Press "Enter" to skip to content

En Passant bekert door! 

Huh? Maar een tijdje geleden schreef je nog En Passant wint de KNSB-beker niet – Schaakclub En Passant ! Ja dat klopt, maar nu ging het om de SGS-beker. Een potje gewonnen en we zitten al in de kwartfinale. Het kan hard gaan!  

We speelden op een bijzondere locatie deze keer. Gezwicht voor het grote geld verhuurden onze beleidsmakers het denksportcentrum aan een lokale onderneming die met zijn personeel een avondje wilde darten onder het genot van vele liters drank. Dat zijn geen omstandigheden waarbij je met goed fatsoen een team kunt ontvangen voor een bekerwedstrijd. Gelukkig hebben wij een vakbroeder van mij op de club die zijn school een avondje ter beschikking stelde en dus debuteerde En Passant in de Groen van Prinstererschool alwaar we ook nog gratis het koffieapparaat mochten gebruiken. Dank, Sjoerd! 

Maarre… vakbroeder? Hoe dan? Ja dat zit zo, ik speel in een musical op 8 en 9 maart. 

En die schooldirecteur, die op zoek is naar de ware liefde, die speel ik! 

Soest kwam op bezoek. Goede schakers komen daar vandaan… De Haan, Helgason, Stellwagen. Die zouden best een kansje maken tegen ons. Maar nee, ze vertikken het. De grote troef van Soest is tegenwoordig Wouter Terlouw. Een getalenteerd kereltje van een jaar of 12. Die kreeg vorige maand in de clubcompetitie tikken van mijn broer, dus voor alle veiligheid werd hij op bord twee geparkeerd, want mij heeft hij al twee keer op remise gehouden, dus op twee valt misschien wat te halen.  

Nu is onze teamleider, Gerben van Pel, ook niet van gisteren, dus die maakte een opstelling waarin ik op bord 1 zat en Henk op bord 2. Weer tikken voor Wouter! Op de vraag of hij nog wat commentaar op zijn partij wilde leveren antwoordde Henk: 

Jazeker, we volgden Henk-Romanov tot en met e4, maar toen weektie af. Die stelling spelen met loperpaar en zonder zwarts zwartveldige loper is duurzaam in mijn voordeel, maar het kon natuurlijk altijd gewoon remise worden. Hij had met Ke7 moeten spelen maar blunderde met 0-0-0 denk. Zijn Pxf3 was verrassend, maar toch niet goed genoeg.”  

En even later voegde hij daar nog aan toe:  

“Naar dat soort zetten als Pxf3 kijk ik al zeker tien jaar niet meer” 

En voor wie zich afvraagt waar dit over gaat… 

Kort daarna verdubbelde ik de score… 

Na afloop hebben Marijke en ik nog een klein uurtje zitten snelschaken. Marijke steeds met wit en steeds de Frankenstein-Dracula op het bord. Een leerzaam uurtje! 

De grote Kaaieman haalde het beslissende halfje binnen. Hij haalde daarvoor het Siciliaans vleugelgambiet van stal. Hij kreeg druk, maar niet genoeg voor de winst. Maar goed, met 2-0… Remise is winst! 

Robin Reichardt kreeg zijn geliefde Marshallgambiet op het bord. Heel veel voordeel kreeg hij er geloof ik niet mee en toen ik al een poos zat te Frankensteinen meldde Frankenstein Woudenberg op de EP-app, het was al 23:24 uur, dat Robin en zijn tegenstander allebei een dame, twee torens, loper, paard en vijf pionnen hadden. Potremise dus, maar de René Molenaar won toch. 

Daarmee werd ons ratingoverwicht van gemiddeld 2166 tegen 1872 toch maar mooi omgezet in een klinkende 2,5-1,5 overwinning! 

Volgende ronde hoop ik op Nijkerk! Die zijn tegenwoordig versterkt met Flohren en Peter Sonder las ik in de plaatselijke krant. En ze willen nog meer leden want volgend jaar bestaat die club 100 jaar! 

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *