Press "Enter" to skip to content

En Passant verliest van de koploper 

In de vijfde ronde van de KNSB-competitie stond er een uitwedstrijd tegen Caïssa in Amsterdam op het programma. De Amsterdammers legden in de vorige ronde beslag op de koppositie en waren niet van zins die al meteen weer af te staan. Desondanks zag het er na twee uurtjes schaken best rooskleurig uit voor En Passant. 

Bijna het gehele eerste uur zat En Passant met slechts negen spelers achter de borden. Robin Reichardt was zoek. Het was niet tot hem doorgedrongen dat Caïssa de wedstrijden op zaterdag speelt in een andere locatie dan waar ze de doordeweekse clubavond hebben. Wanhopig appte hij dat hij er mogelijk niet in zou slagen om voor twee uur op de juiste plaats te zijn. Dat lazen zijn medespelers pas na de wedstrijd, de telefoons dienen immers uit te staan tijdens de wedstrijd. Maar het viel mee. Zo’n vijf kilometer in gestrekte draf afleggend bereikte hij De Meevaart in de Balistraat precies om 13:58. Was hij er om 14:00 uur nog niet geweest dan had hij reglementair verloren. Nu kon er nog geschaakt worden. Wel met een uur bedenktijd minder, want de klok werd uiteraard wel aangezet om 13:00 uur. 

Het begon best hoopgevend voor En Passant. Gerben van Pel behaalde remise tegen een op papier sterkere speler.

Gerben bood in deze stelling (met zwart) remise aan en dat werd na lang denken aanvaard door tegenstander Jack Blanchard. De computer geeft de beide heren gelijk, maar toch is het nog een verraderlijk stellinkje. Ga er maar eens mee stoeien. Wit aan zet.

Even later tekende Jan Willem van de Griendt ook voor een halfje. Zijn tegenstander zag een remise door zetherhaling en die kon Jan Willem alleen ontwijken ten koste van een slechte stelling. Dat risico wenste hij niet te nemen. 

Henk Vedder zette En Passant op voorsprong. Zijn tegenstander won een pionnetje, maar zijn koning stond wat onveilig in het midden van het bord. Daar profiteerde Henk uiteindelijk gretig van. Het traditioneel zwakke pionnetje op f2 werd met drie stukken belaagd en toen die pion eenmaal gesneuveld was lag de weg naar de koning open. Het duurde vervolgens niet lang meer. 

Daarna ging er veel mis. Arie van Diermen, Johannes Kossen, Jasper Reichardt, Kees Nagtegaal en Robin Reichardt hadden stellingen waar wellicht wat broodnodige halfjes te halen vielen, maar dit kwintet scoorde in korte tijd allemaal een nul. De droom om de koploper te vloeren lag meteen in duigen. 

Richard Vedder deelde ook in de malaise door een gewonnen stelling tegen Hans Ree in remise te laten verzanden. Ree (kampioen van Nederland in 1967, 1969, 1971 en 1982) is inmiddels 78 jaar oud en gebruikte al die ervaring om een eindspel met twee pionnen minder remise te maken. 

Tim Grutter verzachtte het leed enigszins door aan het topbord een fraaie partij te winnen.

De eindstand werd hierdoor 6,5-3,5 voor Caïssa. En Passant zakt naar de achtste plaats, net boven de beruchte streep. Er zal nog wel een keertje gewonnen moeten worden. Bijvoorbeeld in de volgende ronde, op 11 februari 2023, als Purmerend op bezoek komt. 

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *