Press "Enter" to skip to content

Epe – Eppie (verslag)

Het schaakverstand zit in de heup? Een verslag van de wedstrijd Epe 1 – En Passant 1, gespeeld op 9 januari te Epe.

Een uitwedstrijd op dinsdag in een oord dat bijna 60km van Spakenburg verwijderd is. We weten wat dat betekent. Afvallers dit keer waren: Dick, Robin en Gijs-Cor. Hoewel het voor Gijs- Cor niet slecht zou zijn om eens wat af te vallen. Gelukkig hebben we reuze goede invallers. Johannes Kossen, eens de grote-kale-leider nu met een sabbatical, en de oude rotten Arie van Diermen en Sjoerd Drent werden bereid gevonden mee te spelen. 

Richard en ik waren iets later. Richards met spraak bediende tomtom gaf ons twee mogelijke eindlocaties die op het scherm hetzelfde leken. Ik klikte de verkeerde aan, zo kwamen we aan bij de stationsstraat in Vaassen, daarna leidde Google Maps ons naar het huis van één van de bestuursleden van Epe. Uiteindelijk arriveerde we op locatie waar op onze klokken 10 minuten minder stond.

Ik zat nog maar net achter het bord, bij te komen van mijn openingsfiasco (waarover later meer) of ik hoor Robert Krouwel met verheven stem zeggen: ‘Die heeft u aangeraakt, met maar liefst 3 vingers!’  De verdachte trachtte zich te verweren door te beweren per ongeluk een stuk te raken zonder enige intentie het te spelen. Helaas heeft de hoofdklasse onderbond nog geen VAR, getuigen waren er net zo min. Bewijs was er niet, zo bleef dit grove schandaal geheel onbestraft. De partij eindigde toch in een vorm van gerechtigheid. De wolf in schaapskleding liet zich, na genoeg remisekansen te verkwanselen, heel onhandig mat zetten. Zo kon Robert Krouwel toch nog met een voldaan gevoel en een slaapmutsje op, anders is het zo koud op zijn kale bolletje, zijn bedje in kruipen.

Als eerste klaar waren Johannes Kossen en Jan Matthijs van Leeuwen. Jan Matthijs toonde geen genade. Zijn tegenstander moest een erg smal pad betreden. De witspeler gaf aan dat het verlies lag aan een vingerfout, dat kan natuurlijk gebeuren. Vingerfouten zie je niet vaak, alleen Richard maakt nog wel eens een vingerfout maar dan niet achter het schaakbord.

Johannes rolde zijn tegenstander vakkundig op. Hier zijn partij met commentaar van Johannes.

Sjoerd speelde zijn geliefde Chekhover-Siciliaan (3. Dxd4), hierin wordt de zwarte d6 pion erg zwak. Nu gebeurt dit wel vaker in Sicilianen, maar zwart heeft daar dan weer compensatie voor: de open c-lijn, goede velden voor zijn stukken en een pion meer in het centrum. In de Chekhover wordt de d6 pion vaak opgegeven om daarna met de open lijnen van de torens en lopers de witte koning te bestoken. De zwartspeler leek het eerste gedeelte (het pion opgeven) goed onder de knie te hebben maar de compensatie bleef uit. Sjoerd won een erg eenvoudig potje door de extra pion uit de opening. Wilt u een simpel systeempje tegen het Siciliaan en een eind aan uw ellende, vraag het aan Sjoerd Drent.

Richard beukte zijn tegenstander er aardig hard af. De Benoni van de zwartspeler deed zijn naam weer eer aan (kind van ellende). Zou iemand onderzoek kunnen doen naar sadomasochisme onder Benonispelers? Vooral het slot was erg fraai. Kijkt u zelf maar even.

Gabriel speelde ook het Siciliaans, zijn tegenstander speelde de gesloten variant en kwam als een soort van Romeinse schildpadformatie met zijn pionnen naar voren. Helaas voor de tegenstander kunnen de pionnen niet terug. Gabriel maakte hier aardig gebruik van door de gevaarlijke stukken van wit af te ruilen, en met zijn stukken wat druk te zetten. De partij eindigde nogal abrupt door een foutje van de tegenstander. Wit had een loper onverdedigd laten staan, dat heb je als ze achter de pionnen staan in plaats van ervoor. Gabriel viel met een paard het onverdedigde stuk en een toren aan waarna wit kon opgeven.

Robert was na het incidentje aardig pissig. Maar na een paar opbeurende woorden van zijn teamgenoten en wat slechte zetten van zijn tegenstander zag hij het toch weer zitten en won hij zijn partij. Puik potje, Robert.

Invaller Arie van Diermen stond de hele partij gelijk, maar ging opeens forceren. Helaas had hij dit niet helemaal goed berekend en ging die de bietenbrug op. Arie speelt na zijn operatie niet zo sterk meer. In de competitie niet en hier niet. Een nieuwe heup en een nieuwe snor, welke zal de kwaaddoener zijn?

Tot slot mijn eigen partij tegen Guido de Romph, onze oude teamleider van het eerste KNSB-team begon met 1.d4 2.Pc3, ik speelde braaf Pf6 en e6 waarna Guido 3.e4 deed. Nu pas zag ik dat hij zijn paard naar c3 speelde in plaats van 2.c4. Zit ik opeens in zo`n klote Frans. Kijkt u zelf maar hoe het verder gaat. Remise. Mazzel want Guido staat totaal gewonnen in de eindstand.

Eindstand 6.5 – 1.5. We staan 2de achter Hoogland, Amersfoort staat achter ons met een wedstrijdje minder gespeeld. We hebben alles dus nog in eigen hand. Volgende tegenstand komt uut it kiependorp.

Be First to Comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *