Press "Enter" to skip to content

Verslag van de jury

In Eemlandtoernooi 2023 was weer ouderwetse paling te winnen! Mogelijk gemaakt door Visspecialist De Kaaieman. Eén pond paling in elke groep voor de spectaculairste partij, we geven het woord aan de jury, die geheel anoniem wenst te blijven.

Er was weer veel vermaak tijdens alweer zo’n leuk toernooi! In de A-groep zat je bij diverse partijen voor de buis gekluisterd. De derby Robin Reichardt – Arie van Diermen bijvoorbeeld, wie moet er eigenlijk in het eerste van En Passant? Robin neemt duidelijk het initiatief, wint met een petit combinaison een kwaliteit. Als Arie de vrijpion van Robin kan veroveren, wordt het misschien nog spannend en met behulp van de loper op d4 kan dat misschien ook wel. Robin knalt er twee kwaliteiten op rij tegenaan om op tempo het pionneneindspel te winnen.

Ook al zo leuk was Flohr – Jansen, een partij die zich niet geheel toevallig over de ‘F’ lijn afspeelt. Ron zadelt vanuit de scherpte plotseling Marijn op met een nare loper en geïsoleerde pion en in de slotfase gaat het dan hard.

Maar we willen offers zien. Niet al te makkelijk door te rekenen. In de tweede ronde al zien we een niet alledaagse opzet. Het lijkt erop dat wit, Corniek Le Poole, zijn zaakjes goed voor elkaar heeft en hij maakt dan ook een pion buit. Tegenstander Willem Slikker verkiest daarop direkt de aanval, krijgt wat tegenspel, maar heeft ook geen al te beste loper. Maar wat doe je tegen een zet als h4? En hoe sla je die loper op e4 terug? Op zet 31 kan Willem zijn pion terug winnen door op b4 te slaan, maar hij pakt een andere, op f3, een heus torenoffer. Corniek komt de problemen niet meer te boven. Paling voor Willem.

In de B-groep ook veel leuks, traditioneel bijvoorbeeld van Jan Koopman die in zijn Wolga gambiet onder druk komt te staan maar dan met kleine truukjes en foefjes de kool en de geit spaart. En dan opeens heeftie een paar pionnen meer. Iets heel anders fraais zagen we bij ‘Net geen Vedder’ Niels van de Coterlet die in zijn partij tegen Thijs Terlouw de aanval zocht en zo stukje bij beetje zijn tegenstander helemaal klem zette. De d-lijn, de loper, het paard, de torens, alle materiaal van Niels was superieur aan dat van Thijs. Mooi strategisch gespeeld, maar net geen Vedder betekent net geen prijs!

Op de valreep kwamen er nog een paar rampartijtjes binnen.

Een heel tam partijtje was Jorik van de Kamp – Sytze van der Velde. Speel het na en u denkt: ‘Wat lult die jury nou’… Maar er zit echt geen gang in, al had Jorik wel het betere van het spel. Dan op eens grof geweld. Twee torens omhoog! Een plaatje dat je niet vaak ziet! Met een zwarte dame op e2 is het ondekbaar mat achter de paaltjes, maar ja, de eigen koning is niet veilig en na Ka7 is Jorik er snel bij om met een torenoffer mat te geven.

Van Schooten – Van Dorsten dan, met een heus loperoffer op f7. Zwart blijft nog enige tijd een loper voor, zelfs als de dames eraf gaan, maar de pionnenovermacht is te groot en Van Dorsten komt niet los. De pionnen rukken op en Joy moet de koning omleggen. Er is vis voor Bas!

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *