Press "Enter" to skip to content

Die Reichardts kunnen tóch schaken!

Het was een rare uitslag, vorige week in Amersfoort. Met 5-3 gewonnen. Winstpartijen voor iedereen die niet Reichardt heet en nullen voor de drie deelnemende Reichardts. De verslaggevers waren mild. Zowel die van Amersfoort als onze Johannes, en ook De Bunschoter, benadrukten de geniale opstelling, uitgedokterd door een Reichardt, waarmee die Eemlandse topper in ons voordeel werd beslist. Maar ik kan me toch voorstellen dat zoiets knaagt. Mijn ouwe voetbalcoach, inderdaad (o)pa Reichardt, zou in zo’n geval roepen: “Ja én gáán!” en zo renden we vanuit de verdediging naar voren om aan de overkant te scoren.

Scoren! Dat is het beste medicijn en dat namen de Reichardts ter harte. We waren nog maar net begonnen toen een Soester schaker een verboden vrucht at, aangeboden door Robin Reichardt…

De zwartspeler sloeg op d5. Er werd geruild op d5 en er volgde een schaak op h7 en dat kostte zwart zijn toren op d5. Zwart had ook op b2 kunnen slaan. Dat zou ook niet goed aflopen. Kijk hieronder maar naar een mogelijke afloop…

Gert Reichardt deed ook al een verboden vrucht in de aanbieding…

Gert heeft zojuist met 20…Th6 duidelijk gemaakt dat hij de witte koning op de korrel wil gaan nemen, maar dat weerhield zijn opponent er niet van om op a7 te slaan. Dat was niet slim, want er volgde 21…Dc7 met de dubbele dreiging Ta8 met damewinst en Dxh2 met een overval op de witte koning.

Dat werd dus 2-0 voor En Passant dankzij de familie Reichardt! De opponent was trouwens de Soester Schaakclub en die misten hun kopman, de bepaald niet talentloze Wouter Terlouw, winnaar van het laatste Eemlandtoernooi. Een aderlating voor hun, maar daar stond tegenover dat wij onze Hendrik misten die zijn huwelijksdag vierde met een weekendje Milaan. En aangezien in het recente verleden Woutertje nog twee pakken slaag kreeg van onze Hendrik deden wij een grotere aderlating!

Als invaller was de ervaren Jos Nooijen opgetrommeld en die deed het voortreffelijk tegen mij. Diep in concentratie deed hij voortdurend ijzersterke zetten. Ik kwam er eigenlijk niet aan te pas. Kunt u nog wat leren van deze partij? Jazeker, namelijk hoe je op correcte wijze remise claimt. Niet zelden zit men te claimen terwijl de tegenstander aan zet is. Maar als de tegenstander aan zet is hoor je je waffel te houden. Hoe het wel moet? Zie het slot van deze partij…

Hierna moest ik gezwind huiswaarts in verband met een verjaardagsfeestje, dus van de gebeurtenissen daarna kan ik slechts kond doen aan de hand van de liveborden en wat er in de En Passant I onderbond appgroep is verschenen. Die liveborden zijn bedrieglijk. Zie nou de partij van de jarige Heuveling.

Remise, terwijl in de slotstelling een snoeihard mat in één zet mogelijk is. Op twee manieren!

Maar het is toch anders. Ik citeer GC , die in de appgroep schreef:

Nee slotstelling staat de koning omhoog anders zou ze een dame kunnen halen met schaak ze gaf steeds herhaling van zetten schaak anders ging ze mat deed ze goed.

Toen niet iedereen dat begreep kwam er een verduidelijking:

Nee hoe deze stelling staat wat niet klopt sla je met de loper de paard sla je terug met de pion geef zwart schaak op b1 met de toren moet je weg met de koning zwart haalt een dame op a1 daarom ging ik steeds omhoog met de koning kon ze niet toren b2 spelen anders ging ze wel mat of ik haal een dame

Oftewel, een correcte remise denk ik. Die rare liveborden ook…

Jan Matthijs speelde het Hollands en won. Hij deed zelf kond van zijn wedervaren in de appgroep en daarvoor zijn we hem natuurlijk zeer erkentelijk!

Ook Johannes deed een duit in het zakje, qua bijdrage aan dit verslag, en dat levert een bijzonder leerzaam fragment op. Hij had kunnen afwikkelen naar een pionneneindspel met een pion minder, dat toch gewonnen zou zijn geweest!

Had ik al geschreven dat Reichardts kunnen schaken? Er was nóg een nazaat van de ouwe Reichardt van de partij en die won een sterke positionele partij. Onze Thomas had op twee momenten harder toe kunnen slaan, zoals ik hieronder in de partij even aangeef, maar niettemin was het een puike strategische partij met als hoofdrolspeler de zwakke geïsoleerde d-pion van Rene Molenaar.

Rest mijn nog te melden dat Dick de Graaf in een ingewikkelde stelling door zijn tijd ging en wie dan goed geteld heeft komt tot de slotsom dat En Passant met 6-2 van Soest heeft gewonnen.

One Comment

  1. Jan-Matthijs Jan-Matthijs

    De laatste 10 zetten van mijn partij mogen vergeten worden. Ik heb ze gisteren proberen te reconstrueren, maar het klopt niet helemaal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *