Press "Enter" to skip to content

En Passant 1 degradeert  

Het is de schakers van En Passant niet gelukt zich te handhaven in de eerste klasse van de KNSB-competitie. Na de vrijwillige degradatie vorig jaar uit de Meesterklasse stond men voor de keuze: eerste of tweede klasse? De versterking door de komst van Tim Grutter en Kees Nagtegaal maakte dat En Passant het in de eerste klasse probeerde. Dat bleek voor met name de onderste borden toch ietsje te hoog. 

De vierpuntenwedstrijd tegen Caïssa Eenhoorn uit Hoorn moest gewonnen worden om nog zicht op klassebehoud te houden. Daags voor de wedstrijd kreeg En Passant echter een tegenvaller te incasseren toen Jan Willem van de Griendt zich ziek afmeldde. Zijn vervanger Sjoerd Drent deed het overigens niet slecht. Hij scoorde aan het vierde bord een vrij eenvoudige remise.  

Niet veel later zorgde ook Kees Nagtegaal met een remise voor een half puntje extra, maar toen gebeurde weer wat dit seizoen zo vaak gebeurde. In korte tijd regende het nullen. Robin Reichardt had na een moeizame opening toch een gelijkwaardige stelling bereikt. Er was nog een goede zet nodig om de remise binnen te halen. Die vond hij niet, waarna hij pardoes mat werd gezet. 

Stelling na zwarts 30e zet. Als Robin nu even tussendoor 31.Td1 had gespeeld was er niets aan de hand geweest. Hij sloeg echter meteen op f3 terug en stond snel mat, zoals in het partijbestand te zien is. 

Henk Vedder had lang het beste van het spel tegen de topscorer van de schakers uit Hoorn, alleen vergiste hij zich vreselijk in het toreneindspel. 

Toen er van een toreneindspel nog geen sprake was stond Henk zelfs gewonnen. Als hij in de diagramstand 27.Dxf6 had gedaan. Hij had echter teveel respect voor de dreiging richting b2 en zoals gezegd ging het in het toreneindspel helemaal mis. 

Gerben van Pel kwam niet best uit de opening en werd opgezadeld met een slechte pionnenstructuur. Toch had hij nog een goede kans op remise. Die was helaas niet aan hem besteed. 

Eerst even torens ruilen en dan a4 pakken en er is niets aan de hand. Gerben deed echter meteen 33…Txa4 en vijf zetten later stond hij mat. 

 Johannes Kossen kon met de witte stukken geen potten breken en werd vrij geruisloos van het bord geschoven. 

Zelfs topscorer Tim Grutter kon deze wedstrijd geen potten breken en hij verloor van een tegenstander met een flink lagere rating. Grutter was nog in de race voor een meesterresultaat. Dat kan hij nu vergeten. 

Bas van Roosmalen zette de partij optimistisch op met enkele pionzetten richting de vijandelijke koning. Van een gevaarlijke aanval kwam het echter niet en die opgeschoven pionnen bleken daarna vooral vervelende zwaktes te zijn waar zijn tegenstander uiteindelijk van profiteerde. 

Na al deze malheur toch nog een lichtpuntje voor En Passant toen aan het eerste bord Richard Vedder een fraaie overwinning boekte. Zijn tegenstander ging wat al te optimistisch voor de winst en kreeg een fraaie counter te verwerken. 

Het diagram geeft de stand weer nadat wit zojuist 19.Pa5 heeft gespeeld. De bedoeling is duidelijk: met loper en paard valt hij pion b7 aan. Als de loper op b7 slaat staan dame en toren tegelijk aangevallen. Vedder trok zich er echter niets van aan en speelde 19…bxa3! Het witte plan deugde namelijk niet. Op 20.Lxb7 volgt 20…axb2 21.Lxc8 bxa1D 22.Txd1 Taxc8 waarna zwart heel veel materiaal heeft voor de dame. Eerst 20.Lxf6 Lxf6 en pas dan 21.Lxb7 helpt wit ook al niets. In dat geval volgt 21…Lxa1 22.Lxc8 Txd1+ 23.Kg2 Txc8 waarna zwart wederom een overmacht aan stukken heeft voor de ingeleverde dame. De witspeler deed het anders, maar de nederlaag was onontkoombaar. 

Na dit doekje voor het bloeden scoorde Laurents van Twillert nog een zwaarbevochten halfje in een partij van maar liefst 88 zetten. De eindstand werd hiermee 7,5-2,5 voor Caissa Eenhoorn. De overige uitslagen in de eerste klasse A maakten dat En Passant definitief als negende zal eindigen dit seizoen. 

Op 22 april komt Het Witte Paard uit Haarlem op bezoek in het denksportcentrum aan de Bikkersweg. Op het spel staat dan niets meer of minder dan des keizers baard. Op die dag is En Passant overigens ook gastheer van de slotronde in de Meesterklasse. Alle nationale topteams komen dan naar Bunschoten om in het denksportcentrum en in de Samenklank te strijden om de titel die in 2013, 2014 en 2016 naar En Passant ging. 

3 Comments

  1. Richard Vedder Richard Vedder

    Kleine update: ik heb mijn partij van commentaar voorzien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *