Press "Enter" to skip to content

Een ons geluk is meer dan een pond verstand

Donderdag 23 november zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat … . Echter, het was ook de dag dat EPIV op bezoek ging in Veenendaal op bezoek ging om het tegen het eerste SOS team van de Veenendalers op te nemen. Een zware tegenstander, die nog geen 2 en halve week daarvoor het denksportcentrum had verlaten met een 1-5 overwinning op het 3e, waarbij de 0-6 ook een zekere mogelijkheid was. Op bord 1 een 2000+ speler en voor de rest rond de 1600. Niet onmogelijk, maar zeker niet makkelijk.

Het plan was om rond 7 uur vanaf het eigen denksportcentrum te vertrekken naar het zuiden van de provincie. Camiel berichtte dat hij dat niet ging halen omdat hij nog in Utrecht was en ging met het OV die kant op. Lammert ging in verband met privé omstandigheden zelf zodat hij eventueel direct in de auto terug naar het dorp kon. Zo vertrokken we met 4 man richting Veenendaal.

Aangekomen op de speel locatie, een sporthal waarin een damesteam volleybaltraining had (waarbij ik me moest inhouden om na een schreeuw ‘netfout!’ niet terug te schreeuwen dat het best wel een ruime fout was), kwamen we tot de ontdekking dat de 2000+ speler niet meespeelde. “Je hebt geluk” sprak Hans de Vries tegen ondergetekende. Dat klopte deels, want het hele team had natuurlijk geluk met de afwezigheid van deze speler.

Rond 8 uur gingen de klokken aan en werd er hevig geschaakt. Camiel op bord 6 opende rustig maar kreeg vrij snel een half open H-lijn terwijl zijn tegenstander kort had gerokeerd. Camiel opende de aanval en wit kreeg geen tijd om het paard en de toren van de damesvleugel te ontwikkelen. Dat de koning van Camiel niet helemaal veilig stond deed er niet toen. De zwarte pionnen liepen naar de koningsvleugel van zwart en braken deze open. Toen het mat in 8 was vond de thuisspeler, Olle Carsouw, het wel best en gaf op. 0-1 voor de onze.

Ondanks de privé omstandigheden hiel Lammert zijn hoofd bij de partij. Ik heb geen idee hoe de partij precies is gegaan, maar ik verwacht dat het altijd in balans is geweest. Reden voor Lammert om het punt te delen met Nico Bosman. 0,5-1,5.

Alle andere stellingen waren nog wat onduidelijk. Het had prima allemaal remise kunnen worden wat een kleine overwinning zou betekenen. Hans had een stelling met beide spelers een dame, 2 torens en een hand vol pionnen. Toen de partij was afgelopen dacht ik dat beide spelers remise overeen waren gekomen. Echter, het blijkt dat fouten maken ook door de tegenstander gedaan kan worden. Met 26. … Td5 leek niet veel mis, maar 27. Tb3+ moest de koning een zet doen en stond de pion op c6 in de penning. Gratis toren en reden genoeg voor Lars Boere om op te geven. Een iets gelukkige overwinning: 0,5-2,5.

De volgende partij waar een einde aan kwam was die van Jacob. Zetten als Le8 zorgen voor ellende en Jacob kwam het niet te boven. Zijn tegenstander, Jan van der Sleen speelde een kunstzinnige aanval, wat niet vreemd was omdat hij nogal op Bob Ross leek, en er was geen houden meer aan. Met een 0 voor Jacob gingen de stukken in de beginpositie. 1,5-2,5.

Toen waren Franciscus en ikzelf nog bezig. Mijn tegenstander, Pim Dik, offerde een stuk voor een open damesvleugel. Het leek mij eerst niet heel sterk maar mijn tegenstander kreeg toch spel. Ik zag het niet helemaal meer. Uiteindelijk kwam er een stelling op het bord waarbij wit een dame had en zwart 2 torens. Beide nog 4 pionnen en een witveldige lopen. Ik had geluk dat mijn tegenstander niet op f2 graaide waardoor ik met f4 en f5 zijn loper lam kon leggen. Toen dacht ik dat het remise zou worden door zetherhaling. Dat leek mij wel goed was die andere stelling leek remise te worden. Echter wilde mijn tegenstander nog een winstpoging ondernemen. Het probleem was toen alleen dat ik daardoor mat in 1 had. Alsof ik nog niet genoeg geluk had. Winst voor mij en daarmee winst voor het team.

Alleen Franciscus was toen nog bezig. Zoals altijd was het redelijk degelijk. Hij kwam iets beter te staan maar hij zag de zetten niet. Het kwam weer binnen de remise marge. Toen de overwinning werd binnengehaald paste hij, zonder de regel te kennen, de Henk-regel toe. Hij bood remise aan en dit werd aangenomen door teamleider Lodewijk Blom. Binnen een minuut na de 1,5-3,5 kwam direct de 2-4 op het bord.

Het feit dat de sterkste speler van de tegenstander er niet was en dat 2 partijen middels een blunder van de tegenstander een punt voor ons werden kan men spreken van geluk. Niemand van ons team zal erover gaan klagen. We staan nu bovenaan met 7 uit 4. De rode loper kan er nog boven komen als ze dinsdag een resultaat halen. Een kampioenschap is niet ondenkbaar. De volgende horde daarvoor is BDSV 2. ‘De kippen’ komen 12 januari langs in het denksportcentrum. Dat belooft een spannende strijd te worden.

Uitslag in netstand: https://sosc.netstand.nl/pairings/view/8768

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *