Press "Enter" to skip to content

Loek van der Hagen wint Fishpartners V

Zaterdag 29 juni vierde het Fishpartners Open in het sponsorhome van V.V. IJsselmeervogels het eerste lustrum. Zeven grootmeesters deden een gooi naar de vette hoofdprijs. Ze kregen last van twee Internationaal Meesters, vijf Fidemeesters, drie Centimeters, vier computers een een hele riedel overige liefhebbers.

De computerkeuze was deze keer iets anders dan in voorgaande jaren. Niet meer zo’n allesverslindend monster ertussen. De sterkste computer was de door toernooibaas Peter Frans Koelewijn bediende Millennium Chess met een geschatte rating van 2450. Ook was er de Saitek Renaissance Sparc met een geschatte rating van 2200, de Novag Diablo met een geschatte rating van 2000 en de CGX Sphinx 40 met de alleszins behapbare rating van 1720.

De openingszet werd verricht door Ernst de Reus, die al sinds 1987 voorzitter is van schaakclub En Passant. Dat is dus 37 jaar. Wie biedt er meer?

De schakers uit het linkerrijtje haalden fors uit in de eerste ronde. Alleen Henk van der Poel moest een halfje afstaan aan Peter Weijgertze. Van der Poel uit vorm? Nou nee, want bij de prijsuitreiking mocht hij uiteindelijk het vaakst een envelop komen ophalen, maar daarover later meer!

Viel er dan helemaal niets te halen voor de qua Elo minder bedeelden? Ja, dat durf ik niet te zeggen. Wel dat een enkeling zich wel heel snel bij een nul neerlegde…

Emile Cardon had wit tegen Thomas Beerdsen en hij gaf het op. Inderdaad, we zien een vork. Maar met 17.Da3 had hij nog wel even kunnen doorvechten!

In ronde twee de eerste averij voor het grootmeestergilde en net als vorig jaar was de jonge Wouter Terlouw daarvoor verantwoordelijk. Hij bleef supersolide tegen Dimitri Reinderman en scoorde een verdiend halfje. Ook de beide Internationaal Meesters Henk Vedder en Manuel Bosboom dropten reeds een half. Robin Reichardt en Franck Steenbekkers gaven geen krimp!

Dat betekende dat er na twee ronden twaalf spelers met een 100% score de koppositie deelden.

Er deden twee Loeken mee. En in ronde drie speelden ze tegen elkaar. Wie is de beste Loek? Ja, van Wely natuurlijk, want die is Grootmeester en hij won van Van der Hagen. Ja, wacht even. Het toernooi duurt zeven ronden! Dan zien we wel wie de beste Loek is…

De zeventigplussers onder de grootmeesters vergezelden Loek van Wely op 3 uit 3, maar man man, wat kwamen ze goed weg.

Hierboven ziet u de stelling na 16 zetten uit de partij Richard Vedder – Ulf Andersson. Ooit, in Echternach kwam de kleine Zweed al eens goed weg tegen me, maar nu zou ik revanche nemen. Ik deed 17.Lxh6! en rekende me reeds rijk. Het offer is dan ook volledig correct, want Andersson kon niets beters bedenken dan 17…Pxc3 18.bxc3 g6. Kwaliteit meer en een pion meer! En op de klok ook nog tien minuten meer! Wat kan er fout gaan in ’s hemelsnaam? Nou veel. Kijk het maar na in het partijenbestand waar ik u onderaan dit verslag een linkje van geef…

Jan Timman had het ondertussen ook niet gemakkelijk tegen Aden Darie. Sterker nog, ook hij stond verloren!

Timman (wit) offerde even hiervoor een paard in de veronderstelling dit weer terug te winnen met g2-g4 omdat het paard veld g7 moet blijven dekken. Echter, als Aden hier in plaats van het gespeelde 40.Kf8 40.Kh8! had gedaan had hij gewonnen gestaan. Immers, op 41.g4 volgt 41…Td8! en wit kan het paard niet nemen wegens een penning op de g-lijn.

Thomas Beerdsen, Alexandre Dgebuadze en John van der Wiel wonnen ook zodat er na drie ronden zes grootmeesters de koppositie deelden, gevolgd door vier mensen en een computer met 2,5.

En toen was het tijd voor haring, patat en kibbeling. Uitstekend verzorgd weer door de vrijwilligers van voetbalvereniging IJsselmeervogels…

In de vierde ronde mochten de grootmeesters het dan eindelijk onderling uitvechten. Van der Wiel en Andersson speelden remise, maar in die andere twee partijen ging het er hard aan toe.

Loek van Wely had lange tijd voordeel tegen Thomas Beerdsen en hier had hij kunnen oogsten met 33.Lf3! Die toren op g4 zit dan namelijk flink in de penarie. Gaat ie naar f4, dan staan beide torens op dezelfde diagonaal en dan weet je het wel. Gaat ie naar g3, dan volgt ook Lc1 en daarna Lf4. Loek deed echter meteen 33.Lc1 en dat was nu net een heel slechte wegens 33…Tc3! Die werd echter door Thomas gemist, maar evengoed had hij groot voordeel omdat pion d4 nogal gammel staat.

Dgebuadze boorde ondertussen stevig door de stelling van Jan Timman heen en zo kregen we twee man aan kop. Daaronder kreeg Dimitri Reinderman weer aansluiting, maar daar mocht hij niet mopperen. Zo ging hij met de dame boodschappen doen op b2 en dat leverde hem een onaangename partij op. Echter, als witspelers de kansen niet grijpen heb je als zwartspeler in het eindspel natuurlijk dikke pret als je op b2 geslagen hebt, want dan zou je zomaar een vrije b-pion kunnen hebben! En als d’opponent dan de elementaire regel van torens achter de vrijpion even vergeet…

Niet lang nadat Reinderman op b2 sloeg won Franck Steenbekkers een kwaliteit. Maar, het lijkt R. Vedder – Andersson wel, als je de kansen niet pakt gaan ze keren! Hier is het nog remise als wit “gewoon” 47.Ta7+ gevolgd door 48.Tb7 doet. Edoch, er werd op e4 geslagen en toen was het eindspel meteen hopeloos voor wit.

Twee man op vier punten dus, drie man op 3,5 en daarachter een heel peloton met drie uit vier. Een van hen was Loek van der Hagen dankzij een strakke overwinning op Manuel Bosboom.

De strijd in ronde vijf tussen de beide koplopers ontbrandde al snel. Beerdsen heeft een dame, Dgebuadze heeft daar twee torens voor. Na het zojuist gespeelde 20.h5 ziet het er akelig uit voor zwart en de Belg besloot de stelling op zijn Anderssons dicht te metselen met 20…Txf4 21.Dxf4! gxh5. Echter, en daarom gaf ik net Dxf4 een uitroepteken, er is helemaal niets dichtgemetseld! Thomas deed 22.Lf6! en stond helemaal gewonnen. De zwarte stukken verdedigen matig mee. Beerdsen won en was alleen koploper.

Achter Beerdsen werd geknokt om aansluiting te krijgen. Jan Timman won met een gelukje van de eerste winnaar van het Fishpartners Open…

Kevin van Brummelen heeft zich met zwart kranig geweerd tegen Jan Timman en het staat hier gelijk. Echter, Kevin bedacht het onzalige 40…Dd6? waarna onze overgrootmeester met 41.Pxg6 het cadeau uitpakte. Samen met Timman stonden ook Reinderman, Dgebuadze, Andersson, Van Wely, Van der Hagen en Van Twillert op vier punten. Ook op vier punten stond Saitek Renaissance Sparc en daarmee stond dat ding een halfje hoger dan zijn sterker ingeschatte concurrent Millennium Chess. Laatstgenoemde was solide, maar had al wel drie halfjes ingeleverd.

Ronde zes dan. Koploper Beerdsen met wit tegen een van zijn achtervolgers. Vol punt voorsprong. Twee halfjes en kassa! Ja, dat was misschien het plan, maar Reinderman kreeg al vlot een prettige stelling, sloeg maar weer eens met zijn dame op b2 (dit keer was het echt goed) en na wat gedonder op f2 was het gedaan met Beerdsen. Tenminste, dat zou je denken. Totdat…

Reinderman in deze stelling ineens 34…Ld4?? deed! Totaal gemist dat zijn toren op d8 instond! Puntje voor Beerdsen dan, zou je denken. Totdat…

Beerdsen ineens in deze stelling 43.Td6?? deed! Er volgde 43… De1+ 44 Kh2 h4! en zwart had een dodelijke aanval! Het mat kon alleen maar afgewend worden door op e6 een toren terug te offeren, maar het resterende eindspel was niet moeilijk meer voor Reinderman.

Laurents van Twillert had in ronde 5 mijn toernooi naar de knoppen geholpen en hij mocht nu aan bord 2 tegen Loek van Wely. Hij hield lang stand, maar toen sloeg toch het noodlot toe…

Wit staat een pion voor, maar de computer zegt dat het gelijk staat, dus het staat gelijk. Edoch, toen speelde Laurents 37…Pd3? en toen stond het niet meer gelijk. Loek deed 38.Pxg6! en won.

Loek van der Hagen won van Ulf Andersson. Ik zie in het partijbestand dat de slotstelling totaal remise staat, dus ik vermoed dat Ulfje door zijn vlag is gegaan. Het speeltempo was 22 minuten pppp zonder increment dus dergelijke ongelukken zijn mogelijk.

Jan Timman won van de Saitek Renaissance Sparc. “Een strategisch onbenul”, zo kwalificeerde hij zijn elektrieke opponent aldus mijn aandachtig luisterende jarige broer.

Daarmee gingen we de laatste ronde in met vijf koplopers: Beerdsen, Van Wely, Reinderman, Timman en Van der Hagen. Daarachter zes spelers met 4,5 voor wie er, bij winst in de laatste ronde, ook nog een prima prijsje te scoren viel.

Jan Timman trof weer een computer. Deze keer de sterkste van het stel, Millennium Chess, maar met een geschatte rating van 2450 moet er toch wat te halen zijn. Timman offerde een pion en later volgde er nog een. Het kon allemaal. Het gaf wel geen concrete winstkansen, maar genoeg positionele compensatie. Edoch, toen kreeg het apparaat kans om dames te ruilen. En dan wordt een eindspel wel een treurig verhaal.

Het pionoffer in beeld. Timman heeft net d4-d5 gespeeld en operator Peter Frans Koelewijn ziet de enginewaardering en denkt er het zijne van… Computers pakken alles!

Aan het topbord overspeelde Loek van Wely Dimitri Reinderman. En dan, in een totaal gewonnen stelling…

verloor Loek zijn geduld en speelde hij haastig 55…e2? Dimitri kon toen eindeloos schaakjes geven op de e-lijn, daaraan was niet te ontkomen. Had Loek eerst even 55…Df4+ gedaan en daarna Dd4, dan was dat eeuwigschaakmechanisme eruit geweest en hadden we misschien wel twee Loeken op de eerste plaats gehad.

Twee Loeken ja, want die andere Loek was er ook nog! Loek van der Hagen mocht uitvogelen of Thomas Beerdsen de dreun van de vorige ronde al verwerkt had. En hij kreeg snel antwoord: Nee, die dreun was nog niet verwerkt…

Stelling na 12.a3 van Loek van der Hagen. Beerdsen kwam hier met een pionoffer waar de computer allerminst van gecharmeerd is: 12…Le7. Loek sloeg gewoon op g7, en even later ook op h7 en Thomas kreeg nooit de gewenste compensatie. De pion offeren met 12…Ld6 kan overigens wel op de instemming van Stockfish rekenen. Na 13.Lxg7 Pe5 kan het nog wel wat worden. Nu werd het echter niks en ging het toernooi als een nachtkaars uit voor de trotse koploper na vijf ronden.

Nu was er met Loek van der Hagen een nieuwe koploper en aangezien we ook net de laatste ronde gespeeld hadden was hij ook meteen toernooiwinnaar!

Voor de volledige eindstand verwijs ik u gaarne naar Chess-Results Server Chess-results.com – FishPartners Open 2024

Niet alleen de allerbeste spelers vallen in de prijzen bij het Fishpartners open. Zo ziet u, als u het fraaie fotoboek van wedstrijdleider Ad Bruijns doorkijkt, nogal vaak het hoofd van Henk van der Poel voorbijkomen. Niet dat hij als een soort wethouder Hekking graag ervoor gaat staan als er foto’s gemaakt worden nee, hij had gewoon steeds recht op die prijzen. Hij won de ratingprijs in de categorie <2200, hij versloeg Novag Diablo, hij speelde remise tegen Millennium Chess, hij pakte ook nog een prijsje omdat hij met vijf punten gedeeld zevende werd, het kon niet op!

Op de foto is Henk van der Poel bezig om de Novag Diablo in te maken. Operator Hille-Wim Beekhuis probeert met een staredown zijn gedachten nog te beïnvloeden, maar tevergeefs! Theo Dekker is aandachtig toeschouwer.

Er waren niet alleen geldprijzen te winnen!

De hele dag deed Anna-Maja Kazarian liveverslag op twitch vanuit het stadionspeakerhok. Ze had er duidelijk schik in. De uitzending is terug te kijken: FishPartners Open 2024! – Twitch

Iedere ronde waren er tien partijen live te volgen. Ze zijn ook na te spelen: Partijen (fishpartnersopen.nl)

Alle foto’s in dit verslag, en nog veel meer zijn gemaakt door wedstrijdleider Ad Bruijns, waarvoor onze hartelijke dank! Zie hier het fraaie fotoboek: Fishpartners Schaaktoernooi 2024 (adf-foto.com)

Als u dat fotoboek doorbladert ziet u ook wie er allemaal in de prijzen zijn gevallen. Volgend jaar weer! Nu al zin in…

7 Comments

  1. Rut Koelewijn Rut Koelewijn

    Een top toernooi in een schitterende ambiance
    Klasse georganiseerd .
    Een verbazend fijne mix tussen alles wat schaakt.
    En of daarvan kan houden..
    Tot volgend jaar mogen we hopen
    Rut Koelewijn

  2. Thijs Terlouw Thijs Terlouw

    Zeker een van de leukste toernooien van het jaar, misschien wel het allerleukste. Prachtige plek, heerlijke kibbeling, leuk speeltempo, goede tegenstanders. En dan als toegift nog een leuk verslag, tot volgend jaar weer (en Wouter wil dan een heel punt pakken tegen de GMs)

  3. Martin sprong Martin sprong

    Heerlijk toernooi in fijne ruimte metnheerlijkheden en topspelers. Genieten met vrienden en dan is het zelfs niet erg als je als laatste eindigt 😉

  4. Bart Stam Bart Stam

    Een geweldig toernooi, perfect georganiseerd! Ook al speelde ik ditmaal als een natte krant, in 2025 ben ik graag weer van de partij!

  5. Jan Jaap Janse Jan Jaap Janse

    Dank voor de organisatie! Het was weer geweldig geregeld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *