Eemlandtoernooi R4: Verrassing alom

2016-09-03

Index  < Vorige  Volgende >

In groep A van het Eemlandtoernooi weigeren de "mindere goden" zich nog altijd aan het script van professor Elo te houden. Wie had op voorhand het volgende ingevuld op zijn toto-formulier?

1 FM Vedder, Richard 2275 Burer, Audry 1864 ½-½
2 Schuil, Jeroen 2067 Van de Laar, Bruun 1780 0-1
3 Wijono, Santoso 1800 De Zwart, Johan 1961 1-0

De strijd op bord 1 was als eerste afgelopen. Richard Vedder offerde zijn dame voor een aanval, maar moest genoegen nemen met eeuwig schaak:

De beide koplopers deelden dus de punten, wat achtervolgers de kans gaf om ze in te halen. Bruun van de Laar is zo'n achtervolger, die dit toernooi uitstekend in vorm is. Hij heeft al paling gewonnen en had zelfs nog een pond kunnen winnen. Dat zou een unicum zijn, maar helaas verkoos hij in ronde 3 materiaalwinst boven mat in 2. Weg paling! De vorm was echter niet weg, zoals oud-toernooiwinnaar Jeroen Schuil tot zijn schade ondervond. Na 13...c4 is de zaak eigenlijk al niet meer te redden:

Eerder in het toernooi liet Santoso Wijono - erkend reuzendoder - zich in het eindspel een halfje van zijn brood eten door Richard Vedder. In ronde 4 gebeurde het omgekeerde; in een toreneindspel rekende Johan de Zwart op winst, of in ieder geval remise. Er zat echter nog één trucje in:

Naast Bruun van de Laar en Santoso Wijono voegde ook Dick de Graaf zich bij de koplopers. In ronde 5 is de indeling Dick de Graaf - Richard Vedder en Audry Burer - Santoso Wijono, met een opgenomen bye voor Bruun van de Laar. Wie durft een voorspelling te doen?

 

In de B-groep beginnen we met een partij uit ronde 3. De slotaanval van Mike Ruitenbeek werd door de jury namelijk beloond met paling:

In de vierde ronde kwam bijna de helft van de B-groep niet in actie, vanwege opgenomen byes. Van de koplopers was alleen Thomas Reichardt aanwezig. Chris Roelandt toverde tegen hem een zeldzame openingsvariant op het bord, die niet al te navolgenswaardig lijkt:

Hiermee kwam Thomas een half punt los van de bye-opnemers Alex van de Vuurst, Ton Sprong en Mike Ruitenbeek. Hans de Vries voegde zich bij dat groepje achtervolgers door een wat gelukkige winst op Jacques van den Berg. Laastgenoemde had een pluspion en wilde die "even" dekken, maar vergat dat zijn loper ook aangevallen stond...

In ronde 5 staan Hans de Vries - Thomas Reichardt en Alex van de Vuurst - Mike Ruitenbeek op het programma. Ton Sprong neemt het op tegen Gert Vogel, die in ronde 4 won van Jacob de Graaf. Hoe? Dat weet niemand, de beide notatieformulieren en het livebord vertellen alle drie een ander verhaal.