Press "Enter" to skip to content

Fnuiken…

Het seizoen zit er voor En Passant 1 weer op. De laatste ronde thuis tegen BSG stond er voor ons niets meer op het spel. Nou ja niets? Onze Hendrik kon nog topscorer worden in de tweede klasse C, maar dan moesten er elders in het land wel wonderen gebeuren. En zelf ook winnen natuurlijk! Wat ook nog als een soort van nevendoel gezien kan worden is het fnuiken van de kampioenskansen van onze opponent. BSG stond namelijk tweede op bordpunten, dus een mirakel in Schagen zou ze nog op de platte kar kunnen helpen. Dat mirakel kwam er overigens niet. De broodtrommels van ASV2 hadden niet veel zin in een ritje Schagen. De kampioenen kregen slechts zes opponenten te bestrijden.

Fnuiken dus, dat was ons doel. Mooi woord, fnuiken. Waar zou het vandaan komen? Het Genootschap Onze Taal is er niet heel duidelijk over. Zelf dacht ik altijd dat het een bekakte verbastering van het woord “verneuken” was. Gewoon vanwege die ui-klank. Ze spreken in Bussum en omstreken immers ook over Uiropa en het miljui. Hendrik borduurde hierop voort door bij de analyse mijn tegenstander een “nuit” aan te bieden, maar dat werd niet begrepen. Een neut is daar een borrel.

Een geslaagde fnuik zou bovendien betekenen dat captain Robin zijn eerste overwinning als teamleider zou binnen harken. Maar ja, is een degradant redelijkerwijs in staat een team dat tweede staat te verslaan? Nee natuurlijk niet! Hoewel… we hebben dit seizoen wel heel erg veel matchpunten weggegooid door mooie stellingen om zeep te helpen. Als het toch vandaag wel eens overal goed zou gaan.

Het begon in ieder geval uitstekend, want onze topscorer zette En Passant op 1-0. Hij zegt er zelf het volgende over…

Jasper tekende kort daarna voor een halfje. Even dacht ik dat hij de derde Reichardt werd die dit seizoen zijn eerste overwinning ooit voor EP 1 zou behalen, want hij kwam bijzonder prettig uit Anderssons “Ich habe glück gehabt”-variant. Een pion voorsprong uiteindelijk, maar helaas gooiden lopers van ongelijke kleur roet in het eten.

Er kwamen nog meer halfjes. De exacte volgorde ben ik even vergeten, ik was druk aan het keepen namelijk, maar ik meen dat het Robin was die een halfje aan de score toevoegde. En daar mocht hij bijzonder ontevreden mee zijn. Neem nou de stelling na 39…Lf6 van zwart

Robin deed 40.Td1 en dat is niet zo slim. Ja, torens achter de vrijpion, maar niet als het een dubbelpion is natuurlijk. Dan biedt de toren weinig steun. Met 40.Tb8 echter, had de partij niet lang meer geduurd. Er kan volgen 40…Tc1+ 41.Kh2 Tc2 en dan moet je even het koelbloedige 42.Kh3 doen. Zwart kan dan de loper niet slaan, want dan loopt de c-pion door. En anders volgt d8D met winst van de zwarte loper!

Misschien wel de meest normale partij van de dag was die op bord 3. Dick de Graaf had een tijd wel een vervelend nadeeltje tegen Henk van der Poel, maar Henk kwam er niet door en toen kreeg Dick ineens tegenspel. En na 39 zetten dacht ik, hij heeft hem nog te pakken ook!

Maar dat had ik mis, want wit kan nog verdedigen met 40.Db7! Dat kostte hem echter wel zijn twee pluspionnen en er bleef een dooie remise over.

Er zat meer in deze wedstrijd dan de 4-4 die het uiteindelijk werd, maar het waren niet alleen En Passanters die kansen om zeep hielpen. Ik kan inmiddels een aardig boek vullen met partijen uit het nog jonge jaar 2024 waarin ik totaal verloren sta en niet verlies. Kijkt en huivert!

Arie van Diermen verloor, dan wel offerde in de opening een pion. Hij kreeg er volwaardig tegenspel voor en uiteindelijk werd het remise. Broer Henk stond nog te watertanden toen de stelling na wits 41e zet op het bord kwam…

Stel nou dat zwart hier 41… Ke6 zou hebben gedaan? Hoe zou u dat beantwoorden? Helaas voor Arie deed meneer Brouwer 41…Ke7 en niet veel later werd de vrede getekend.

Kees Nagtegaal heeft dit seizoen al een paar winsten weggegeven en daar kwam er zaterdag weer eentje bij!

Kees behield met 30.Ld4 een fijne positionele plus, maar het moment om toe te slaan was reeds aangebroken! 30.Lxf5! Lxf5 31.Dxd5 wint niet alleen een pion; het dreigt ook nog eens onaangenaam 32.Pf7+ Om dat te fnuiken moet zwart 31…Tf8 doen, maar dan heeft wit met 32.g4! weer een lekkere optater. Helaas, niet gedaan en uiteindelijk werd ook deze partij remise.

Maarrrrrr een overwinning en zes remises. Dreigt hier een scenario dat we met een heel kleine overwinning het seizoen afsluiten? Dan zou Gerben even een remise moeten peuteren uit een partij met een pion minder, maar alles op één vleugel. Maar ja, we weten allemaal dat Henk dan een onuitstaanbaar grote waffel zou krijgen en misschien wel zou eisen dat we hem op de schouders door het dorp moeten sjouwen. Gerben zag dat niet zitten en besloot toen maar in onderstaande stelling

73…Pd6?? te doen. 73…Pc3 en 73…Pf2 waren goed voor remise. Nu deed wit 74.Pe5 en had Gerben geen schaakje en kon hij ook zijn pion op g6 niet dekken. 

En zo werd het potjandorie toch weer een gelijkspel! Fnuikend! 

De foto is overigens gemaakt en geheel gratis beschikbaar gesteld door F.

8 Comments

 1. Richard Vedder Richard Vedder

  Jan Jaap Janse meldt mij dat fnuiken zelfs in de bijbel voor komt! Psalm 35 statenvertaling! “Om hun gevreesd geweld te fnuiken”
  Leerzame dag…

 2. Hendrikom Hendrikom

  1 overwinning en 7 remises is in de geschiedenis van En Passant eerder voorgekomen, Arie van Diermen werd de gevierde man! Was nu wel grappig geweest, had ik echt niet vervelend over gedaan 🙂

 3. Richard Vedder Richard Vedder

  Ronde 3 (3 november 2007)
  Haren – ENO 4 – 4
  ZSG – De Twee Kastelen 5½ – 2½
  Emanuel Lasker – Unitas III 4½ – 3½
  En Passant – ESGOO III 4½ – 3½
  Sneek – Philidor 1847 II 3 – 5

  Als ik het mij goed herinner wonnen wij deze wedstrijd met zeven remises en een overwinning van Peter Tak. Staat vast iets over in een oud clubblad…

  • Hendrikom Hendrikom

   https://www.schaaksite.nl/wp-content/uploads/datas/users/2/2007A/index.html
   En Passant 1943 ESGOO 3 1807 4½ 3½ 2007-11-03
   1. Richard Vedder 2299 Peter Schelwokat 1942 ½ ½
   2. Dick de Graaf 2156 Frank Grube 1897 ½ ½
   3. Sjoerd Drent 1974 Bertus Bremer 1887 ½ ½
   4. Arie van den Hoogen 1890 Kirsten Solberg 1779 ½ ½
   5. Sjaak van de Groep 1914 Peter Vermaas 1758 ½ ½
   6. Gijs-Cor Heuveling 1875 Zyon Kollen 1827 ½ ½
   7. Laurens van Twillert 1631 Peter van Bart 1766 ½ ½
   8. Peter Tak 1804 Jan Dekker 1599 1 0

   • Hendrikom Hendrikom

    Over die andere moet ik weer eens door de clubbladen van halverwege de jaren 80. Er werd destijds afgebroken met winst voor Arie en 5 remises. Ik stond gewonnen, EDEDE stond slecht en hij was teamleider en dealde twee remises af.

    • Hendrikom Hendrikom

     Bij HSG hadden we eens op 1 dag 17,5-0,5, het eerste won met 10-0 en het tweede, met de broers V erin, wom met 7,5-0,5 omdat Henk Weenink een halfje aan Aalten gaf. Invaller teamleider Wets vond de 7,5-0,5 uiterst geflatteerd!

   • Hendrikom Hendrikom

    Over die andere moet ik weer eens door de clubbladen van halverwege de jaren 80. Er werd destijds afgebroken met winst voor Arie en 5 remises. Ik stond gewonnen, EDEDE stond slecht en hij was teamleider en dealde twee remises af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *