Press "Enter" to skip to content

En Passant verliest in Schagen 

Het vlaggenschip van schaakclub En Passant heeft ook zijn derde wedstrijd in de KNSB-competitie verloren. Niet onverwacht, want het gesponsorde Europarcs/Autovakmeester Schaap heeft twee grootmeesters in de gelederen en ook oud En Passanter Manuel Bosboom is van de partij bij de favoriet uit het Noord-Hollandse Schagen. 

Een nederlaag lag dus voor de hand, maar er waren zeker kansen voor En Passant dat de opstelling enigszins omgegooid had om meer scoringskansen te krijgen. Dat hield onder meer in dat Thomas Reichardt het aan het eerste bord mocht opnemen tegen veelvoudig kampioen van Nederland Loek van Wely. Het werd een harde les. 

Teamleider Robin Reichardt posteerde zichzelf aan het tweede bord in de verwachting daar ook een grootmeester te treffen, maar dat gebeurde niet. Hij trof Tjark Vos en hij kwam geweldig uit de opening en leek zelfs winstkansen te hebben. Hij overzag echter een kleine truc waarmee zijn pionnenstructuur ineens naar de vaantjes was. Dat euvel was niet meer te repareren en Schagen leidde met 2-0. 

Dick de Graaf opende de score aan En Passantzijde. Dat deed hij op zijn bekende wijze. In de opening offerde hij een pion om snel zijn stukken in het spel te krijgen. Geheel in de stijl van de grote meesters uit de negentiende eeuw. “Dubieus, dat zal best, maar die tegenstanders weten ook niet alles” aldus de Kaaieman, die al op de elfde zet gebruik maakte van het feit dat tegenstander Enrico van Egmond het allemaal niet zo goed deed… 

De diagramstelling geeft de situatie weer na tien zetten. Tijdelijk staat zwart zelfs twee pionnen voor, maar de witte stukken hebben veel meer ruimte. De Kaaieman zette krachtig voort met 11.Txe7 Txe7 12.Lg5. Zwart had niet beter dan materiaal teruggeven met 12… Te1+ 13.Dxe1 Dxg5 14.Pxc7 Tb8 waarna Dick met het fraaie 15.Pb5 beslissend voordeel kreeg. Dat paard kan geslagen worden, maar door een paar trucs, gebaseerd op “mat achter de paaltjes” ging De Graaf er dwars doorheen. 

Richard Vedder trof grootmeester Erik van den Doel en verloor geruisloos, waarna Gerben van Pel er het verschil weer verkleinde tot één punt door een overwinning op Wilco van der Gracht.

Die hoop vervloog echter toen bleek dat Henk Vedder zijn pluspion niet kon verzilveren tegen Manuel Bosboom. Hij moest berusten in remise.

Jasper Reichardt streed toen tegen Warner de Weerd nog slechts om de eer. Ook hij zag dat zijn tegenstander voldoende tegenspel had voor de pion. Deze partij eindigde eveneens in remise waardoor de eindstand 5-3 werd in het voordeel van de mannen uit Schagen. 

Op 16 december ontvangt En Passant De Wijker Toren uit Beverwijk. Het wordt tijd voor een paar matchpunten! 

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *