Press "Enter" to skip to content

Beter staan en winnen is niet hetzelfde

Vrijdag 1 december mochten de onzen het opnemen tegen Soest, altijd gezellig! Soest is altijd al een club van talenten geweest, zelf ken ik alleen Daniel Stellwagen maar de heren Vedder kennen er nog veel meer. De Vedders maakten de Soesters het schaken zo zuur dat ze het koosnaampje kutvedders gebruikten als ze weer eens een nul te pakken hadden. Nog steeds heeft Soest grote en minder grote talenten onder de leden. Ik wil er even een uitlichten: Wouter Terlouw ons bekend van z`n sterkte optredens bij het Eemland. Sinds het Eemland heeft Wouter heel wat spek gegeten – figuurlijk hoor, hij eet altijd fruit tijdens het schaken – hij is de 2000 rating gepasseerd en speelde zelfs mee met het wereldkampioenschap tot 14. Het ging daar niet zo goed, ook al mogen we dat niet zeggen van Reinderman. https://www.schaaksite.nl/2023/11/26/flink-ratingverlies-voor-nederlanders-op-wk-jeugd/

Ook Wouter – net als vele andere Soester talenten – stond goed tegen een Vedder, helaas lukte het niet om de winnende variant te vinden en misschien mompelde hij het koosnaampje ook wel even toen hij een 0 kon noteren. Maar Wouter, niet getreurd, die Vedders zijn lastige tegenstanders (bijna) iedereen die dit leest heeft weleens van ze verloren. Neem gewoon lekker je wraak op Hoogland, dat zal je goed doen!

Op bord 2 mocht die andere Vedder tegen Adriaan de Jongh. Ook een talent van Soest, inmiddels wel wat ouder maar dat mag de pret niet drukken. Ook Adriaan had goede, dan niet hele goede kansen. Helaas voor Soest moest ook hij het onderspit delven. De partij:

Bord 4. Dick was slechts 40 minuten te laat, daardoor had hij veel tijd om het Yehuda Pelter lastig te maken. Dat lukte aardig, Yehuda had het lastig maar ook Dicks stelling speelde zich niet gemakkelijk. Na veel heen en weer geschuif ontstond er een eindspelfase waar onze man het handigst in was 3-0

Mijn partij begon heel prettig, Ik kreeg van de Sint 2 pionnen en daar zou ik wel raad mee moeten weten. Nou dat viel toch tegen. Ik stond met mijn toren passief een pionnetje te dekken terwijl mijn tegenstander met toren en koning mij helemaal vastzette. Met een jaloers oog keek ik naar Henk die maar 1 pion nodig heeft om zijn tegenstander er onder te krijgen. Kijkt u mee?

Bord 5. Heuveling op bord 5 hoor ik u denken, is dat niet te hoog voor onze grootmeester? Nee hoor, GM Heuveling heeft nogal eens de neiging om remise te spelen dus waarom dan niet op een wat hoger bord? Remise werd het dit keer niet trouwens, Heuveling wist een pion te winnen, beet zich in de stelling en liet daarna als pitbull niet meer los!

Bord 6. Supersub Sjoerd Drent zat aan bord 6, zijn tegenstander speelde een trage Italiaan met de nadruk op het trage. Sjoerd wist het initiatief te grijpen door een kwaliteitsoffer op f3. De paarden kregen mooie velden f4 en d4 maar helaas mocht de tegenstander ook zetjes spelen. Hij ruilde de zwarte paarden af en verdedigde zich kranig, het werd remise. Beter staan en winnen is niet hetzelfde.

Bord 7 Gabriel Krouwel kreeg een gratis toren, soms hoef je ook niet beter te staan om te winnen.

Bord 8 Robert Krouwel verloor door een foutje. Hij stond ook wel wat beter maar we hebben inmiddels gezien dat dat niet hetzelfde is als winnen. 

3 Comments

 1. Martmans Martmans

  Zijn er voor de bekerwedstrijd tegen soest nog plekken vrij in de bus? ik vraag dit voor een vriend

  • Richard Vedder Richard Vedder

   Uhhh… da’s een thuiswedstrijd!

   • Martmans Martmans

    Ohh, dan kom ik niet kijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *