Press "Enter" to skip to content

En Passant 1 krijgt flinke optater 

Het zag er na drie ronden allemaal rooskleurig uit voor En Passant. Het eerste team stond op de derde plaats met 4 punten. Drie ronden verder en met drie stevige nederlagen achter de kiezen staat En Passant nog steeds derde, maar dan van onderen. 

Het bezoekende Purmerend walste afgelopen Zaterdag met maar liefst 8-2 over de plaatselijke trots heen en op die uitslag viel weinig af te dingen. Nu ja, een puntje misschien als Johannes Kossen zijn glad gewonnen stelling had verzilverd in plaats van in een onnozele tactische grap te trappen. Voor de rest was het niet best. De doorgaans degelijke en tot Zaterdag nog ongeslagen Jan Willem van de Griendt vergiste zich in de opening en kwam de pion achterstand niet meer te boven. Gerben van Pel liet zich plompverloren mat zetten. Dick de Graaf wist in de loeischerpe Fritz-variant niet meer precies hoe de theorie in elkaar zat en verloor. 

Bas van Roosmalen kwam niet best uit de opening en kwam er niet aan te pas. Kees Nagtegaal idem dito en Robin Reichardt schatte een grootscheepse afruil verkeerd in en verloor twee pionnen. 

Tussendoor had Tim Grutter een remise gescoord en daarmee behield hij zijn ongeslagen status. Tim leek in het voordeel te zijn, maar kon geen winst vinden. 

Die eerste 8 uitslagen stonden even na vieren, dus na een dikke drie uur spelen, al op het scoreformulier. Tussenstand 0,5-7,5. Alsof er een Purmerendse wervelwind door het denksportcentrum had geraasd. 

Richard Vedder scoorde ook een halfje. Na een bijzonder slappe opening kreeg zijn tegenstander de overhand. Toen de Purmerender ging voor de winst van een kwaliteit veranderde de zaak. Met een sterke loper en een pionnenmeerderheid had Richard voldoende compensatie om een half punt te redden. 

Het lichtpuntje van de dag kwam helemaal aan het eind toen Henk Vedder een zwaarbevochten overwinning binnensleepte. Na wat over en weer offeren had Henk twee paarden tegen een toren voor zijn opponent.  

De zwarte pion op b7 was een tijdje een zorgenkindje voor de met zwart spelende Henk, want als je die kwijt bent heeft wit ineens een gevaarlijke vrijpion. In deze stelling meende Henk terecht dat hij dat pionnetje wel kon offeren en hij speelde 41…Pd5. De samenwerking tussen de dame en de beide paarden is optimaal en een paar zetten later staakte de witspeler de strijd. 

Daarmee werd het 8-2 voor Purmerend. En Passant zag de nummer 9, Caïssa-Eenhoorn, een puntje inlopen. De onderlinge partij tussen beide teams op 1 april zal er eentje zijn van levensbelang. Maar eerst staat er op 11 maart een uitwedstrijd op het programma. Tegenstander Wageningen heeft niemand minder dan Jan Timman op de ledenlijst staan, dus dat wordt weer een mooie uitdaging. 

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *