Press "Enter" to skip to content

Hulp bij bericht plaatsen

Stap 1: account

Om iets op de website te kunnen zetten heb je een account nodig. Vraag dit aan bij Jasper. Je krijgt accountgegevens via de mail, met een link om je eigen wachtwoord in te stellen.

Stap 2: inloggen

Ga naar https://www.schaakclubenpassant.nl/wp-admin/ en log in met je gebruikersnaam/wachtwoord.

Stap 3: nieuw bericht

Onder ‘Berichten’ kun je een nieuw bericht aanmaken, en ook oude berichten bekijken en aanpassen. Standaard (zonder admin rechten) kan je alles bekijken, maar alleen je eigen berichten aanpassen.

Stap 4: je bericht schrijven

Het edit-scherm van WordPress ziet er als volgt uit:

Je kunt in dit scherm in principe alles doen. De rode nummers verwijzen naar het volgende:

 1. De titel van je bericht
 2. De inhoud van je bericht. Je kunt hier typen, of tekst copy/pasten uit bijvoorbeeld Word. Met enter maak je een nieuwe alinea.
 3. Met de ‘+’-knop kun je een blok toevoegen. Elke alinea tekst is een ‘Paragraaf’-blok, maar er zijn ook allerlei andere soorten blokken, bijvoorbeeld afbeeldingen of schaakpartijen. Hierover verderop meer.
 4. Met de ‘Concept opslaan’ knop kan je je bericht opslaan als concept, dus zonder dat de rest van de wereld het kan zien. Later kun je er dan verder aan werken.
 5. Met ‘Voorbeeld’ en dan ‘Voorvertoning in nieuwe tab’ kun je bekijken hoe je bericht eruit gaat zien.
 6. Onder ‘Bericht’-opties en dan ‘Categorie├źn’ kun je aanvinken in welke categorie je bericht thuishoort. Dit is vooral handig voor bijv. team-verslagen.
 7. Als je uiteindelijk helemaal klaar bent, druk je op ‘Publiceren’ en kan de rest van de wereld het zien.

Stap 5: afbeeldingen invoegen

Om afbeeldingen in te voegen zijn er twee manieren:

 1. De simpele manier is om simpelweg je foto te copy/pasten. In 90% van de gevallen heb je hier genoeg aan.
 2. De traditionele manier is om een blok toe te voegen (3) en dan ‘Afbeelding’ te kiezen. Vervolgens kun je een afbeelding uploaden (vanaf je eigen pc), uit de bestaande verzameling kiezen of een URL aangeven.

Stap 6: schaakpartij of diagram invoegen

Voor partijen en diagrammen zijn er speciale blokken, ‘Chess diagram’ en ‘Chess game’. Deze kun je toevoegen als een nieuw blok (3). Ze staan niet bovenaan in de lijst, dus moet je even zoeken:

Een ‘chess game’ ziet er als volgt uit, je kan je PGN daar zo in copy/pasten. Dit zie je dan als zo’n viewer. Via de Blok-opties aan de rechterkant kan je desgewenst nog instellingen aanpassen, bijvoorbeeld om niet bij zet 1 te beginnen maar verderop ergens.

Met de ‘Chess diagram’ optie kan je een diagram invoegen. Je kan dan handmatig de stukken verslepen, maar als je de positie in FEN-notatie hebt, kun je die ook direct invoegen bij de Blok-opties (menu rechterkant).

Stap 7: Nalezen en publiceren

Als je klaar bent, klik dan op ‘Voorbeeld’>’Voorvertoning in nieuwe tab’ (5) en lees alles nog eens rustig na. Controleer ook of je de categorie (6) goed ingesteld hebt. Als alles klopt, druk dan op ‘Publiceren’ (7) en je bericht staat online.


Appendix: tabel uit netstand invoegen

Bij een externe wedstrijd kun je de uitslag uit netstand in principe gewoon copy/pasten. Een paar tips:

 1. Zorg dat je de hele tabel kopieert; als de bovenste rij ‘verschoven’ is t.o.v. de rest, heb je het (lege) vakje linksboven niet goed meegenomen.
 2. Standaard (zie afbeelding onder) heeft een netstand-tabel twee lege kolommen (voor de pion-icoontjes). Het is mooier om deze te verwijderen.
 3. Standaard (zie afbeelding onder) kun je op alle spelersnamen etc. klikken, en als je erop klikt verdwijn je naar netstand. Als je dat niet wilt, zet dan bij de geavanceerde instellingen van de tabel onder ‘Extra CSS-class(es)’ de tekst no-hyperlinks. In de editor zie je geen verschil, maar in het voorbeeld (en op de echte site) zie je dat de links zijn weggehaald.
 4. In de editor zit het er niet precies zo uit als in het echt; check altijd het voorbeeld.
Verwijderen van lege kolommen (2)
Hyperlinks in tabellen uitzetten (3)