Eemlandtoernooi: Palingvissen!

2018-09-05

Index  < Vorige  Volgende >

Na het vorige verslag zijn er alweer 26 overwinningen, 16 remises en 26 nederlagen begroet, tijd voor een update! Indelingen en standen zijn te vinden op de gebruikelijke locatie via het menu links. Aanstaande vrijdag is de zesde ronde, de slotronde is op zaterdagmiddag. Aanvang 13:00, zo rond 17:00 worden de prijzen verdeeld, supporters zijn welkom!

In de A-groep gaan Vedder & Vedder aan de leiding, beiden met 4 uit 5. We krijgen geen onderlinge partij meer om de titel, want in ronde 4 werd die al remise. In ronde 5 speelde Henk remise tegen Laurents van Twillert. Ondanks prof. Elo was laatstgenoemde nog het meest teleurgesteld, maar het eigenhandig aangevulde speciaalbier van de maand september (Corona!) maakte een boel goed. Laurents blijft daarmee een half puntje achter, samen met Johan de Zwart die profiteerde van een onvervalste mispeer. Vroeger hadden we daarvoor nog EHBO-setjes...

...en dat terwijl een betrokkene een week eerder nog paling veroverde. Ietwat "lichte kost", aldus de jury, die de zaal prompt van wat aanmoediging voorzag. Gij zult offeren! Lichte kost of niet, de klappen van Jeroen Schuil (beginnend met 16.Pxf7) waren hard en raak:

 

De Koning is dood, leve de koning! lijkt het motto in groep B. In ronde 4 zetten Arco Floor en Frank Woudenberg het topbord in de fik. It takes two to tango, de complimenten van de jury zijn ook voor Frank, maar de paling van de Kaaieman gaat naar Arco:

 

Het koningsschap van Arco kende echter een (vooralsnog) tragische afloop; ook in ronde 5 kwam hij huizenhoog gewonnen te staan. Iets prozaïsch als 35.Pg6+ en dan dames ruilen zou ongetwijfeld voldoende zijn geweest. Maar hij speelde voor mat, en misschien voor nog een pond paling? Dat eerste lukte in ieder geval:

Jacob de Graaf nam hiermee het koningsschap over, wat hij in ronde 6 verdedigt tegen Ton Sprong. Kijken dus! via live.schaakclubenpassant.nl

De aanmoedigingen tot offeren leidden in ronde 5 tot een nieuw fenomeen; palingvissen! Soms met succes, maar veelal ook in troebel water. Links en rechts werd materiaal geofferd, hieronder een kleine greep. Allereerst een bewonderenswaardige poging van Luuc Baltus:

Mooi offerwerk, maar geen punt, dus geen paling. Ook het offer van Paul Westhoff was indrukwekkend. In ieder geval indrukwekkend genoeg voor Wiebe de Witte, die de aangeboden loper (wijselijk?) weigerde. Wijselijk? Nou ja, de computer is niet erg onder de indruk, maar achter het bord is het niet zo duidelijk. Eén van de voordelen van een pluspion is dat je hem bij twijfel weer terug kunt geven. Ook hier echter geen punt, dus geen paling.

De partij Flohr - Vedder eindigde ook met een offer, maar dat was in alreeds gewonnen stelling en dusdanig voor de hand liggend, dat het de jury vast niet tot autocongratulatie kan verleiden:

Dan nog een paar offers, die de vraag oproepen waar de scheidslijn tussen offer en blunder ligt. We plaatsen ze maar anoniem en zonder uitegebreid commentaar...

Wit speelt Pxe4?

 

Zwart speelt ...Le5? Txe5 1-0

 

Zwarts ...Db7+? is nog een laatste poging, maar wit trapte er niet in; Dxb7 1-0

Moet u dan helemaal niet meer offeren? Natuurlijk wel! Maar de succesvolle offers worden bewaard voor de jury, die vrijdag haar deskundig oordeel bekend zal maken.

 

En dan nog iets: "Wat houd ratingprijs in?" vroeg vandaag een deelnemer, wiens naam we hier niet zullen noemen gezien zijn beroerde werkwoordspelling. Stam+t! Maar ach, ook met dergelijke spelling kun je nog altijd makelaar ("uitzicht verveeld nooit") worden. Anyway, de ratingprijs is voor de hoogst geëindigde deelnemer in elke groep die op rating bij de "onderste helft" hoort, en niet al een andere (top-3) geldprijs wint. In groep A is komt iedereen tot 1911 dus in aanmerking, in groep B iedereen tot 1551.

Jasper Reichardt