Press "Enter" to skip to content

De NSS trein dendert door

Op dinsdag 7 februari mochten de mannen en vrouw van het 4e afreizen naar Ermelo om het daar op te nemen tegen de spelers van het Veluwse Schaak Genootschap. Bij NSS nog wel de nodige personele problemen. Man in vorm Jeroen Gootjes had namelijk samen met sterspeler Laurents een vakantie naar het altijd mooie Tenerife geboekt. Zo’n vakantie moet kunnen natuurlijk maar niet tijdens een externe wedstrijd mannen. Calvin moest de centen verdienen voor visspecialist “De Kaaieman” en ons Lallie moest helaas ook af laten weten. Op zo’n moment gaat onze teamleider naarstig op zoek naar een invaller. Uiteindelijk was Hans de gelukkige die bij ons in vallen mocht.

Iets later dan gepland werd er vertrokken vanaf het DSC waar wij uitgezwaaid werden door barman van dienst Lennart. Auto in, Ermelo in, Ermelo uit, bos in, “hier rechtsaf” en we waren er! De locatie bleek een veteranen-ontmoetingscentrum te zijn. Een mooie ruimte met een bar en zelfs een mooie pooltafel (lezen we mee bestuur). Met iedereen aanwezig kon er geschaakt worden.

Niels had op bord 5 met de witte stukken een snel partijtje. Geïnspireerd door de woorden “winnen is een keuze” trok hij ten strijde en bewoog hij de stukken in voortgaande beweging. Met elke zet verbeterde hij zijn stelling een beetje. Zijn tegenstander heeft net 16.. Pxc5 gespeeld. Niels was nog helemaal niet klaar met aanvallen en speelde 17. Lg6+ en dit leek niet meer mis te kunnen voor wit. Dat ging het ook niet en 2 zetten later stond de 1-0 voor de onze op de borden.

De stelling van Niels na 16. Pxc5

Vervolgens was het de beurt aan invaller Hans. Op bord 2, met de zwarte stukken, liet Hans zien dat hij echt niet altijd voor de remise gaat (wel vaak hoor). In de stelling hiernaast heeft wit zojuist f4 gespeeld. Hans maakte hier dankbaar gebruik van door ph5 te spelen. Nadat wit hier 15. Dd1 speelde had Hans al redelijk het voordeel te pakken. Vervolgens volgde 15.. Pxf4 16. Lxf4 exf4 17. Txf4. hiermee werd de volgende stelling bereikt. Als we de stukken tellen lijkt er nog weinig aan de hand.

Gelukkig kijkt Hans als verfijnd puzzelaar altijd net wat verder dan dat. 17.. Db6+ 18. Kh1 Dxb2 en de wedstrijd is uit. Zijn tegenstander probeerde Mr. Freeze nog 5 zetten een fout te laten maken maar Hans liet zich de winst niet ontfutselen. 2-0. Bedankt voor het invallen Hans!

Stelling na 17. Txf4

Ikzelf speelde een niet heel spannende partij. Stond de hele tijd misschien een klein stukje beter. Dan moet je dat voordeel zien uit te buiten. Dan moet er goed nagedacht worden. Stukken rustig naar de goede velden bewegen om er alles aan te doen om af te kunnen wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. In onderstaande diagram heeft wit zojuist Kf2 gespeeld. Met d4 was het dan ook mijn bedoeling om uiteindelijk Txe3 te kunnen spelen en wat stukken van het bord te verwijderen. Ik kreeg hier echter de tijd niet voor want er volgde Txd4. Dat scheelde bij een hoop kopzorgen. xd4 en Txe2 later konden de stukken opgeborgen worden en de 3-0 genoteerd worden.

Thomas vervolgens klaar was. Aan bord 1 liet onze kopman van dienst en tevens topscorer zien waarom hij daar zit. Zonder al te veel moeite stond hij binnen een paar zetten al beduidend beter (+4). Dan hoef je alleen nog maar de stukken goed te bewegen en dat kan ons Thootje wel. De tegenstander van dienst bleef toch nog even spartelen maar moest uiteindelijk toch zijn koning omwerpen. Hiermee was de overwinning binnen.

Jasmijn en haar tegenstander hadden geen haast leek het. Jasmijn stond een beetje minder maar met nog veel stukken op het bord kon er een hoop gebeuren. Na het ruilen van wat stukken had Jasmijn ineens een klein voordeel. Vervolgens bood haar tegenstander remise aan. Jasmijn had doorgaans graag doorgespeeld maar gezien de gezelligheid in het barretje en het spannende potje pool tussen Hans en Niels nam zij het halfje toch maar aan en kon ze barwaards. De exacte uitslag van de potjes pool moet u mij schuldig blijven. Ik heb Hans in ieder geval 1 keer zien winnen.

De laatste partij was met afstand ook wel de gekste. Dion zat met de witte stukken aan bord 3 en leek na een tijdje toch lekker te staan. De wagen kon eigenlijk al gestart worden. Helaas zag onze teamleider de winnende zet niet. Na de zet xe5 kan zwart namelijk zo goed als opgeven. Lxe5 werkt niet door de tussenzet Txd8 waarmee een van de verdedigers weggelokt wordt. Afin Dion zag t niet, je gaat het natuurlijk ook pas zien als je het doorhebt. Een zet later had Dion het dan ook door, nog steeds een goede zet, maar net iets minder dan voorheen.

Dion leek het voordeel langzaam te gaan verzilveren. De computer heeft het over +7 dus dat leek allemaal wel gespeeld te zijn maar niks was minder waar. Op zet 33 speelde Dion ineens Ld3! Hiermee ging de waardering ineens het negatieve in. Gelukkig zag zijn tegenstander de goede voortgang niet. De kijkers thuis wel? Zwart zag hier wel de zet f5! Zoals mede van jullie wel bekend is zijn leden van onze club verplicht die te slaan dus dat deed Dion ook middels jalalalala, EnPassassassasant. Hierna kon hij ook meteen de felicitaties ontvangen. 5,5 – 0,5.

In de auto terug was het een groot feest. Ëén tijdzone verderop was dat echter wel anders. In de teamapp werd namelijk onderstaand wedstrijdformulier gestuurd. Jeroen en Laurents zagen vanaf Tenerife het mogelijke kampioenschap als sneeuw voor de zon verdwijnen. Een kleine practical joke om de mannen te straffen voor hun afwezeigheid, een grap waar zij met zowel boter als suiker in gingen. Toen ze hoorde dat er toch gewonnen was konden de heren alsnog lekker slapen!

Het wedstrijdformulier waar men op Tenerife nog al van schrok.

 Hier de echte uitslag.

One Comment

  1. Richard Vedder Richard Vedder

    Bij ZZS! stonden twee biljarttafels. Die zie je ook bijna nergens meer. Als Hendrik Pruijs er nog bij was geweest waren die tafels zeker bespeeld geworden geweest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *