Deurdonderen!

2022-03-29

Index  < Vorige  Volgende >

Betekenis 1: Gezellig pilsjen, rock en roll der bie. Dat is deurdonderen. Aldus de Achterhoekse band Normaal die met dit liedje:

op nummer 244 stond in de Top 2000 van 2021.

Betekenis 2: In een knock-outtoernooi je met grof geweld een weg naar de finale banen. Bijvoorbeeld als je in het toernooi om de SGS-beker naar Hoogland gaat, vier Hooglanders in no-time omverkegelt en hop! Door naar de volgende ronde. Dat lukte maar half op maandagavond 28 maart. Ja, de weg naar de finale ligt nog open, maar dat omverkegelen van Hooglanders ging niet zo soepel. 

Betekenis 3: Gedonder met een deur. Ja dat was me wat. Een van de twee deuren van de speelzaal ging niet zo gemakkelijk dicht. Dat zou je kunnen oplossen door die deur op slot te doen. Het kan voor de gemiddelde schaker geen kwaad een stukje om te lopen naar de volgende deur. Een andere optie, ik heb het wel eens gezien bij de deur van de bovenzaal van het denksportcentrum, is om een theedoek om de klink te binden. Dan gaat de deur niet helemaal dicht, maar het gaat wel redelijk geruisloos en als er in de hal maar weinig mensen zijn, zoals in Hoogland, valt de overlast wel mee. Er is echter ook nog een derde mogelijkheid en dat is, als hij eerst weigert dicht te gaan, de deur keihard dicht donderen. En als dat dan gebeurd is gaat drie seconden later de volgende schaker door die deur, die doet hem dicht, lukt niet, dus dicht donderen. En als dat dan gebeurd is gaat drie seconden later de volgende schaker door die deur, die doet hem dicht, lukt niet, dus dicht donderen. En als dat dan gebeurd is gaat drie seconden later de volgende schaker door die deur, die doet hem dicht, lukt niet, dus dicht donderen. En als dat dan gebeurd is gaat drie seconden later de volgende schaker door die deur, die doet hem dicht, lukt niet, dus dicht donderen. En als dat dan gebeurd is gaat drie seconden later de volgende schaker door die deur, die doet hem dicht, lukt niet, dus dicht donderen. En dat dan de hele avond door. Nu wil ik het moeizame spelverloop deze avond niet wijten aan het deurdonderen hoor. De Hooglanders zelf hadden er natuurlijk net zoveel last van, maar die zijn er wellicht al een tijd aan gewend. Zo niet, dan adviseer ik ze toch optie 1 of optie 2 te kiezen. 

Gerben van Pel was het snelst van het gedonder af. Die dacht iets in de trant van: “Ik heb zwart en er doen twee Vedders mee, laten we er maar snel een einde aan breien.” En zo geschiedde, een salonremise was geboren... 

Dit was voor Gerben een mooie gelegenheid om wat foto's te maken en in de EP-app te zetten. Zoals het bewijs dat Tom Officier en Laurents van Twillert al vroeg aan het bier zaten... 

 

 

Laurents vertelt... 

Hoi Richard, volgens mij was dit de stelling. Ik speelde hier pion naar g5. Optisch stond ik beter maar in feite stelde het weinig voor. Ik had een aantal aanknopingspunten maar kon geen duidelijke doorbraak vinden. Na het spelen van de erg domme zet g5 kwam ik direct in de problemen vanwege het manoeuvreren van het paard naar f4. Het slaan van het paard is dan vrij dodelijk door de aanval van zwart op pion c3. Ik bleef rustig en liet het paard op f4 staan en zorgde eerst voor een dekking op c3. Ondanks mijn slechte paard aan de rand en zijn goede paard op f4 hield ik het remise. Zowel ik als mijn tegenstander waren tevreden met de uitslag. Wat wil je nog meer. 

Dat waren dus twee remises en die verschrikkelijk sterke Vedders nog te gaan. Dat kan niet meer fout! Nou, toch wel een beetje... 

Zo zat ik op bovenstaande foto met een nogal hopeloze loper op h7. Wat zegt u? 

Een hopeloze loper op h7! Eerder zag ik het nog wel zitten met die loper. Ik dacht aan een oude partij van Bronstein, waarin een loper via h7 en g8 en weer terug naar h7 ging en geen centje pijn. Alleen hier is het wel iets anders. Ik was aanvankelijk niet onder de indruk van het kwaliteitsoffer van Marco Dieleman op f6 maar toen het eenmaal gebeurd was constateerde ik dat mijn loper toch echt levend begraven was. Tegen het einde ontsnapte de loper toch, maar toen was de partij al niet meer te winnen. Ook remise! 

Maar goed, drie remises en onze Internationaal Meester nog te gaan. Dat kan niet meer fout natuurlijk! 

 

Kiek die witte stukken in de zwarte stelling porren. Reden voor optimisme! Wat vond Henk zelf van zijn partij? 

Had op zet 46 nog een leuke! Daarvoor ook een poos +2, maar het valt niet mee op maandagavond 😊 …   

Txe8 was aardig toen het even kon, verworpen omdat ik dacht dat ik superieur sting en ondersterij verzwakken niet nodig was… 

In onderstaande partij heb ik de door Henk aangestipte momenten er even uitgelicht... 

Dat werd dus ook remise waarna er gevluggerd moest worden. Met welk speeltempo ook alweer? Good-old Wim Velker mompelde iets van vijf minuten plus drie seconden, maar niemand leek hem serieus te nemen. Iedereen pakte zijn telefoon op zoek naar spelregels. Laurents was slimmer, die appte Jasper, ervan uitgaande dat deze nog niet met gepoetste tanden en in pyjama reeds in dromenland verkeerde. En jawel hoor, per ommegaande bewees hij het gelijk van Wim Velker. We konden beginnen. 

Als eerste was Gerben klaar. Hier zijn relaas... 

Samenvatting vluggertje: 

In Hoogland waren niet alleen wij maar ook Laren en Hoevelaken op bezoek en de bord 1 van Laren had een hele mooie overwinning op ome Gert met het Londen systeem. Zelf heb ik, zeer beperkte, kennis van het Jobava London systeem en besloot dat maar eens te spelen. Helaas speelde mijn tegenstander een Benko, Jasper zou Wolga zeggen, maar het heet nou eenmaal Benko. Dat ken ik ook aardig door alle partijtjes tegen Jasper. Ik speelde wel slecht maar gelukkig blunderde mijn tegenstander in tijdnood. Hij verloor trouwens door een onreglementaire zet. Ik weet eigenlijk niet of je daarop de winst mag claimen maar ik deed het wel. 

Daarna won Laurents ook! 

Daarna nog een potje snelschaken gespeeld met zwart waar ik de gelukkige van de twee was.  

En ook Henk wist zijn vluggertje te winnen... 

Vluggeren was weer 1.d4 en 2.Lf4. Opening was spannend met wat initiatief voor wit, maar uiteindelijk met een pionoffer bleek de hele witte stelling te hangen en waren de zwarte lopers te sterk. Ik (zwart) won een stuk en uiteindelijk ook de partij. 

Toen was alleen ik nog bezig. Ik offerde mijn a-pion waardoor zijn dame afzijdig stond en ik de b-lijn controleerde. Uiteindelijk leidde dit tot kwaliteitswinst. En even later won ik er een stuk bij, maar dat leverde Marco wel twee levensgevaarlijke vrijpionnen op. Die kon ik slechts onschadelijk maken ten koste van mijn gehele materiaalvoorsprong. Marco stelde remise voor. Ik informeerde “3-0 voor toch?” Heel bijdehand riposteerde men dat 3-0 achter hetzelfde effect had, namelijk dat het resultaat van mijn vluggertje geen reet meer uitmaakte. Ow ja... Remise dus! 

Dat betekent dat EP in de halve finale zit! Nog twee potjes en zo, als alles goed gaat, via de tweede betekenis de eerste betekenis van deurdonderen toepassen! Die derde betekenis hoeft niet meer... 

 

Richard Vedder