Press "Enter" to skip to content

Eppie – Amersfoort 2-2-2-2

Op 24 februari deed ik op deze site kond van het heuglijke feit dat wij ons hadden gekwalificeerd voor de halve finale van het sgs-bekertoernooi. Zonder ook maar een poot uit te steken zaten we ineens al bij de laatste drie, want de andere halve finale is al een tijdje geleden gespeeld. Oud Zuijlen Utrecht schakelde helaas Hoevelaken uit. Helaas zeg ik, niet omdat die Utrechters nare mensen zijn, maar je zal een uitwedstrijd loten! Kiezen tussen op de fiets naar Hoevelaken of met de auto naar zo’n verzameling achterbuurten die ze ook wel “grote stad” noemen is niet moeilijk! Maar goed, we kunnen natuurlijk ook een thuiswedstrijd loten. Lekker op een zonnige zaterdagmiddag of zo. Liveborden, gebakken kibbeling… alle reden voor de sgs-wedstrijdleider om met een warm en een koud balletje de loting te verrichten, zou ik zeggen.

Amersfoort uit was onze opgave in de halve finale. Voor het eerst uit in dit toernooi, Amersfoort is dan goed te doen natuurlijk. Amersfoort met Tim Grutter in de gelederen. Onlangs met Kennemer Combinatie kampioen geworden in de landelijke meesterklasse! Dat hoorde ik toevallig afgelopen week en ik besefte dat ik die hele competitie niet gevolgd heb. Geen enkele interesse meer… been there, done that! Maar gefeliciteerd hoor…

De sgs-beker is natuurlijk veel leuker! Zelf had ik het genoegen de score te openen in deze wedstrijd. Het is een bijzondere verzameling aan het worden in 2024. Aan het rijtje Tabak, Eklund, Lammens, Van Brummelen, Offringa en Van der Heijden kan nu ook de naam Porte toegevoegd worden. Wat is dat dan voor rijtje? Dat is een rijtje namen waartegen ik in 2024 verloren heb gestaan, maar niet heb verloren. Terugkijkend in mijn database zie ik dat ik in 2024 maar één potje heb verloren (Laurierboom uit) en toen verprutste ik juist een gewonnen stelling.

Overigens had ik bij de genoemde voorbeelden al achter het bord door dat het goed mis was, deze keer was het anders. Het was al mis toen ik achter het bord nog dacht dat ik gewonnen stond!

Ondertussen had Henk al een kwaliteit geofferd voor veel pionnen. Op onderstaande foto staat hij op het punt zijn vierde pion te snaaien voor de kwal…

Er volgde dameruil en Hors pakt e5. Zie de partij met commentaar van de Meester zelf!

De overige twee partijen duurden lang, maar er was reden voor optimisme. Dick stond veel beter en won zelfs een stuk. Robin had niet veel tijd, maar ach, met die ongelijke lopers en tien seconden per zet moet dat wel te houden zijn. Biertje dus en de wedstrijdspanning vloeide langzaam weg. Beetje ouwehoeren met Tissink en Van der Burch. Zelf bier tappen, want er was geen barpersoneel. Ineens zien we Dick en Guus opstaan. Hehe, de finale is eindelijk officieel een feit. Nou, nee dus. Dick verloor met zijn stuk meer! Hoe dan?

Toen ik deze foto nam zette ik er in de EP-app bij dat ik verwachtte dat Dick, reeds een pion in de plus, ook die van c5 wel zou winnen. Nou, dat gebeurde niet, want Guus was zo aan dat ding gehecht dat hij zijn loper verloor. Even later stond het namelijk zo…

Met zijn laatste zet (Ke4-d5) besloot Guus Beltman alles te dekken, waar eigenlijk beter was de loper weg te zetten en dus pion c5 weg te geven. Nu kon Dick namelijk met e7-e6+ Kd5-d6 Lg1-h2+ Kd6-d7 Tc8-c7+ de witte loper winnen. Kat in het bakkie dus, maar nee hoor. Geen idee wat er gebeurde, maar Dick verloor nog!

Dan toch maar met onze biertjes richting speelzaal, want als Robin het ook verliest moeten we nog vluggeren ook! Robin zat zwaar te verdedigen, maar op een zeker moment had hij een in mijn ogen vrij eenvoudige remise op het bord…

Zwart (Bram van Harten) heeft zojuist Ke4 gespeeld om wit ertoe te verleiden de g-pion te slaan. Dat zou een enorme blunder zijn, want dat kost een loper. Robin trapte daar dus niet in. Wel bleef hij wat onhandig heen en weer pendelen met zijn loper op de diagonaal c1-h6. Ik dacht: poot die loper op b4 en het is remise! Zwart kan met zijn koning naar b5 en dan a5 doen, maar dan ga je gewoon terug naar d2 of e1. Als zwart pakt, pak je a5 en als hij doorschuift naar a4 staat die loper weer op b4.

Helaas, niet gevonden en toen het al Zaterdag was geworden moesten we nog snelschaken. Wel in de wetenschap dat we aan 2-2 genoeg hadden. Dat ging voorspoedig. Ik boorde met een stukoffer dwars door de Caro Kann van Henrik heen en Dick had een geniepig op h1 opgestelde dame die mat dreigde op b7. Overzien door Guus!

Weer 2-0 voor, maar ook deze voorsprong werd weer uitgepoetst. Robin en Henk verloren, maar dat kon de pret niet drukken. We gaan naar de finale!

3 Comments

 1. Martmans Martmans

  Jalalalalalalaaaaa

  EN PASSASSASSAAANT

 2. Hendrikom Hendrikom

  AAAAAAAN PASSASSAAAASSSSAAAAAAAAHHHAAAAAAAnt

 3. Hendrikom Hendrikom

  En Passant, it’s four big fat yesses!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *