Press "Enter" to skip to content

Fnuiken (2)

Toen ik op 21 april op deze site enigszins uitweidde over het woord “fnuiken” kreeg ik respons van Jan Jaap Janse, organisator van het OKU en het aanstaande kampioenschap van Nederland en bovendien opgevoed in een streek waar de Statenvertaling nog volop in zwang is. Hij wees mij op Psalm 35…

Twist met mijn twisters, hemelheer;
Ga mijn bestrijdren toch te keer;
Wil spies, rondas en schild gebruiken,
Om hun gevreesd geweld te fnuiken.
Belet hun d’ optocht, treed vooruit;
Zo worden z’ in hun loop gestuit.
Vertroost mijn ziel in haar geween,
En zeg haar “‘k Ben uw heil alleen”.

Ik ben er helemaal voorstander van dat er tegenwoordig moderner taalgebruik gehanteerd wordt in de meeste kerken, maar dat woorden als “fnuiken” daarbij sneuvelen doet toch een beetje zeer aan mijn taalkundig hart. Ik bedoel, als ik hetzelfde vers uit Psalm 35 uit het Liedboek voor de Kerken (1973) weergeef is het toch minder leuk…

Twist, Here, met mijn twisters, strijd
tot Gij uw dienaar hebt bevrijd.
Grijp schild en zwaard, ja snel te wapen
en sla de wolven, red uw schapen.
Zeg tot mijn ziel: Ik ben uw heil,
Ik heb voor u mijn leven veil-
maak toch te schande wie mij jaagt
ten dode toe en mij belaagt.

Maar goed. Fnuiken dus. Net als in de KNSB-competitie destijds was er in de SOS-competitie niets meer om voor te knokken, maar wel was er weer de kans om titelkansen te fnuiken. Tegen BSG was dat uiteindelijk niet zo pijnlijk, want ook al hadden ze met 8-0 van ons gewonnen, dan waren ze nog steeds geen kampioen geweest. Hoe anders was dat op 21 mei in Ermelo waar de laatste ronde van de Hoofdklasse C gezamenlijk werd gespeeld. Onze opponent had het in eigen hand, want een matchpunt meer dan Amersfoort. Aan een gelijkspel zouden ze niks hebben, want Amersfoort zou ongetwijfeld met dikke cijfers over Guido de Romph en zijn makkers van het reeds gedegradeerde De 7 Pionnen uit Epe heen walsen. Maar als Hoogland van ons zou winnen zouden ze kampioen worden, dus er viel heel wat te fnuiken deze keer!

De fnuikkansen kregen al snel een deuk toen onze Eerwaarde gruwelijk misgreep…

De kenner herkent een stelling uit het Tweepaardenspel in de Nahand. Doorgaans kiest wit hier voor 8.Ld3 of Le2, maar ook La4 of Df3 passeren af en toe de revue. Jan-Matthijs kent zijn theorie en noteerde 8.Ld3. Wist u trouwens dat eerst noteren en daarna de zet uitvoeren reglementair verboden is? Een van de vele miereneukregels die ons spel rijk is. Hoe dan ook, de straf voor onze man uit Arnhem was wel heel zwaar. In weerwil van wat zijn notatiebiljet voorschreef speelde JM hier 8.Pc3, gevolgd door “Shit! Tja, ik hem hem gezet, gefeliciteerd”. Hooglander G. Reichardt zal zelden zo gemakkelijk aan een punt zijn gekomen!

Niet heel veel later zagen wij Krouwel senior ook al ploeteren met een stuk minder. Wordt het zo’n avond ja? Meekijkende Amersfoorters schudden meewarig het hoofd. “Die Spiekendarpers gooien er met de pet naar!”

Terwijl Krouwel senior nog zocht naar manieren om tegenspel te krijgen zorgde Krouwel junior voor de gelijkmaker. Dat leek een strakke overwinning, maar in de EP I Onderbond app las ik dat senior het geen beste partij vond. Welnu, oordeelt u zelf…

En toen, wonder boven wonder, zorgde Krouwel senior voor een 2-1 voorsprong! Hoe dan? Hij stond toch een stuk achter? Iets met zenuwen en koffie omgooien… (commentaar van Robert)

Met deze twee klinkende overwinningen nemen de Krouwels afscheid van En Passant. De afdeling inkoop gelieve hier goede nota van te nemen, want de verkoop van kippenvleugels en appelsap zal inkakken. Mannen, het ga jullie goed daar in Apeldoorn en o wee als we jullie tegenkomen bij Schaakstad Apeldoorn!

Weer niet veel later won ook Gijs Cor Heuveling vanuit een stelling die ik een halfuurtje eerder nog met gefronste wenkbrauwen bekeek! Op een vraag in de app: “jij stond toch een kwaliteit achter, hoe kreeg je dat nou weer voor elkaar?” antwoordde de man wiens ouderlijke woning onlangs tegen de vlakte ging:

“Had ook 2pionnen meer eindspel stond ik beter maar moet wel eerlijk wezen stond een stuk achter door een blunder maar kreeg wel er 2 pionnen door natuurlijk berekend ging alles of niets speel scherp en in tijdnood ruilde hij niet goed waardoor ik veel mat dreigingen had stond toen ook beter hij ging uiteindelijk ook mat in tijdnood hij zag een tussenschaakje over het hoofd waardoor hij ondenkbaar mat ging en gaf op. Ik kan beter slecht staan haha dan win ik tenminste 🤭🤭Tegenstander had een goede score was wel een mooie partij trouwens.”

Af en toe een puntje of een komma voor de leesbaarheid, Heuv! Maar evengoed bedankt voor je bijdrage…

En weer niet veel later was Amersfoort al zo goed als kampioen, want we kwamen zelfs 4-1 voor. Het was weer van matig niveau, maar het is dit seizoen erger geweest…

Voor de liefhebber: In mijn bespreking verwijs ik naar Boris Spassky vs Robert James Fischer (1972) The Revolution Will Not Be Televised (chessgames.com) en Richard Rapport vs Xander Wemmers (2009) (chessgames.com)

4-1 voor dus en de vlag kon uit in Amersfoort. Johannes ontsnapte naar eigen zeggen ook al uit een slechte stelling en scoorde een half, waarmee de winst in de wedstrijd binnen was. Henk kwam ook al goed weg met een halfje tegen Marco Dieleman.

Tenslotte had Dick de Graaf weer eens mazzel toen Chris Kooijman in tijdnood de verkeerde kant opging en een toren verloor.

Eindstand 6-2 voor ons, maar het had ook andersom kunnen zijn!

4 Comments

 1. sinasmonster sinasmonster

  Ik kan me nog een partij van JM in Barneveld herinneren waarin hij in een moeilijke stelling zijn dame blunderde, gevolgd door “Kut!”. Het leverde hem de blunderbokaal op.

 2. Jan-Matthijs Jan-Matthijs

  Ook in de Nieuwe Psalmberijming wordt niet meer gefnuikt:

  1. Bestrijd wie mij bestrijden, HEER!
  Bevrijd mij, grijp uw schild en speer.
  Sta op, verjaag wie mij belagen.
  Zeg tegen mij: ‘Ik zal je dragen.’
  Laat hen die uit zijn op mijn dood
  te kijk staan, maak hun schande groot.
  HEER, stuur uw engel op hen af.
  Laat hen verwaaien als het kaf.

 3. Dick de graaf Dick de graaf

  Wie zonder blunders is werpen de eerste steen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *