Press "Enter" to skip to content

Over het Halloweengambiet, de Fajarowicz en de Baviaanse opening…

Donderdag 9 februari stond voor het eerste team, koploper in de hoofdklasse C, een uitwedstrijd op het programma tegen het onderaan staande Zwolle Zuid Schaakt! Zwolle Zuid ligt best ver van Zwolle vind ik. Snelweg af, rechtsaf, langs Windesheim, dan een hele tijd niks en dan eindelijk weer lantaarnpalen. Zo ver van Zwolle, ik denk dat ze daar geeneens fan zijn van PEC. 

Maar goed, onderaan staan deed Wageningen vorig seizoen ook en toen verloren we daar, dus we waren gewaarschuwd. Een eerste rondje langs de borden deed evenwel het ergste vrezen. Dick de Graaf was er nog niet en er dienden zich reeds twee schaaktechnische rampen aan… 

Frank Woudenberg vroeg al in het begin van het seizoen of hij tegen ZZS! op bord 1 mocht zitten, want daar zou die tegen een schoolmeester mogen die hij goed kent. Oké, Gerben is de beroerdste niet, Frank op 1 en jawel hoor: Als hij niet met 1.g4 opent komt er andere ellende: 

Frank doet hier 4.Pxe5? Het Halloweengambiet. Leuk voor vluggertjes, maar ongeschikt om iemand met een paarhonderd ratingpunten meer de stuipen op het lijf te jagen. 

Die andere ramp tekende zich af op bord 8. Wie aan Gijs-Cor Heuveling vraagt wat voor opening hij gespeeld heeft hoort steevast: “Baviaans” Ik denk dat ik nu weet wat daarmee bedoeld wordt…  

Heuveling dacht: “Laat ik in het Siciliaans nu eens niet cxd4 doen” en na zes zetten stond het zo. Even later ook nog een zwarte pion op h6, dus ik vroeg me af hoe hij zich daar in hemelsnaam nog uit zou kunnen wurmen. 

Ondertussen kreeg Gerben van Pel de Fajarowicz tegen. U weet wel, 1.d4 Pf6 2.c4 e5 3.dxe5 Pe4. Ik heb daar in een grijs verleden nog eens een trainingsuurtje over gegeven. Toen was Gerben nog geen lid. Het is scherp, dubieus, maar als je je erdoor laat verrassen kan het hard verkeerd gaan. 

Er was dus enige reden tot zorg, maar met de entree van de grote Kaaieman gingen er kwartjes de goede kant op vallen. Dick kon een kwartier na zijn binnenkomst alweer op huis aan… 

Zijn tegenstander liep even een rondje langs te borden toen Dick exf6 speelde. Tegenstander komt terug, gaat zitten en pakt meteen die pion op f6 vast. Hij kon meteen opgeven, want de witte dame loert op de zwarte.  Een gevalletje waarin het ruilen van dames te prefereren valt.

Een andere ZwolleZuidenaar wilde wel graag dames ruilen. Daar had Raymond van de Bos aardig schik van…  

Raymond kreeg dameruil aangeboden met 18…Pf6-d7?? De vakkundig ingemetselde zwarte koning maakt dat Raymond hier niet lang over na hoefde te denken. 

Ondertussen zat ik even in de denktank op zoek naar de beste manier om mijn vroeg verworven pluspion te verzilveren. Eenmaal uit die denktank vielen mij bij een rondje langs de borden de schellen van de ogen. Heuveling ging op f2 slaan en een kwaliteit winnen. Hoe is het mogelijk! Even later stonden we dus 3-0 voor. 

Niet veel later was het 4-0  

ZZS! sloeg terug aan het eerste bord. Frankie kon het vrijwillig opgelopen nadeel niet repareren en kreeg een nul aan de pantalon. 

Robert Krouwel harkte het tweede matchpunt binnen. Dat leek allemaal heel soepel en geruisloos te gaan, maar kort voor het einde kreeg zijn tegenstander toch nog een kans op remise…  

Wit deed hier 51.Kf2 en verloor. Met 51.Lxf3 had hij het nog remise kunnen maken. Na 51…gxf3 52.Kxf3 kan zwart er niets aan doen dat de witte koning via g2 en h3 die h-pion gaat opvreten. 

Johannes Kossen offerde in het middenspel een pion voor fraaie compensatie. Dat leverde ook een punt op. Maar dat kan hij allemaal zelf veel beter vertellen, dus…  

De doorgaans bruisende Fajarowicz bij onze captain werd een saai middenspel met alleen maar zware stukken en pionnen. Oppegement wel eentje meer voor Gerben en dat voordeel werd in het eindspel uitgemolken. 

Daarmee werd het 7-1. Wil onze kopman een revanche op het topbord? Daar mogen hij en de teamleider dik twee maanden over nadenken, want op 14 april spelen we pas weer. Thuis tegen Apeldoorn. Als intussen de concurrenten gunstige uitslagen produceren zou dat al de kampioenswedstrijd kunnen zijn. Maar laten we niet op de muziek vooruit lopen… 

3 Comments

  1. Jan-Matthijs Jan-Matthijs

    Ik heb hele goede herinneringen aan de keer dat Dick de fajarowic tegen mij op het bord toverde…i

    • Richard Vedder Richard Vedder

      Niet helemaal terecht. In Zwozu speelde Raymond ook 1.f4 en dat ging best!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *