Press "Enter" to skip to content

EPIV zet kampioenschap in de ijskast

Vrijdag 12 januari moest het 4e SOS een nieuwe horde nemen op weg naar het eventueel kampioenschap. De horde die genomen moest worden was Barneveld 2 dat in de vorige ronde in eigen huis nog van het dinsdagteam verloor. Desalniettemin een sterk team waarvan je niet zomaar gewonnen hebt. Iets na achten gingen de klokken aan terwijl het 1e 4tal al was begonnen tegen Hoevelaken 3 (er werd gewonnen met 3-1, met o.a. een overwinning van Alexander van de Mheen). ‘De kippen’ waren namelijk wat verlaat.

Toen ik na een tijdje ging ik even op de borden kijken. Naast mij stond Hans wat gedrukt. Hij had kort gerokeerd terwijl zijn tegenstander de torens op de koningsvleugen had staan. Jacob stond en pion voor en had het loperpaar in een open stelling. Lammert leek nog heel erg gelijk te staan terwijl Franciscus een paard had voor 3 pionnen. Op het bord van Camiel zag ik een lastige stelling. Toen keek ik naast het bord van Camiel en zag daar een wit stuk staan maar geen zwarte. Dat maakt de stelling compleet verloren. 0-1 voor de gasten.

Dan weer naar de partij van Franciscus. Op zet met 14. … f5 speelde hij een agressieve zet die niet heel accuraat was. Zijn tegenstander sloeg een pion op d5 met zijn paard en de e6 pion kon niet terug nemen omdat er dan een toren verloren zou gaan. Na een paar onnauwkeurige zetten van wit kreeg zwart dus een stuk voor 3 pionnen. Langzaam werden er wat stukken geruild wat ervoor zorgde dat de pionnen sterker werden. Franciscus won er 1 terug maar met paard en pion tegen 3 pionnen die ver van elkaar staan blijft het lastig (zie de partij hieronder maar). Door wat prive dingen was de concentratie niet helemaal aanwezig en werd het eindspel niet remise gehouden. 0-2 voor BDSV.

Daarnaast zat Lammert nog te spelen. Het laatste wat ik van zijn stelling zag is dat hij een toren had voor 2 paarden. Het was een lastige stelling waarvan ik maar 1 ding weet van hoe het is afgelopen, namelijk dat het 0-3 stond.

Als je dan als team nog iets van een resultaat wilt moet je op de bovenste 3 borden winnen. Zelf zat ik op 1 tegen een wat mindere stelling aan te kijken. Ik beantwoorde de Engelse opening met het Hollandse f5. Na een boel rustige zetten verzaakte ik steeds e5 te spelen (de computer geeft maar liefst 8 keer e5 als beste zet voor zwart). Nadat ik 19 … d5 speelde was e5 ook een nog eens lastiger te spelen waardoor de pion op e6 mij een onvervalste Heuveling-loper bezorgde. Ik zag bij mezelf geen kimikazemogelijkheid voor de overwinning en omdat ik niet het idee had dat er naast mij 2 punten gepakt zouden worden koos ik eieren voor mijn geld en bood remise aan. Mijn tegenstander, die wel wist wat teambelang is, accepteerde deze ondanks een plus. Daarmee scoorde ik het verliezende halfje: 0,5-3,5. “Prutser!” schreeuwde te teamleider nog tegen me…

Zoals eerder gemeld stond Jacob redelijk goed. Van wat ik heb gezien werd er langzaam materiaal geruild totdat het toren-loper-(rand)pion tegen toren-paard was. De stelling was echter zo dat de Barnevelder, met toren-paard, een kwaliteit moest offeren om mat te voorkomen. Het paard stond aan de andere kant van het bord waardoor de stelling voor Jacob gewonnen was. Volgens mij een leuke partij om te bekijken, maar ik heb niks mogen ontvangen. Dat vind ik extra jammer omdat Jacob zo zijn best had gedaan. Wel 3 keer had hij het blaadje van zijn tegenstander nodig om zijn zetten bij te werken… Enfin, 1,5-3,5.

Alleen Hans was toen nog bezig. Zoals eerder vermeld stond hij wat gedrukt. Hij wist wat stukken af te ruilen en de aanval te overleven. Wat over bleef was een stelling met beide dame, toren en 4 pionnen. Hierin leken de pionnen van zijn tegenstander beter te staan. Hij gaf een schaakje en bood remise aan. Omdat het toch wel erg op remise leek nam zijn tegenstander het aan waarmee de uitslag bekent was: 2-4.

Daarmee heeft En Passant IV het kampioenschap niet meer in eigen hand. Koploper de rode loper heeft nog alles gewonnen. Die moeten nog wel tegen het sterke Veenendaal 1 en beide teams van En Passant. De hoop is dus nog niet verloren! De volgende wedstrijd staat voor 9 februari in Amersfoort tegen het 4e team. Op dezelfde dag speelt het 1e thuis tegen het 1e van Barneveld, een mooie manier om direct revanche te nemen op de kippen.

Uitslagen van de netstand: https://sosc.netstand.nl/teams/view/2553

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *