overigens maar 1 iemand dat beide had gevonden en daar schept de schrijver graag over op.

2 uur en 3 kwartier nadat Richard het woord oplosvrienden uitsprak was het Wim Velker die op dezelfde manier de prijsuitreiking begon. Het resultaat was dat Gert de enige EP’er was met een prijs: de 4e plaats levert een jaarabonnement op het probleemblad op. De top 3 had allemaal 37,5 punten, dus gaf tijd de doorslag. Theo Jurrius verspeelde teveel tijd aan de helpmat en gebruikte 120 minuten en werd 3e. Alfred Gaasbeek leverde 3 minuten eerder het blaadje in en werd zodoende 2e. Winnaar was oud-eerste team speler Tim Grutter die met 54 minuten aanzienlijk sneller was en daarmee de verdiende winnaar van deze leg.

Mocht je na het leven van dit verslag denken: ik wil ook wel eens met een oploswedstrijd meedoen? 23 april is het SGS-oploskampioenschap waarbij je in teams van 3 speelt. Er wordt nog een 3e EP’er gezocht dus schroom niet om je bij ondergetekende te melden.

Op de site van Hoogland staat ook een verslag. Op probleemblad staat een iets uitgebreidere met daarbij ook de oplossingen.

Be First to Comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *