Press "Enter" to skip to content

Eppie schakelt Hoogland uit! 

Voor het eerst sinds jaren speelde En Passant weer eens in de eerste ronde van de KNSB-bekercompetitie. Als topper in de Meesterklasse en in de eerste klasse waren de lokale schakers daar altijd voor vrijgesteld, maar nu er weer op een bescheidener niveau geacteerd wordt mag het team vanaf het begin aan de bak. Trouwens, dat van die lokale schakers moeten we ook weer niet te letterlijk nemen. Namens EP zaten er een Amersfoorter, een Nijkerker, een Enschedeër en een Hoevelaker achter het bord. 

Kijk ze zitten! Een deel van deze foto ziet/zag u in De Bunschoter van Maandag 23 oktober. Het sponsorbord op de achtergrond is dringend aan vervanging toe en weggelaten in het kranteverslag. Wordt het een Kaaiemanzaal?

Het bekerteam van Hoogland kwam op bezoek. Op papier was En Passant iets sterker, maar de Hooglanders staan bekend om hun taaie verzet. Ik bedoel, ik ken een paar Hooglanders die het tot op de dag vandaag vertikken te zeggen dat ze in de gemeente Amersfoort wonen. 

Richard Vedder opende de score. Tegenstander Chris Kooijman speelde met zwart het agressieve Wolgagambiet, maar Vedder ging niet in op de lange theoretische varianten die daaruit kunnen ontstaan en koos in plaats van een snelle pionwinst voor een snelle ontwikkeling van zijn stukken en wat ruimtevoordeel. Met name een kreupel paard op c8 speelde de Hooglander parten. Eén kans kreeg hij nog om dat stuk te activeren, maar toen hij die niet benutte kwam hij in onoverkomelijke problemen. Vedder won materiaal en niet veel later staakte Kooijman de strijd. 

Zo leest/las u het in de Bunschoter van maandag 23 oktober, wie echt het naadje van de kous wil weten verwijs ik naar

En wie wil weten wat de Smeets-Tiviakov-behandeling is verwijs ik naar Visboer pakt hoogleraar – Schaaksite

Henk Vedder houdt helemaal niet van platgetreden paden in de opening en het liefst wijkt hij zo snel mogelijk af van de gangbare openingstheorie. Daar had hij in tegenstander Marco Dieleman een compagnon in. Die opende de partij met het ongebruikelijke 1.d2-d3 en Henk antwoordde met b7-b5, waarmee beide spelers al vanaf zet twee serieus in de denktank moesten. In die denktank voelde Henk zich het beste thuis. Op de zesde zet werden de dames al geruild, waarna er een manoeuvreerpartij begon waarin Henk steeds actiever ging spelen en Dieleman zijn best deed om achterin de boel dicht te houden. Dat laatste lukte maar matig want na een zet of 25 won Henk materiaal. En met meer materiaal kun je leuke dingen doen, zoals Henks slotzet in de partij… 

Zwart staat gewonnen en vele wegen leiden naar Rome, maar het door Henk Vedder gespeelde 33…, Tb2 is wel de meest elegante. Inderdaad kan de loper van c1 die toren slaan, maar dan komt zwarts andere toren met schaak binnen op d2 om de hele tweede rij leeg te vreten. Dieleman wist genoeg en hij gaf het meteen op. 

Zo leest/las u het in de Bunschoter van maandag 23 oktober, wie echt het naadje van de kous wil weten verwijs ik naar

Hoogland sloeg terug aan het derde bord. Robin Reichardt kreeg een prima stelling in zijn geliefde Marshallgambiet, maar het ging de verkeerde kant op toen hij naar het eindspel afwikkelde. Ineens bleek hij met een stel zwakke pionnen te zitten die door Stephan Paternotte een voor een opgeraapt konden worden. Dat was niet meer te houden. 

Zo leest/las u het in de Bunschoter van maandag 23 oktober, wie echt het naadje van de kous wil weten verwijs ik naar

Het beslissende halfje werd binnengehaald door Gerben van Pel. Van Pel had de hele avond nodig om Tom Officier tot fouten te verleiden, maar die kwamen er niet. In het verre eindspel werd daarom remise overeengekomen. 

Zo leest/las u het in de Bunschoter van maandag 23 oktober, wie echt het naadje van de kous wil weten verwijs ik naar de partij, waarbij aangetekend moet worden dat het livebord niet alles geregistreerd heeft. Het eindigt met een remiseachtig toreneindspel. Het was en bleef remise.

Daarmee plaatste En Passant zich voor de tweede ronde, waarin het in en tegen Woerden mag strijden. De speeldatum is nog niet bekend. 

One Comment

  1. Het slot van de partij van Gerben is boven water, zie de live pagina. Eindigt met een toren meer! Toch remise…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *