Press "Enter" to skip to content

Belangrijke overwinning EP2

En Passant 2 heeft op zaterdag 26 november met 5-3 gewonnen van PSV DoDO / Barneveld 2. Of zeg maar ‘BDSV 1’, want het team leek verdacht veel op het team wat een paar weken geleden in de SOS-competitie op bezoek kwam. Een belangrijke overwinning, want PSV/DoDO is op papier een mede-degradatiekandidaat, al bleek daar in hun vorige wedstrijden (2x 4-4 tegen de gedeeld koplopers) weinig van.

Het scheelde dat de gasten met een mentale 1-0 achterstand het denksportcentrum binnen kwamen. “tijd dat we een keer winnen bij jullie” schreef de gast-captain vooraf. De meest recente toevoeging aan dat kleine trauma was dus deze. Naar aanleiding daarvan een kleine tactische zet; Jeroen “Calvin” van Winkoop zat op bord 2, Kevin van Brummelen op 3. Dat pakte voor de Pluimveeschakers briljant uit, zoals bij het rondje langs de borden spoedig zou blijken:

  • Sjoerd Drent was sinds maart 2020 ongeslagen in de KNSB-competitie, maar Jeroen van Winkoop maakte daar hardhandig een einde aan. Het leek vanaf de zijlijn te beginnen als een typische Drent-partij, met geschuif op het middenveld. Toen ondergetekende even niet oplette, lag de zaak helemaal open en was Sjoerd opeens een kwal kwijt. In het vervolg trapte Jeroen ook nergens in, een verdiend punt voor hem.
  • Bij het zien van de opstelling concludeerde een (in verband met zijn matige spelling niet nader te noemen) leraar “Heuveling word opgeofferd zie ik”. Dat opofferen was niet zo verwacht of bedoeld, maar Gijs-Cor kreeg op bord 3 dus Kevin tegenover zich. Hoewel Heuveling een prima partij speelde, bleek het niet genoeg om er een resultaat aan over te houden.
  • Ondergetekende (bord 1) kreeg ook te maken met een tactische zet; na een witnul tegen Robin Reichardt, koos Robin van Ee nu voor 1.e4 ipv 1.d4. Alsof ik dat variantje van (neef) Robin zou herhalen… Nee hoor, elke Reichardt maakt zijn eigen huiswerk en dat dwong Van Ee de denktank in. Na een hoop geruil ontstond een lopereindspel wat niemand zich liet bewijzen, remise dus.
  • Jan-Matthijs (6) had bij zijn rentree in het denksportcentrum de hele partij een (ogenschijnlijk) initiatief, zonder dat het echt iets concreets op het bord opleverde. Naast het bord wel; op de klok bouwde hij echt een enorme voorsprong op. In een toreneindspel bleek dat uiteindelijk genoeg voor de eerste overwinning (in een lange partij) in een jaar of zeven.
  • De stand werd weer gelijk na een overwinning van Arie van Diermen. Als ik het goed begreep “vernaggelde” hij ergens Marcel Janssen met een dreigende aanval, die bij correcte verdediging niks op had moeten leveren. Maar Marcel liet zich erdoor overbluffen en raakte per saldo een pion kwijt, die in het toreneindspel beslissend bleek.
  • De partij van Arie van den Hoogen leek beslissend te worden; als die in ieder geval niet zou verliezen, moest het wel goed komen. Op het bord stond Arie misschien iets minder, al waren alle drie resultaten echt nog wel mogelijk. Naast het bord had hij wel behoorlijk voordeel; waar hij nog redelijk kon nadenken, moest Jacco Heij de laatste +/- 10 zetten voor de tijdcontrole op increment doen. Dat ging ergens fout; stuk kwijt, partij kwijt, winst voor Arie.
  • De matchpunten waren wel zeker omdat Guido (5) inmiddels een volle toren voor stond. Hij rokeerde pas na drie uur schaken omdat hij te druk was met het winnen van een kwaliteit, wat later dus nog uitliep naar een toren voorsprong. De hoop op eeuwig schaak (alsook geen tijd hebben om na te denken of je op moet geven) hield de partij nog even gaande, maar het punt kwam niet meer in gevaar. De matchpunten waren binnen!
  • Als laatste was Hans (8) nog bezig. Tegen Bruun van de Laar leek het de hele tijd ongeveer gelijk te staan, als niemand een blunder zou maken was remise het logische resultaat. Die blunder kwam er niet, de remise dus wel. Daarmee werd de eindstand bepaald op 5-3.

Een heel belangrijke overwinning, waarmee we ons handhaven in de middenmoot. De volgende ronde is uit bij koploper Amersfoort, met bekende gezichten als Schwindelarie , Lanchava en Bosboom in de gelederen. Misschien wordt dat “another cook”, misschien ook niet…. op 17 december omstreeks 18:00 weten we het.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *