Volgende keer beter! (Verslag EPIII)

2021-10-16

Een week na de wedstrijd tegen Soest mocht EPIII weer aan de bak. Ditmaal betrof het een thuiswedstrijd tegen Bennekom. De heren van Bennekom waren op papier de gunsteling, dus dat werd toch een hele kluif voor Eppie. Met een gemiddeld ratingverschil van 281 punten wist men dat het een zware kluif zou worden. Kansloos waren we echter niet, winnen is namelijk een keuze. Als een ieder met de wil om te winnen en het mes tussen de tanden speelt was er misschien een resultaat mogelijk.

De wedstrijd begon om 20:00, en andermaal was een ieder op tijd. Aan de focus kon het niet liggen zou je denken. Maar ja, net zoals een zak geld geen goal kan maken, zo kan focus geen schaakwedstrijd winnen. Echter zijn beide wel fijn om te hebben. Afin, klokken aan en gaan!

Thomas speelde aan bord 2, met (maar) een ratingverschil van 73 punten leken de winstkansen toch vooral bij hem te liggen. Nog wit ook, maar ja, dan geldt 1.e4 c5 en dan zien we het wel ineens niet meer. Een beetje geschuif van beide kanten, en dit alles met een gebrek aan vuurwerk. Er werd dan ook op een gegeven moment besloten tot remise. Snel naar de bar, want waarom zou je in 4 uur remise spelen als het in 2 kan?
(Thomas Reichardt 1856 - Teunis Bunt 1929, ½ -½)

Calvin, weer helemaal fit na zijn deelname aan de Europa cup, mocht het aan bord 5 met de zwarte stukken proberen. Het zou geen makkelijke klus worden, zijn tegenstander had namelijk 576 ratingpunten meer, en dat is niet niks. Desalniettemin ging Calvin met de wil om te winnen de wedstrijd in, ook al liet hij dat niet altijd merken. Een zeer solide wedstrijd van de kant van Kaaieman jr. Het werd een lange avond voor onze Calvin, zo even na elven, met nog maar 3 minuten op de klok en een lastige stelling moest Calvin helaas capituleren. Maar die winst gaat er - als Calvin zo speelt als tegen de mannen van Bennekom - zeker komen.
(Calvin de Graaf 973 - Hans van de Weteringh 1549, 0-1)

Ondergetekende was als derde klaar, ik moest zien een ratingverschil van 209 punten te overbruggen. Spelende met de witte stukken ontstond er een enerverende partij. Mijn tegenstander hield flink druk op de ketel en maakte geen fout, zo kwam ik in een situatie waarin ik een stuk achter stond. De computer vond me nóg slechter staan dan dat ik zelf vond. Op het hoogtepunt zelfs -7. De gedachten schoot meermaals door m'n hoofd om gewoon op te geven, hier was geen eer meer aan te behalen toch? Maar ja, met opgeven heeft nog nooit iemand gewonnen en het was al tegen elven, ik heb niet 3 uur voor niks zitten schuiven toch? Het was nu toch al laat. De hoop was een beetje vergaan, totdat mijn tegenstander mij binnen liet komen met toren en dame en ineens was er weer spel. Op gegeven moment was de stelling aldus engine zelfs +10, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik 't zelfs in de analyse thuis niet zag. Kanttekening is wel dat één verkeerde zet al snel resulteert in een potremise. Uiteindelijk bereikten we een stelling waarin het snel op driemaal dezelfde stelling af leek te gaan, nog voordat dat kon gebeuren bood ik maar remise aan, scheelt toch weer noteren hè.
(Mart Woudenberg 1548 - Harry Verhoef 1757, ½ - ½)

Rut speelde op bord 1, als je de wil hebt om te winnen maakt je tegenstander niet uit. Groof had nog iets goed te maken na zijn zeperd tegen SSC en dat liet hij ook zien op het bord. Rut is als echte Lallie voor niks bang, dus ook niet voor 443 ratingpunten verschil. Wanneer de rating van je tegenstander rating groter is dan jouw geboortejaar, is dat in deze klasse een hele goede speler, zelfs met het geboortejaar van Rut. Afin, niet lallen maar knallen Rut! Hij speelde een hele solide partij, met op het oog zelfs kansen op remise. Toch was het op dit moment al best laat geworden, en na uren achter het schaakbord is het soms lastig de beste zet te vinden. De partij kwam steeds meer in het voordeel van wit. De beste speler van Bennekom kun je dat wel toevertrouwen, helaas dus weer een 0 aan onze kant.
(Rut Koelewijn 1525 - John Riksen 1968, 0-1)

Niels moest op het laagste bord een ratingverschil van 195 punten zien te overbruggen, geen gemakkelijke taak. Met de witte stukken besloot Niels om er een mooie partij van te maken, niet steeds al dat geschuif, gewoon gaan! Niels mag dan misschien nét geen Vedder zijn, schaken kan hij wel! Helaas zat het ook aan bord 6 niet helemaal mee, het vuurwerk dat Niels op d̶e̶ ̶m̶a̶t̶ het schaakbord wist te brengen kon niet vertaald worden in een score op het wedstrijdformulier. Helaas strandde hier het schip met de kans om te stunten.
(Niels van de Coterlet 1315 - Jaap van Donkelaar 1510, 0-1)

Als laatste was Jeroen dan nog bezig. Jeroen zat met volle focus achter het bord. Het ene blikje cassis met de ander open te maken, want nee, uitdrogen doet onze Jeroen niet. Jeroen neemt het spelletje wel serieus, dikwijls betrap ik hem op Chess.com. Dan zit killerriff weer stiekem te oefenen. Dat oefenen werpt wel zijn vruchten af, want Gootmeester speelde een puike pot met zwart. Misschien moet de dopingautoriteit die cassis nog eens onderzoeken, want Jeroen speelde een hoogstaand potje schaak. Maar met Jeroen is het dikwijls hetzelfde verhaal, of Jeroen nou goed of slecht speelt, remise wordt het toch. Zo geschiedde ook deze keer. Maar tegen iemand met 188 elo-puntjes meer is mijn conclusie: Remise is winst!
(Jeroen Gootjes(GM) 1569 - Chris van Oosterwijk 1757, ½ - ½)

Al met al dus verloren, 1,5 - 4,5. Maar om eerlijk te zijn was dat beter dan begroot. En kansloos waren we allerminst. Als we met deze inzet alle wedstrijden spelen is de kans best aanwezig dat de 2e klasse ook zomaar het strijdtoneel van volgend jaar kan zijn, helemaal omdat we deze wedstrijd Laurents, Dion en Jasmijn nog op de bank hebben gehouden. Volgende wedstrijd zijn die weer helemaal opgeladen om er een spektakel van te maken! De conclusie van het verhaal luidt dan ook als volgt: Volgende keer beter!

Martmans