Press "Enter" to skip to content

Helpmat!

Woensdag 24 april was er weer een avondje oplossen in Hoogland. De derde leg van de GPO. Deze keer moest ik in mijn eentje En Passant vertegenwoordigen, want Frank is druk met het klaarstomen van Camiel voor het SGS-oploskampioenschap op 1 mei aanstaande. Ja of hij deed wat anders, hij was in ieder geval niet aanwezig.

Ik werd weer eens vierde. Maar tjonge, wat miste ik hier een kans op meer! Na ruim anderhalf uur leverde ik mijn werkstuk al in. Optimistisch en overtuigd van een goede afloop en niet de moeite nemend om mijn antwoorden nog even te checken. Leek me niet nodig en bovendien hebben ze daar in Hoogland heerlijke Hertog Jan in de koelkast, dus…

Dom… oliedom!

Neem nou opgave 7…

Wit geeft mat in vier. Dat lijkt veel, maar met zo’n pat staande koning is een matje zo uitgerekend. Ik zag het in een paar seconden, nam niet de moeite de stukken op het bord te zetten en noteerde 1.La7, e3 2.c5 , e2 (of e4) 3.Pc4 en bij een vierzet ben je dan klaar. De volgende zet is 4.Pc4xa5 mat. Makkie.

Ik genoot van mijn biertje en sprak met Wouter van Rijn die ook al klaar was en die ontnuchterde mij behoorlijk toen hij zei dat een vers gepromoveerde dame vanaf e1 veld a5 dekt. Geen mat dus!

Shit! Had ik hem toch maar op het bord uitgevoerd! Dan had ik dat vast wel gezien en meteen ontdekt dat de eerste zet 1.Ld2 had moeten zijn. Dan staat die koning wel even niet meer pat, maar dat euvel is snel te herstellen na 1… Kb6 2.c5+! Als de koning terug zijn hok in gaat komt 3.Pc4 en als zwart 2… Kxc5 doet wint 3.Le3+ Kd5 4.Pe7 mat!

Vijf punten weggegooid met een relatief simpele opgave.

Zo mogelijk nog oliedommer was ik bij de laatste opgave…

Helpmat in twee, luidde de opgave. Dat betekent: zwart begint, wit zet, zwart zet en wit zet mat waarbij het de bedoeling is dat zwart en wit samenwerken om de zwarte koning mat te zetten. Er waren vier mogelijke oplossingen, die alle vier gevraagd werden.

Vond ik ook een makkie. Sterker nog, ik vond wel meer dan vier oplossingen. Allemaal begonnen ze met een zwart stuk dat zich op e8 offerde. Klaar!

Maar tijdens mijn gesprekje met Wouter bleek dat ik hier wel iets ontzettend stoms had gedaan. Deze stelling had ik wél op het bord gezet, maar met de zwarte koning op d6! Dan analyseer je dus gewoon een verkeerde stelling. En toen Wouter zei dat wit steeds promoveert tot het stuk dat zwart weggeeft bedacht ik me ineens dat ik dit probleem al eens gezien had. Het schoot me tijdens het oplossen niet te binnen, maar dit probleem staat gewoon op de website van Tim Krabbé.

Zie https://timkr.home.xs4all.nl/chess/prb.html … probleem 6.

Ik wist het, maar dacht er niet aan. Kluns… De oplossing is overigens geniaal en het componeren heeft Krabbé zelf ook de nodige hoofdbrekens gekost als ik de toelichting op zijn site zo lees.

Een klein foutje in een andere opgave leverde me ook nog een puntje aftrek op, zodat ik op 34 kwam. Heel niet slecht, maar 44 had ook gekund! Dan was ik overigens ook geen winnaar geweest, want Wouter deed het nog ietsje beter.

Rangen en standen verschijnen ongetwijfeld binnenkort op de site van Hoogland.

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *