Press "Enter" to skip to content

Richard Vedder wint VIS. toernooi

Het vermoedelijk laatste VIS.-toernooi is namens de thuisclub gewonnen door Richard Vedder. De Nijkerker hield zijn EP1-teamgenoot Tim Grutter een halfje achter zich. Op ruime achterstand werd Colin Stolwijk derde.

Na één ronde was Tim al koploper in de hoofgroep, met een overwinning op Ardin Bosboom. Richard deelde het punt met meervoudig winnaar Eric de Haan (Soest), ook de andere partijen werden remise. Daarna wonnen Richard en Tim al hun partijen, waarmee duidelijk werd dat de onderlinge partij in ronde 6 (van 7) beslissend zou worden. Bijna werd dat scenario nog voorkomen door Robin Reichardt, die als last-minute invaller in de A-groep een verdienstelijke 3 uit 7 scoorde en zelfs het podium had kunnen halen. Maar Robin liet zijn stelling met plus-vrijpion uit de hand lopen en zich uiteindelijk door Richard beschwindelen.

De onderlinge partij Richard Vedder – Tim Grutter

De onderlinge partij in ronde 6 (foto boven) werd gewonnen door Richard, en ook in de slotronde maakte hij geen fout. Goed voor een plek op de wisselbeker, net als in 2019. Tim moest genoegen nemen met de tweede plaats, daarachter won Colin Stolwijk de sprint van het peloton. De volledige eindstand in de hoofdgroep:

1.Richard Vedder6,5
2.Tim Grutter6
3.Colin Stolwijk3,5
4.Tom de Jong3
 Eric de Haan3
 Robin Reichardt3
7.Jos Nooijen1,5
 Ardin Bosboom1,5
Tussen de partijen door ontstond een flinke wachtrij voor de kibbeling, mogelijk gemaakt door hoofdsponsor FishPartners

In de overige groepen gebeurde er te veel om bij te houden, we houden het bij een paar ‘match facts’:

  • Manuel Smit (B-groep) verdient een eervolle vermelding als de enige speler die 100% scoorde.
  • Twee groepswinnaars – we noemen geen namen – hadden nog een half punt meer kunnen hebben, als ze het eindspel met paard+loper hadden beheerst. Zie bijvoorbeeld hier voor een kleine cursus.
  • Als u de eindstanden goed bestudeert, ziet u dat er tenminste één fout in zit. Een partij eindigde (volgens het scoreformulier) namelijk in 1-1. Aangezien beide betrokkenen wel een bonuspunt konden gebruiken, laten we het maar zo…
  • Om te winnen hoeft u niet per sé lid te zijn van een schaakclub; van de deelnemers namens Bridge Club Bunschoten viel 100% in de prijzen.
  • Mike Ruitenbeek verdient een pluim voor een vierde achtereenvolgende (gedeelde) groepswinst. Volgend jaar in de A-groep?
  • Met 90 deelnemers was dit een record-editie, zie onder de lijst van VIS.-toernooien. De toernooi-geschiedenis gaat nog veel verder terug; hiervoor was het het Visser&Hopman-toernooi (naar de toenmalig hoofdsponsor) met als eerste winnaar op de wisselbeker wijlen Willem Bor in seizoen 99/00. En daarvoor was er – naar men zegt – ook al een toernooi, wie daar nog gegevens van heeft wordt verzocht zich hieronder te melden.
JaarWinnaarAantal deelnemers
2023Richard Vedder90
2022Eline Roebers78
2021– Niet gehouden –
2020– Niet gehouden –
2019Richard Vedder62
2018Hotze Hofstra48
2017Piet Peelen72
2016Zhaoqin Peng63
2015Pieter Hopman68
2014Zhaoqin Peng52
2013Peter Lombaers42

De eindstanden in alle groepen staan op een aparte pagina. De groepswinnaars:

A: Richard Vedder
B: Manuel Smit
C: Bart de Kort
D: Peter Nitrauw & Szabi Buzogány
E: Frank Woudenberg
F: Matthijs Meijers
G: Martien Schriemer
H: Mike Ruitenbeek
I: Camiel Volders
J: Niels van de Coterlet
K: Egbert Hulsman
L: Jan Korlaar & Thijs Terlouw

Voor wie lichtelijk bezorgd werd na de eerste zin van dit verslag: de aan het toernooi verbonden viswinkel in Nootdorp staat te koop, schaaktoernooi inbegrepen. We vinden het gek, maar kunnen natuurlijk niet uitsluiten dat de nieuwe eigenaar de sponsoring niet voortzet. Niet getreurd, hopelijk vinden we in dat geval een nieuwe naamgever, dat is in het verleden ook altijd gelukt. En worst case bent u volgend jaar welkom bij het Naamloos rapidtoernooi of iets dergelijks, maar schaken zullen we sowieso!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *