Press "Enter" to skip to content

En Passant 2 trapt af met twee overwinningen, En Passant 1 met twee nederlagen

Seizoen 2023-2024; En Passant mag het dit keer doen met twee zaterdagteams. Het eerste speelt tweede klasse, na vorig seizoen te zijn gedegradeerd uit de eerste klasse. Het tweede team mag uitkomen in de laagste (zesde) klasse, nadat het als En Passant 3 vorig seizoen met nul punten degradeerde uit de vijfde klasse. Het En Passant 2 van vorig seizoen, dat zich knap wist te handhaven in de derde klasse, was opgeheven.

16 september: terwijl ik aan het genieten was van een wandeling in Frankrijk, mocht het eerste team al aan de bak voor de eerste speelronde. Het leed in Amsterdam een nipte, maar pijnlijke nederlaag. Zie verder het verhaal “Viskoppen verslaan visboeren”. Het tweede had deze ronde vrij omdat de poules in de zesde klasse uit acht teams bestaan in plaats van tien.

7 oktober: Nu mocht het tweede zaterdagteam aan de bak. Een thuiswedstrijd tegen Woerden 3 stond op het programma. Het was mooi weer, en ik besloot vanuit Tienhoven het stalen ros te nemen naar het schaakkasteel. Het ging de meeste spelers van het tweede voor de wind die middag, behalve bij mij (bord 5). Ik kwam na wat duw-en trekwerk een kwaliteit achter. Doordat beide koningen nogal op de tocht stonden, bleef ik wel wat kansjes houden om er nog iets van te kunnen maken.

Ondertussen druppelden de uitslagen binnen en stonden we met 4 – 0 voor. En op dat moment bood mijn tegenstander remise aan. Hij zag geen winstweg meer. Ik hoefde niet lang te twijfelen en nam het halfje, en dus het tweede matchpunt, in ontvangst. Hierna volgden nog twee halfjes. Een van Arie van den Hoogen (bord 3), die ondanks een ratingoverschot van ruim 200 punten niet verder kwam dan remise, en een van Frank (bord 4). Hij kwam, net als mijn tegenstander, een kwaliteit voor. Maar gaandeweg de partij vorderde kreeg de Woerdenaar daar drie pionnen voor terug. Het zag er dus even eng uit voor Frank. Toch eindigde ook die partij in remise. Na nog een slotakkoord van onze zijde was de 6,5 – 1.5 overwinning een feit. Het eerste team had die dag een vrije ronde. Uit hun poule bleek een team zich te hebben teruggetrokken, waardoor de poule nu uit negen teams bestaat.

4 november: Nu mochten beide zaterdagteams tegelijk aan de bak in een dubbele thuiswedstrijd. En Passant 1 tegen de reserves van Kennemer Combinatie, En Passant 2 tegen het vierde van onze schaakvrienden uit Amersfoort. Het was klotenweer, dus gingen we er met zijn allen eens goed voor zitten.

Eerst de verrichtingen van het tweede: ikzelf (bord 4) speelde niet mijn beste partij. De dames werden al op de vierde zet geruild. Gaandeweg de partij vorderde liet ik mijn tegenstander steeds meer drukken op mijn stelling, terwijl ik zelf kansen op beter spel niet benutte. Onder de druk zag ik een combinatie met aftrekschaak over het hoofd, waardoor ik twee pionnen verloor. Ik had geen zin om dit verder uit te spelen… Even daarvoor had William (bord 2) de onzen op voorsprong gezet. Hij kreeg de overhand in een toreneindspel. Pion meer en een veel actievere toren….  

Daarna kwamen de Amersfoorters twee punten voor. Onze WK-ganger Jeroen Makkinje (bord 8) kwam niet lekker uit de opening, leed rokadeverlies en werd vakkundig door zijn tegenstander opgeknoopt: 1 – 2. Onze kapitein Mike (bord 5) kwam eveneens slecht uit de opening. Zijn tegenstander wist het voordeel echter niet uit te buiten en Mike kwam goed weg: 1,5 – 2,5. Arie van den Hoogen (bord 3) speelde een moeilijke partij, waarin hij activiteit probeerde te ontplooien door met zijn torens naar voren te gaan. Zijn onderste rij werd hierdoor kwetsbaar en laat zijn tegenstander daar nou net een grap uithalen: 1,5 – 3,5.  

Toch zou het allemaal goedkomen voor de onzen. Jan-Matthijs (bord 1) was twee pionnen voorgekomen en zijn stukken stonden ook nog lekker actief. Niet veel later konden de stukken in de doos; 2,5 – 3,5. Alex (bord 6) stond de lange tijd onduidelijk, maar kwam later steeds actiever te staan en deelde toen een dodelijke steek uit op f7; 3,5 – 3,5. Tot slot Gia (bord 7). Hij had een stuk buitgemaakt en speelde dit nauwkeurig uit. Hij promoveerde een van zijn pionnen tot dame, maar moest heel erg uitkijken voor pat. Dit deed hij echter bekwaam en om 16:30 uur prijkte er een eindstand van 4,5 – 3,5 op het bord.

Toen ging ik een verdieping lager kijken bij ons eerste. Daar waren op dat moment pas drie partijen afgelopen (hetgeen wel iets zegt over het niveauverschil tweede klasse – zesde klasse). Een punt werd gescoord door Henk Vedder (bord 2), een nul door Bas van Roosmalen (bord 7), en een half door Jasper Reichardt (bord 5).

Richard Vedder (bord 1) had een knotsgekke materiaalverhouding: vier lichte stukken tegen twee torens en twee pluspionnen. Later werd dit gereduceerd tot loper + paard en twee pluspionnen voor één toren en stond Richard totaal gewonnen. Zijn tegenstander hapte met zijn koning een pion op h6, maar toen de zwarte pion op g5 ging lopen stond die koning ineens mat; 2,5 – 1,5.

Op dat moment zag het er rooskleurig uit voor de onzen. De overige vier stellingen stonden zeker niet verloren. Laurents (bord 4) stond een pionnetje achter, maar zijn toren was veel actiever. Robin Reichardt (bord 3) en Kees Nagtegaal (bord 6) hadden beiden een kwaliteit voor twee pionnen; min of meer gelijk dus, en Gerben (bord 8) had een miniatuurtje van toren + twee pionnen tegen toren + één pion. Moeilijk, maar het zou gewonnen moeten zijn. Een latertje ging het wel worden. Ik besloot om mijn avondmaal te gaan nuttigen aan de bar. Maar wat er toen allemaal gebeurde….

Kees haalde nog een keurige remise: 3 – 2. Maar terwijl ik aan het genieten was van de patat en de hapjes, kwamen Laurents en Robin hand in hand de barzaal binnen. Allebei verloren! Oeps! Dan moest Gerben nog vechten voor 4 – 4. En laat zijn tegenstander nu zijn toren geven voor beide pionnen van Gerben, en laat die met zijn ene pion nu net de overkant halen …… 3,5 – 4,5. Opnieuw een bittere pil voor het eerste en handhaving lijkt vooralsnog het hoogst haalbare…

Rick van Beek

De persoonlijke uitslagen van En Passant 2. Die van En Passant 1 zullen elders op de site wel verschijnen…

3 Comments

  1. Jasper Jasper

    Mooi verslag Rick, complimenten! Er zaten nog een paar partijen in mijn mailbox, ik ben zo vrij geweest die hierin te plakken. Maar verder kan ik me niet voorstellen dat iemand vanuit EP1-hoek hier nog iets aan toe kan voegen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *