Press "Enter" to skip to content

En Passant verliest in Wageningen 

Het eerste team van schaakclub En Passant is afgelopen zaterdag onder de degradatiestreep gezakt na een nederlaag in en tegen Wageningen. Concurrent Caïssa Eenhoorn uit Hoorn won wel en haalde En Passant in. De club uit Hoorn is in de volgende ronde te gast aan de Bikkersweg, dan zal er gewonnen moeten worden. 

Positief punt is dat En Passant, in tegenstelling tot de voorgaande wedstrijden, nu niet kansloos ten onder ging. Het bleef tot het einde spannend en een gelijkspel zou niet onverdiend zijn geweest. Het begon allemaal geweldig toen invaller Gijsbert Cor Heuveling al na een uur voor een 1-0 voorsprong zorgde. De manier waarop was zeldzaam. 

Het diagram geeft de stelling weer na de twaalfde zet van de met zwart spelende Heuveling. Met zijn laatste zet bood hij dameruil aan, maar daar had de Wageninger geen trek in. Hij speelde daarom 13.Df5-d3. Een ongekende blunder op dit niveau. Heuveling moest even zijn ogen uitwrijven, maar hij kon echt gewoon met zijn paard die dame slaan. Zijn tegenstander gaf het meteen op. Je zou het om minder op een zuipen zetten, maar dat was in de speellocatie onmogelijk. De Vredehorst in Wageningen wordt bestierd door een geloofsgemeenschap die tegen het gebruik van alcohol is. Hoe zouden preken over de bruiloft te Kana daar gaan? Wordt er water in maltbier veranderd? Hoe dan ook, de Wageninger stiefelde de speelzaal uit en werd die middag niet meer terug gezien. 

Voor Gijsbert Cor overigens een bijzonder lucratieve winstpartij want daags ervoor op de clubavond loofden twee clubgenoten ieder een krat bier uit voor het geval hij zou winnen. Dat zou hem nooit lukken, dachten ze. Die mogen dus naar de slijterij deze week. 

Al vrij vlot trok Wageningen de stand gelijk na geknoei van Johannes Kossen en ook al niet veel later moest Richard Vedder zijn koning omleggen tegen de levende legende Jan Timman. De wereldkampioenskandidaat van dertig jaar geleden is inmiddels 71 jaar oud, maar dat weerhield hem er niet van een te voorzichtig zetje van Vedder hardhandig af te straffen. 

Laurents van Twillert verloor ook nadat zijn tegenstander met een paardoffer wat belangrijke verdedigers weglokte. Er volgde een beslissende aanval en En Passant stond 3-1 achter. Het goede nieuws was echter dat op de resterende zes borden niemand van En Passant slechter stond en sommige zelfs duidelijk beter. Wie weet viel er nog wat te halen in Wageningen. 

Er volgden remises van Kees Nagtegaal, Gerben van Pel en Robin Reichardt. Nog altijd twee punten achterstand, maar de drie overgebleven borden boden alle drie winstkansen. Tim Grutter won inderdaad zijn partij en verkleinde daarmee de achterstand. Grutter is met 5 uit 7 topscorer van En Passant en hij is nog in de running voor een meesterresultaat. Daar heeft hij er afgelopen zomer al twee van behaald en hij heeft er dus nog maar eentje nodig om Internationaal Meester te worden. 

Henk Vedder was ook lang aan de winnende hand, maar hij liet helaas zijn voordeel verzanden in remise. Toen was een 5-5 gelijkspel nog mogelijk als Jan Willem van de Griendt zijn partij zou winnen. Van de Griendt deed het in de opening niet goed en kwam snel slecht te staan, maar in het middenspel nam hij de overhand en boog een materiele achterstand om in een pion voorsprong. Maar winst zat er niet in. Omdat winst wel noodzakelijk was nam hij grote risico’s. Dat werd helaas afgestraft en hij verloor zelfs nog. 

Daarmee werd het 6-4 voor Wageningen. Nog twee wedstrijden te gaan. Daarin moeten serieus punten worden gescoord, bij voorkeur al op zaterdag 1 april als de directe concurrent op bezoek komt. 

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *