Press "Enter" to skip to content

Eerste oploswedstrijd bij En Passant een groot succes

Vrijdag 1 maart kreeg denksportcentrum En Passant bezoek van Wim Velker. Wim lijkt op het eerste oog een wat verstrooide man, maar hij is de organisator van de Grand Prix Oplossen (wat eigenlijk wel een beetje een bevestiging is van het verstrooide, maar hij is ook wel lief). De GPO bestaat uit 3 legs waarin telkens 9 puzzels moeten worden opgelost. Aangezien ondergetekende de eerste GPO won en En Passant zich vorig jaar als winnaar kroonde van het team oplostoernooi Hoogland leek het ons leuk om een leg te organiseren. Zo kreeg En Passant de 2e van 3 legs toegewezen.

Deze leg was een goede gelegenheid voor veel En Passanters om het geluk eens te beproeven bij het oplosschaken. Zo maakten Ernst de Reus, Rick van Beek, Hans de Vries, William van de Groep en Jasper Reichardt allemaal hun oplosdebuut. Daarnaast deden nog 17 andere oplossers, waaronder EPers Richard Vedder, Robin Reichardt, Gert Reichardt en Frank Woudenberg, mee. Nou lijkt 22 mensen in zo’n zaal niet heel veel, maar de tafels moeten in ’toetsopstelling’. Daarbij zit er ook maar 1 iemand aan een tafel dus het zit met 22 man wel echt vol. De ruimte was overigens niet het enige probleem. Toen beneden de borden – die je als hulpmiddel mag gebruiken – werden gepakt kwam nog de opmerking dat er ook gewoon interne competitie was. Gelukkig had de jeugd al wat borden in gebruik en hebben we ook houten borden, dus er konden ook gewoon partijen worden gespeeld.

Rond 19:45 nam Richard Vedder het woord om iedereen welkom te heten en te benoemen dat dit de eerste oploswedstijd bij En Passant in de rijke geschiedenis. Daarna nam Wim Velker nog even kort de laatste dingen door en konden we aan ‘de oplos’.

Voor alle oplossers was het een lekker begin. De eerste opgave was een 2 zet (dus wit geeft mat in 2). Gelukkig hoef je dan alleen de eerste zet te geven. Dit is alle 22 deelnemers gelukt en zo had iedereen minimaal 5 punten. Helaas voor Ernst en collega voorzitter Thomas Meij (Nijkerk) waren dit de enige punten van de avond. Enfin, zelf proberen? Ga uw gang:

Tijdens de wedstrijd mag je geen drankje gaan halen bij de bar. Hans de Vries was goed voorbereid en had een extra flesje casis meegenomen zodat hij niet zou uitdrogen. Dit heeft hem geen windeieren gelegd. Hij wist het antwoord op opgave 4 namelijk te vinden. Ondergetekende was dat niet gelukt en dat werd reeds na de wedstrijd gemeld door Mr. Vries: “Jij kwam er totaal niet uit bij die opgaven op het einde he. [Noemt zet].” Welke zet? Gaat u zelf maar zoeken:

Wit geeft mat in 3

Rick van Beek had tijdens de wedstrijd niet te weinig vocht, maar teveel. Reden om, met toestemming van de wedstrijdleiding, een kort plasje te plegen. Echt even flink kleien had geen zin, want je hebt een tegenstander nodig voor een Ostrowski. Daarnaast kost het veel tijd en dat was wel nodig voor de lastige opgaven. De lastige was volgens de meeste oplossers de 7e opgaven. Het betreft een 4 zet.

In het oplosschaken zijn er nog wat dingen die voor het normale schaken ongebruikelijk zijn. Zo is het makkelijker een nucleaire bunker in te komen dat in de zaal van de oploswedstijd, hoorde ik later op avond. Reden voor die opmerking? Gijs Huijgen deed een poging om eens lekker te gaan kijken. Wim Velker liet zien over een waanzinnige sprint te beschikken en snelde naar de deur om Gijs te wijzen op het papier op de deur. Daarnaast heb jij bij oplosschaken ook iets als een helpmat. Hierbij begint zwart en is het de bedoeling dat hij wit mat gaat zetten met de hulp van zwart. Ondanks het wat anders denken ging het de EPers goed af: 7 van de 9 had de 2 oplossingen. Bij deze de helpmat in 2 (2 oplossingen

Na 2 uur puzzelen aan 9 opgaven kwam er een einde aan voor de oplossers. Tijd voor wedstrijdleider Wim Velker en assistent Jan Snijders om alles na te kijken. Echter was de winnaar toen al bekend omdat Wouter van Rijn na 71 minuten een foutloos papier inleverde. Na ruim anderhalf uur had Alfred Gaasbeek, winnaar van de eerste leg in Nijkerk, de opgaven ingeleverd en scoorde 40 van de 45 punten. Daar ging niemand overheen en daarmee was hij 2e. Frank greep wederom het brons. De 4e plaats was uiteindelijk voor Gert en daarmee is hij een jaar lang voorzien van het kwartaalblad van de oplosbond. Voor de hele uitslag, tussenstand van het klassement en opgaven+oplossingen verwijs ik naar de site van hoogland: https://www.schakeninhoogland.nl/2024/03/03/grote-opkomst-bij-oplostoernooi-en-passant/

De volgende, en tevens laatste ronde is op 24 april in Hoogland. Het winnen van de GPO gaat tussen Alfred Gaasbeek, Wouter van Rijn en Theo Jurrius. Echter is er nog wel medaille of jaarabonnement Probleemblad te winnen. Reden genoeg om mee te doen.

Dan wil ik nog graag Wim Velker bedanken voor het in goede banen leiden van de eerste oploswedstijd bij En Passant.

One Comment

  1. Wim Velker Wim Velker

    Leuk verslag, Frank en een puike aanbeveling voor de atletieksport als een oude, verstrooide man nog zo’n effectief sprintje kan trekken.

    Op de site van Hoogland staat inmiddels een link naar dit verslag. De site van de Oplosbond heeft nog geen tijd gehad voor mijn verzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *