Press "Enter" to skip to content

EP2 houdt nog kansen

Deze zaterdag mocht EP2 aantreden tegen de PION/Mook Combinatie 1. Of eigenlijk een achttal pionnen uit Groesbeek, naar eigen zeggen was er geen Mook-vertegenwoordiging bij. Op voorhand een zware wedstrijd; vorig jaar werd het 4-4 en sindsdien heeft het tweede natuurlijk een jasje uit gedaan. Desalniettemin waren matchpunten – of tenminste eentje – eigenlijk wel vereist; we hebben het met onszelf in de vorige wedstrijden immers niet zo makkelijk gemaakt.

Kopman van de dag was Gijs-Cor, die het mocht opnemen tegen Luuk de Ruijter, tevens een onderbonds-teamgenoot van Guido. Vooraf gevraagd naar tips kwam Guido met het opbeurende “Daar ben je behoorlijk kansloos tegen”. Met het Baviaans ben je natuurlijk nooit kansloos, maar eerlijk gezegd zag ik al heel snel dat GC zou gaan verliezen. Hij had namelijk beide lopers nog en ze ook nog normaal weten te ontwikkelen (!). “Die loper staat buiten de pionnenketen, dat is ie niet gewend en die loper komt ie straks op de damevleugel tekort”. En zoiets geschiedde ook… geen schande natuurlijk met bijna 400 elo minder, wel een 0.

Tegenvaller vooraf was dat het eerste een dag van tevoren nog een ziekmelding had. Sjoerd Drent – niet Koelewijn – werd uitverkoren om het eerste te versterken, gelukkig werd met Thomas Reichardt een goeie invaller voor EP2 gevonden. Eentje zelfs met extra motivatie, want hij voelde zich gepasseerd dat hij niet zelf voor EP1 gevraagd was. Thomas kreeg loopgravenschaak op het bord, maar op zet 20 kwam daar plotsklaps een einde aan:

Oplossing

Op bord drie bovengetekende. Op zich had ik na afloop het gevoel eindelijk weer eens een aardige partij gespeeld te hebben, uitmondend in een eindspel met een pion meer dat helaas net niet te winnen was. Maar uiteraard wordt het humeur dan thuis bedorven door Stockfish, want er zat op één moment een winst in, na een onvoorzichtige zet van wit. In onderstaande diagramstelling speelde ik Tb3, maar na wits a4! heeft het eigenlijk geen zin om …b4 door te schuiven; ruil van a- tegen b-pion is uiteindelijk onvermijdelijk en het overblijvende T+gh tegen T+h eindspel is eenvoudig remise, ondanks zo’n 25 zetten proberen. Maar wat dan wel?

Oplossing

Naast mij zag het er bij Arie van Diermen ook heel goed uit, met een pion meer. Maar zijn pionnenstelling was wat verpest en zijn koning stond (daardoor) wat open en bloot. In een eindspel met elk een dame en toren is dat vaak wel genoeg compensatie, zo ook nu. Jammer, ook daar zat misschien wel wat meer in, misschien ook niet.

Bord 5 t/m 8 zaten een beetje ‘ingesloten’ dus daar heb ik wat minder van meegekregen. Jan-Matthijs (5) had het in ieder geval lastig, uitmondend in een eindspel met een pion minder en een loper die volkómen gedomineerd werd door het witte paard. Naast hem ging ook Guido de bietenbrug op. In het middenspel zag ik hem op de damevleugel heel aangekrant staan, met zwarte b- en c-pionnen die ruim op zijn speelhelft gekomen waren en hem helemaal vast zetten.

Het eerste winstpunt van de middag kwam op naam van Arie van den Hoogen (bord 7). Daarmee is hij met 4,5 punt vooralsnog topscorer. Gedeeld met Arie van Diermen (4 uit 5) als we diens halfje in EP1 meetellen en dat lijkt me wel zo eerlijk. Sowieso zijn we als team best aardig bezig, met 29,5 uit 64 staan we op 46%. W-We = 4,41 oftewel we hebben ruim 4 bord punten meer dan op basis van rating verwacht had mogen worden. Alleen weten we dat wat moeizaam in matchpunten uit te drukken, en daar gaat het toch om.

Op een gegeven moment stonden we 1,5-3,5 achter, maar GC zei zelfs “we gaan misschien wel winnen”. Want behalve ikzelf stonden ook Thomas (vrij duidelijk) en Raymond (blijkbaar) goed. Raymond zag ik eerder in de partij al eens remise weigeren, zonder dat hij toen per sé gewonnen stond gaf dat in ieder geval vertrouwen. In de tijdnoodfase ging het bij zijn tegenstander mis, goed voor de tweede overwinning van Raymond dit jaar en wederom op een cruciaal moment. Met de remise van ondergetekende erbij werd het dus 4-4:

Waar EP1 deze zaterdag degradeerde en voor EP3 het doek überhaupt niet meer opgehangen werd, heeft EP2 hiermee nog altijd kans op handhaving. Met in klasse 3C nog een inhaalwedstrijd voor de boeg, en in de wetenschap dat er ook een paar nummers 8 gaan degraderen is het lastig om het exact aan te geven, maar in de meeste scenario’s is tenminste 4-4 nodig om kans te hebben, en 5-3 om vrijwel zeker te zijn.

We gaan ervoor! En als het niet lukt, dan houden we met drie teams maar een knallend degradatiefeestje. Niet het soort feestje waar je op hoopt, maar na de exodus van vorige zomer zat dat risico er altijd in natuurlijk….

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *