Press "Enter" to skip to content

Brug te ver voor EP2

En Passant 2 heeft de uitwedstrijd tegen ASV 3 met 5-3 verloren. Bij de tijdcontrole was het al 5-1, voordat Gert en Jan-Matthijs de score nog een beetje oppoetsten.

De score werd geopend op het bord van Raymond. Helaas niet door hemzelf… na een dubbele aanval op twee ongedekte stukken konden ze gelijk in het doosje. Ook bij kopman Arie v/d Hoogen ging er in de opening wat mis, toen zijn h2-h3 “ik jaag jouw Pg4 weg” beantwoord kon worden met h7-h5 “pak m dan als je durft” (met een Th8 erachter). Arie kwam er nog aardig uit en leek het ergste gehad te hebben, toen uiteindelijk die Th8-h1 alsnog kwam en een toren won.

Hierna weet ik niet precies in welke volgorde de punten kwamen. Hoe Sjoerd precies won is mij onduidelijk gebleven – hij was niet bij de Chinees – maar winnen deed hij. Guido stond de hele tijd gedrukt en had al een remise-aanbod geweigerd zien worden. Nou is Guido wel vaker van het loopgravenschaak, dus er leek geen reden voor paniek, maar deze keer ging het toch fout. Het partijverloop bij Hans was een beetje identiek aan dat van Arie; vanuit de opening leek het op “die staat mat binnen zet 20”, toen leek het wel weer OK, maar later ging hij toch nat. En ondergetekende probeerde een soort lelijke zet (f5) maar dan tegen de Trompowsky. Achter het bord leek het nog vrij ok, maar achter de pc thuis bleek hoe zeer dat allemaal niet voor herhaling vatbaar is.

Wie heeft meegeteld komt inmiddels op 5-1 voor de hunnen. De slag om Arnhem was alreeds verloren, maar er werd nog steeds geknokt om de punten. Last-minute invaller Gert (waarvoor dank!) had eigenlijk niets bereikt, maar bleef toch doorspelen. Nadat zijn tegenstander in het toreneindspel een paar achteruitzetten deed, kreeg Gert winnend voordeel en dat liet hij niet meer los.

Als laatste was Jan-Matthijs nog bezig, die in een paar jaar afwezigheid een ware transformatie heeft ondergaan. De gambieten en koningsaanvallen zijn ingeruild voor degelijk, positioneel schaak. Velen zouden er wat van kunnen leren, ondergetekende met zijn lelijke zetten niet in het minst… En het levert nog punten op ook; met 4 uit 6 is JM topscorer. We komen erin als er al wat duw- en trekwerk achter de rug is en we met dameruil overgaan naar een eindspel met pluspion, met analyse van hemzelf:

Hiermee zakt EP2 naar plek 9 in klasse 3C, op twee punten onder de rode streep. Dankzij het redelijke bordsaldo (25,5 uit 28, 45.5%) is het nog niet kansloos, maar lastig is het wel. In de komende twee wedstrijden zal professor Elo tenminste eenmaal een loer gedraaid moeten worden.

2 Comments

  1. Richard Vedder Richard Vedder

    Sander Berkhout! Won ik van bij het nk jeugd in 1989…

  2. Hendrik Hendrik

    Mooi geregeld, zo’n invaller op het laatste moment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *