Eemland update: juryrapport R4 partijen R5, indeling R6

2019-09-11

Index  < Vorige  Volgende >

Update 11/9: Uitslagen ronde 5 staan online, alsook indelingen voor ronde 6 (vrijdag). Partijen staan op live.schaakclubenpassant.nl of onder 'Partijen' via het menu links.

 

Op blundergebied viel er in ronde 4 wel weer een en ander te genieten. Een eervolle vermelding op dit vlak was er voor Sytze van de Velde. In iets dat uitmondde in een Caro Kann-achtige stelling plaatste Sytze een op het oog kansrijk stukoffer om de witte koning in verlegenheid te brengen en het geofferde met rente terug te winnen. Het geboden Da4 schaak was mogelijk al niet leuk, maar goed pareerbaar met Kd8. Na het gespeelde Kf8 vloog het ene na het andere stuk, en daarna allemaal, in de doos. Ook de partij Yehuda Pelter – Gerben van Pel verdient aanbeveling voor partijverprutsverzamelaars. Yehuda had op zijn zachtst gezegd het betere van het spel, maar zag zijn aanval niet doorslaan. Toch kwam er nog een toreneindspel met pluspion op het bord, maar Yehuda gaf ze één voor één weg en verloor uiteindelijk ook nog het remise toreneindspel met pion minder.

Maar het sneust was toch wel de partij waarin de witspeler ondanks ‘slechte’ loper bepaald domineerde en een fraaie aanval voerde. Kijk eens naar 28 Txf7! Heerlijk toch om uit te voeren en hoewel het altijd nog een behoorlijk werk zou blijven om de vis op het droge te krijgen, floepte Mike Ruitenbeek er een wat treurige 33e zet uit. Kf2 werd beantwoord met Paul Keizers' ontnuchterende Tf7. Mike rest een verbandset!

Hier speelde Mike (wit) in betere tijden nog 28. Txf7!

Mooi tot winst gevoerde partijen waren er ook wel. Alex van de Vuurst bijvoorbeeld. Toucheerde met een zogeheten ‘petit-combinaison’een stuk en paste min of meer dezelfde truuk een zet later ook weer toe. Ja en ook bij de slotzet bleef het giftig om het gewonnen materiaal terug te winnen, want dat zou altijd ten koste gaan van de toren op b8!

Ook een mooi gevecht was dat tussen Frank Woudenberg en Jeroen Schuil. Frank maakte hier het spel met zijn stukoffer op de vierde zet en kreeg er spel voor terug in de vorm van enkele gevaarlijke vrijpionnen. Ook de koning van Jeroen kwam op de tocht te staan, maar op tijd actief uitverdedigen leverde Jeroen een mooie mataanval op, juist voordat Frank dames zou gaan halen.

Maar de paling gaat deze keer een stukoffer, van een stuk dat eerder al geschijnofferd was. Slechts één pion en wat druk was de compensatie, maar de druk werd groter en groter en toen de dames eraf gingen, was de compensatie al drie pionnen. Het bleef gissen naar of het ging lukken, want toen de vierde pion verdween, ging de zwartspeler opeens aanvallen. Echter was het niet voldoende om de jeugdige witspeler te verontrusten en toen er een stel torens verdween was het duidelijk wie de favoriet was. Dat eindspel voerde Peter Nitrauw knap naar winst en leverde de dikverdiende paling van Visspecialist de Kaaieman op!

 


 

De jury heeft zich inmiddels gebogen over ronde 3 - dinsdag jl. - en oordeelde als volgt:

Qua blunders viel er het nodige te genieten. Aart de Jong maakte er eentje die deed denken aan wat enkele grote jongens afgelopen zomer deden: Opgeven in een gewonnen stelling of een remisestelling. Dit geval was iets minder ernstig: Aart ging voor remise door zetherhaling terwijl hij totaal gewonnen stond.

Calvin de Graaf ging lang gelijk op maar vergreep zich aan een giftige pion. Dat kostte meteen een paard. Maar het kan erger!

De blunderprijs gaat naar Paul van der Hammen, die in een nagenoeg gewonnen stelling zijn voordeel verprutste met een fout kwaliteitsoffer. Tot overmaat van ramp gaf hij een zet later ook nog een loper weg waardoor in twee zetten een gewonnen stand veranderde in een verloren stand.

Qua paling mag als bekend verondersteld worden dat de jury gek is op offers en helaas is de oogst op dat gebied wat mager. Ja, Paul van der Hammen had de boodschap begrepen, maar zo win je geen paling.

Dirk Veldhuizen rondde zijn partij tegen Frank Woudenberg af met een kwaliteitsoffer, maar die combinatie werd te licht bevonden.

De winnaar van de rondeprijs won uiteindelijk een min of meer positionele partij, maar daarvoor toonde hij wel de juiste intenties. Het Hollands werd bestreden met g2-g4! En niet veel later ging er op c2 een kwaliteit in de aanbieding. Die werd echter geweigerd, waarna de witspeler (met zowat 100 elopunten minder) zijn opponent met strakke hand van het bord schoof.

De paling van de Kaaieman is voor Wybe Evenhuis voor zijn overwinning op Yehuda Zvi Pelter!