Press "Enter" to skip to content

Oplostoernooi op 1 maart bij En Passant! 

Vrijdag 1 maart is er in ons denksportcentrum een oplostoernooi. Onderdeel van een soort Grand Prix met een toernooi in Nijkerk, Bunschoten en Hoogland. De beste twee resultaten tellen mee voor het eindklassement dus wie op maandag 29 januari het toernooi in Nijkerk hebben gemist… geen nood! Meer info bij Frank en mij! 

Op zo’n avond krijg je twee uur de tijd om negen probleemstellingen op te lossen. De opgaven worden uitgezocht door organisator en wedstrijdleider Wim Velker. De eerste vond ik zo simpel dat ik hem binnen de minuut had, maar zo simpel was ie ook weer niet, want Frank had hem fout! 

Maar Frank deed het toch beter dan ik uiteindelijk, want hij stond met een medaille om zijn nek en ik werd vierde. Dat leverde me dan wel weer een jaarabonnement op het Probleemblad op en dat kwam goed uit, want het jaarabonnement dat ik vorig jaar won was net verlopen. 

Voor wie meedoet: als de opgave is: wit geeft mat in 2 zetten, in het jargon aangeduid als #2, dan hoef je alleen maar de eerste zet te geven. Is de opgave: wit geeft mat in 3, dan moet je ook, indien van toepassing, verschillende varianten geven. Maar van al die varianten dan maar twee zetten. 

Zo was er onderstaande opgave… 

Zo’n opgave is 5 punten waard. Dat is bij een tweezet makkelijk verdiend, want alleen de sleutelzet hoeft maar gegeven te worden en katsjing! Vijf punkte in de pocket. Bij een driezet zoals bovenstaand is het iets ingewikkelder omdat er na wits eerste zet meerdere mogelijke tegenzetten zijn voor zwart en die moeten allemaal benoemd en weerlegd worden. De eerste zet levert 2 punten op, daarna volgt er een half punt per gegeven variant. Frank en ik snapten allebei de clou, maar waren onvolledig in de beantwoording en dus kreeg ik hier maar drie punten voor en Frank drie en een half. 

Maar ik zeg verder niks, los hem maar lekker zelf op. 

Alfred Gaasbeek uit Ede, een ervaren oplosser begreep ik, won het toernooi. Hij scoorde 43,5 van de te behalen 45 punten. Enige foutje? Bovenstaande opgave! Hij scoorde net als Frank 3,5. Alfred Gaasbeek heeft met gewoon schaken een elo van 1636. Zo zie je maar dat het een vak apart is. Ik heb dik 600 elopunten meer, maar in dit oplostoernooi scoorde ik er maar 28! 

Theo Jurrius uit Arnhem (rating 1974) werd tweede met 37 punten. Onze Frankie werd derde met 31. 

Best leuk, zo’n avondje. Dus En Passanters, doe mee op 1 maart! 

Hieronder de prijswinnaars, vlnr Jurrius, Gaasbeek en de rest kennen jullie wel. De foto is gemaakt door Jan Snijders, van wie ook nog een stuk hand zichtbaar is.

4 Comments

 1. Gert Reichardt Gert Reichardt

  Leuke opgave…….en daarna 3 varianten met de koning uitwerken zeker.

 2. Wim Velker Wim Velker

  Nou Gert, slechts drie varianten? Dat is wel een beetje weinig hoor. Jij zou ook niet meer dan 3 1/2 punt van mij hebben gekregen!

 3. Gert Reichardt Gert Reichardt

  vooruit dan…..voeg ik er een variant met 2 Th1+ aan toe

 4. Wim Velker Wim Velker

  Dan kom je nog niet verder dan vier punten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *