Woensdag 1 mei, dag van de arbeid, enorm lekker weer en de 2e editie van het SGS oploskampioenschap. Een teamwedstrijd, gehouden in Hoogland, waarbij 3 spelers van 1 vereniging samen zoveel mogelijk punten moeten halen.
De eerste 3 keer dat En Passant mee deed aan een team oploswedstrijd was dat de vaste formatie Richard, Frank en Mart. De eerste keer wisten we te winnen, maar de 2 keer daarna moesten we een team van Hoogland voor ons duiden. “Never change a winning team” is een welbekende uitdrukking, maar omdat we de vorige editie 3e werden was er dus wel een mogelijkheid om wat te wisselen. Mart had die avond iets te doen wat belangrijker is en waar hij meer talent voor heeft: een aantal pijltjesprikkers in het eigen denksportcentrum van voldoende hydratatie voorzien. Maar wie komt er voor hem in de plek? Anderhalve week voor de wedstrijd vroeg ik in de bar wie graag de plek van Mart over wilde nemen. Na een succesvolle leg van de Grand Prix Oplossen bij EP zou je misschien verwachten dat het vechten zou worden voor die 3e plaats in het team. Het was echter het tegenovergestelde; het was daadwerkelijk eens muisstil in denksportcentrum En Passant. Niet veel later kwam Camiel aangelopen. Hij had nog wel oren om er aan mee te doen, alhoewel hij niet mee deed bij de GPO.
Maar dus woensdag 1 mei. Om 19:45 zou de wedstrijd beginnen. Wedstrijdleider Wim Velker meldde mij vooraf nog even goed naar de regels te kijken op de site van de SGS en dan specifiek lid 19. Daarin staat dat wanneer er bij aanvang een speler ontbreekt, de teamleden buiten de zaal moeten wachten totdat iedereen er is. Dus compleet tegen de EP stijl in kwam ik rond 19:30 aangereden bij de Inham in Hoogland. De eerste die ik zag was Richard die reeds zijn auto had geparkeerd en richting de kerk liep. Daar zei ik tegen Richard dat ik nog niet wist om Camiel er was, want hij stage had tot laat en Zwolle en daar heeft men bedacht dat de zuidkant van het station beter met de binnenstad verbonden moet worden middels een loopbrug en daarom moet je met een NS bus naar ’t Harde om daarvandaan met de trein verder te gaan. Camiel zou dan rechtstreeks naar het speellokaal gaan. Ik keek even rond in de hal en zag Camiel niet staan. Dus ik naar buiten toe om hem te bellen. Staat hij ineens achter me. Hij had zich blijkbaar verstopt achter het hoekje. Nu iedereen er van ons in konden we rustig wat ouwehoeren. Richard vertelde nog een verhaal aan zijn plaatsgenoten van Nijkerk over hoe hij op koningsdag een jochie compleet had ingemaakt met een potje schaken. Daarna werd het tijd voor de oplos.
Alhoewel, de al eerder vermelde wedstrijdleider Wim Velker wees iedereen zijn plek toe. Er was eerlijk geloot (dus niet met warme balletjes) waar iedere team moest zitten. Vervolgens werd er vanuit de SGS nog een beker uitgereikt aan de nummer 2 van vorig jaar, Hoogland 1. Waarom de nummer 2? De vorige editie was gewonnen door ASV, maar Arhnem valt niet onder de SGS en zijn daarom niet de officiƫle winnaar. Bij het uitreiken moest men wel zo nodig melden dat Hoogland net wat meer punten had dan En Passant. Dat ze het erin wrijven laat al zien dat ze eigenlijk naar ons opkijken. Dit alles mocht wat tijd kosten, wat enorm in het voordeel zou kunnen zijn voor het nog afwezigen houten.
Dan konden we echt gaan oplossen. 3 tweezetten, 3 driezetten, 2 meerzetten en een zelfmat waren er voor ons uitgezocht. De opgaven waren niet allemaal even lastig. De meeste ervaren oplossers hadden na ongeveer een halfuur al 6 opgaven opgelost. De leukste daarvan vond ik de laatste driezet.
Ook de zelfmat was goed te doen, mits je een belangrijke regel van het oplosschaak kent. Wit aan zet en forceert zichzelf in 2 zetten mat:
Dan hadden we nog 1 van de meerzetten die lekker concreet was. Alleen jammer dat ondergetekende niet even zorgvuldig heeft gekeken en op zet 3 een verkeerde route koos met het paard. Wit geeft mat in 5
Dan zelf je denken: na 30 minuten al 6 opgaven gemaakt, dan zal je in de anderhalf uur daarna toch wel die laatste 3 kunnen vinden? Dat was voor menig oplosser toch best lastig. De hersens zijn echt goed gekraakt en ikzelf heb nog een powernap geprobeerd, maar de meeste zijn er echt niet uitgekomen. De opgave die nog het beste te doen was, was de laatste tweezet: (ik geef een tip. Beide witte paarden staan op het bord en we hebben er geen extra gekregen)
Richard scoorde dus 30 punten en door mijn eigen slordigheid bleef ik steken op 25 punten. Camiel had een redelijk debuut met 18 punten. Samen dus 73 punten en zoals de titel al verklapte was dat voldoende voor een 3e plaats achter winnaar Hoogland 1 en runner-up Paul Keres. Zo konden we weer huiswaarts met alleen een editie van het probleemblad, het kwartaalblad van de oplosbond.
Na deze wedstrijd zit voorlopig het oplosseizoen in de regio erop. Nou ben ik ook wel een beetje klaar met oploswedstrijden. Niet met schaakpuzzels hoor. Nu het lekkere weer al weer in het land is kan dat alleen maar betekenen dat binnenkort op zaterdagmiddagen een paar tafels voor het gebouw worden gezet en dat we elke week een paar terraspuzzels hebben. Richard, neem jij ze mee? Hans, kom jij weer om de laatkomers op te naaien als jij het antwoord al weet?
Dit verslag is niet het enige van deze wedstrijd. Zie ook de verslagen van winnaar Hoogland, nummer 2 Paul Keres en de oplosbond.
Antwoorden van de opgaven in het verslag hieronder
1e puzzel: 1. Ka8 d2 2. b7 | 1. … Pe7 P8h6 | 1. … Pe5 P4 h6 (na 1. Ka6 de 2. b7 Kc7 is b8D geen mat)
2e puzzel: 1. 0-0 (als je ‘kan rokeren’, mag je rokeren) h3 2. Lh1 h2#
3e puzzel: 1. Pa5 d5 2. Pxb3 d4 3. Pxd4 b3 4. Pb5 Pb4 5. Pa3# (3. Pa5 b3 4. Pc4 Pb4 5. Pa3+ is geen mat, maar dat is meer een aantekening voor mezelf)
4e puzzel 1. Ta6 (Loper dekt g5, dus Df1 is mat. Op Txf5 heb je Txa4 en daarom werken andere toren zetten op de 6e rij niet.
Be First to Comment