Press "Enter" to skip to content

En Passant wint ruim in Meppel

Geholpen door een snelle voorsprong en het feit dat Meppels sterkste speler afwezig was slaagde En Passant erin om MSV in Meppel met ruime cijfers (6,5-3,5) te verslaan in overigens barre speelomstandigheden.

De gastheer verzekerde de spelers ervan dat de thermostaat 20 graden aangaf, maar niemand in de bovenzaal van een overigens gezellig café geloofde dat. Meerdere spelers trokken hun jas aan tijdens de partij en tot laat in de middag waren er spelers die koffie bestelden. Niet omdat de behoefte aan cafeïne zo groot was, maar om de handen te warmen. Naast de kou was er ook nog bijzonder weinig licht. Wedstrijdleider Zuiderweg verzuchtte: “Als het zicht nog 5% minder was geweest had ik de speellocatie afgekeurd.”

Uiteraard geldt dat beide partijen evenveel last hebben van de omstandigheden en degene die er het slechtst tegen kon was misschien wel de man die namens MSV het negende bord verdedigde. De wedstrijd was nog maar nauwelijks begonnen toen hij gruwelijk in de fout ging.

Zwart heeft een gevaarlijke pion op c3 die hem voordeel garandeert in vrijwel ieder eindspel. Maar voor het eindspel bereikt wordt zal er eerst een middenspel gespeeld moeten worden en daarin heeft zwart juist een probleem doordat hij door die hinderlijke loper op d6 niet mag rokeren. De MSV’er bedacht een rigoureuze oplossing en speelde 12…Kd7. Geen beste, om het voorzichtig uit te drukken. Gerben gaf een schaakje met 13.Pe5, waarna de Meppelaar zonder nadenken de loper van het bord mepte met zijn koning. Dat gaf Van Pel de gelegenheid een zogenaamd familieschaak uit te delen. Met 14.Pc4+ staan koning en dame tegelijk aangevallen. De dame gaat verloren en dus ontving Van Pel na nog geen half uur spelen de felicitaties.

Richard Vedder tekende voor de 2-0 nadat hij een openingsvariant op het bord kreeg die hij drie jaar eerder uitvoerig had bestudeerd. Diep graven in het geheugen en een beetje mazzel leverden het volle punt op.

MSV maakte de achterstand weer ongedaan door Robin Reichardt en Henk Vedder met een nul op te zadelen. Johannes Kossen had inmiddels een veelbelovende stelling in remise laten verzanden. De partij van Henk:

En Passant kwam opnieuw op voorsprong middels een fraaie aanvalsoverwinning van Dick de Graaf. Nog een keer wist Meppel de stand gelijk te maken toen Kees Nagtegaal zijn koning moest omleggen. Daarmee was voor MSV de koek op. De resterende drie punten gingen allemaal naar En Passant. Eerst boekte Tim Grutter zijn eerste overwinning van het seizoen. Hij won een pion kort na de opening en bouwde dat voordeel steeds meer uit. Vervolgens kwam Guido de Romph met een grote grijns het café binnen. De invaller had zich in een kansrijke stelling vergist door een goed plan in de verkeerde volgorde uit te voeren. Gevolg was dat hij een stuk kwijt was, maar hij bleef onverdroten aanvallen. Op een zeker moment had hij remise door eeuwig schaak in handen, tenzij zijn opponent bereid was zijn hele voorsprong terug te offeren. Dat laatste gebeurde, maar in het resterende eindspel bleek Guido oppermachtig.

Het commentaar leverde Guido er los bij:

Na 14 a5 werd mijn paard een blijvertje, heb ik de opening overleefd en kon ik met 14…Ld6 een lekkere vuurlijn openen, om die vervolgens een zet later alweer met een losse flodder weg te gooien. Teveel naar het Russische leger gekeken. Ik was 15…Dc7 van plan om te batterij wat verder op te laden, maar de tocht van de open deur naast mijn bord deed mijn hersencellen bevriezen. Hoe dan ook, hij schrok er wel van gezien de bedenktijd. Gek genoeg vindt de computer het nog ok. 

Mijn 18e grafzet was echt zo’n idee van dat het er optisch leuk uit ziet, maar het is zo lek als een zeef. In het vervolg mist wit een paar kansen in het voordeel te komen, met ergens e4 of Pd5. Zeker op zet 22 had hij dat moeten spelen. Na zwarts 22e heb ik weer wat munitie.

25 Pg5? Ik had Lf4 al zowat opgeschreven. 

29 Ph3, vanaf nu kwam hij een beetje in tijdnood en worden zijn zetten slordiger. Ik kan nu een paar aanvallende zetten doen en weer terug in de wedstrijd komen.

Na de 36e begon ik te hopen op remisekansen. Na de 42e begon ik te hopen op winstkansen.

Bij zet 47 kwam ik tot de conclusie dat ik het sowieso niet meer ging verliezen (al zijn er vaker wedstrijden geweest waarin ik dat concludeerde).

Na 50 b6 besteedde ik nog zo’n twintig minuten bedenktijd. Ik had nog tijd genoeg, en wilde uitvogelen welke dreiging wit nu precies had, en tegelijkertijd moest mijn d-pion het gaan doen. Ergens zou dat na promotie het witte paard moeten opleveren. Ik zat nog te kijken naar het leuke Txf2+, om na Kxf2, d2, Ke2, Lxf3+ te spelen met torenwinst. Maar 51 Te7 met schaak verhinderde dat. En dus werd het Kd8, en moet moest het maar bedenken. En die raakt het spoor nu bijster.

Jan Willem van de Griendt mocht tenslotte in de langste partij van de dag een kleine materiële voorsprong uitmelken. Dat deed hij voortreffelijk tegen de man die in de vorige ronde nog niemand minder dan Jan Timman zijn eerste competitienederlaag sinds 2013 had aangesmeerd. Van de Griendt is de topscorer van En Passant met 3 punten uit 3 partijen.

En Passant staat nu derde, een punt achter de koplopers Purmerend en De Waagtoren uit Alkmaar. Op 26 november is de vierde ronde. En Passant ontvangt dan Philidor 1847 uit Leeuwarden.

2 Comments

    • Richard Vedder Richard Vedder

      Ah! Daar verwachten ze nog een verslag op schaaksite… Ik vrees dat ze het hiermee moeten doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *