Press "Enter" to skip to content

EPIV verslaat Hoogland 2

Vrijdagavond 3 November mocht het 4e SOS team van En Passant het opnemen tegen Hoogland 2. Een op voorhand niet makkelijke opgave omdat ze tegen EPIII met gemiddeld 1678 achter de borden verscheen. EPIV doet dat maar met gemiddeld 1601.

Dan goed nieuws en slecht nieuws. het slechte nieuws: Hoogland kwam met een nog iets hoger gemiddelde van 1682 achter de borden in ons denksportcentrum. Het goede nieuws: dat deed hoogland maar met 5 man waardoor het al 1-0 voor de onze was toen alle stukken nog in de welbekende beginpositie staat.

Gelukkig heeft EPIV in de vorm van Jacob een oplettende teamleider die voor aanvang al te horen krijgt dat bord 2 leeg blijft. Snel een andere opstelling dus: Camiel mag op 2 een gratis punt scoren. Frank gaat naar 4 en Lammert naar 6. Zo houd iedereen zijn kleur, maar zijn we alsnog zo sterk mogelijk.

Iets na 20 uur begon Jacob met zijn praatje. Hij rekte alles een beetje. Dat kwam EP wel redelijk uit. Niet omdat Camiel wat later was (die had toch al gewonnen), maar omdat EPI ook speelde en die hebben de kaaieman erbij. Elke minuut later beginnen is er 1 winst. Na een lang praatje waarin belangrijke zaken als speeltempo, de vermelding dat noteren niet meer hoeft onder de 5 minuten en het uitschakelen van de telefoon niet werden vermeld konden de klokken aan.

Camiel kwam het gebouw binnen. Dat deed hij foutloos. Als hij nog naar het bord was gelopen en zijn gebruikelijke 1.d4 had gespeeld had hij nog de legendarische partij van Calvin de Graaf na kunnen spelen tegen Amersfoort op 17 februari 2018. Het gebeurde niet maar desondanks alsnog de 1-0 gemaakt door onze Camielion!

Franciscus mocht het op bord 5 opnemen tegen Henk van Diermen. Franciscus vertelde mij op zaterdag dat toen hij nog klein was hij Henk van Diermen had zien spelen bij de Interne van EP. Hij had het idee dat Van Diermen redelijk kon schaken en zetten in op een remise. Rustig spel en wat afruilen zorgde ervoor dat de Hooglandspeler op zet 24 remise aanbood. Na kort overleg met Jacob werd dat aangenomen en werd de stand 1,5-0,5

Hans de Vries speelde op bord 3 tegen Jan Snijders. Hij zag een remise wel zitten en bood het aan. De hooglander wilde door vanwege de achterstand. Hans vond een combinatie waarin wit voor eeuwig schaak moest gaan om niet slechter te staan. De hooglander koos eieren voor zijn geld waardoor het punt eerlijk verdeeld werd: 2-1.

Op bord 4 speelt de schrijver van het verslag tegen Tomislav Tudjman. Wit offert in de Caro-Kann een pion om er snel uit te komen en open spel te krijgen. Zwart moet zorgvuldig zijn omdat een foutje zo gemaakt is. Op zet 12 krijg ik de kans om Txe6+ te spelen, maar mis het. Paar zetten later zijn de dreigingen eruit maar wit staat wat actiever. Ik overschat dat er wil teveel voor de winst. Tomislav ontwikkeld langzaam zijn loper en 2 torens terwijl ik probeer wat tactische grapjes in de stelling te krijgen die niet werken. Zwart dubbelt torens op de d-lijn en wordt gevaarlijk. Wanneer wit Torens probeert te ruilen wordt de matdreiging op f2 over het hoofd gezien waardoor zwart de partij wint. 2-2.

Jacob was de eerste 2 partijen niet al te best en besloot zichzelf op 1 te zetten tegen Eddy Wigmans. Als je dan verliest, doe het dan tegen de sterkste was het idee. Deze keer had kwam Jacob redelijk uit de opening (een gesloten siciliaan met fianchetto) en had geen Heuveling-loper. Tegenovergestelde rokades betekenen aanvallen en Jacob deed dat eerder. De hooglandspeler vond het wel welletjes en schudde Jacob de hand waarmee we het eerste matchpunt binnen hadden: 3-2.

Alleen Lammert nog bezig op 6 tegen Joost Hooning. Tijdens mijn partij was het nog onduidelijk. Aangezien ik na mijn partij deze aan het nabespreken was in de bar heb ik er voor de rest niets van meegekregen totdat ik het scoreformulier van Jacob in mijn handen gedrukt kreeg om in te vullen. Lammert won en daarmee werd het 4-2.

EPIV laat een stijgende lijn zien. In de eerste wedstrijd werd er nog gelijk gespeeld tegen EPIII waarna er nipt gewonnen werd van de cirkel 2 uit Ede (Zie https://www.decirkelede.nl/2023/10/nipt-verlies-voor-de-cirkel-2-in-tweede-ronde-sos-competitie/ voor een verslag van de tegenstander). Deze keer weer een half bordpunt extra dus de verwachting is nu 1,5-4,5 in en tegen Veenendaal. Of dat ook gaat gebeuren weten we pas 23 november laat op de avond wanneer de wedstrijd gespeeld is. Voor nu staat EPIV 2e, een matchpunt achter de rode loper 3.

2 Comments

  1. Richard Vedder Richard Vedder

    Mooi verslag Frank! Inclusief de naam dngmw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *