Eemlandtoernooi ronde 3: Kleine verschillen

2016-08-31

Index  < Vorige  Volgende >

Na drie ronden in het Eemlandtoernooi is het tijd om de balans op te maken. Hieronder een verslag, de uitslagen/indelingen en gespeelde partijen zijn te vinden via het menu links.

Groep A

Dé verrassing in ronde 3 vond plaats op bord 1: Audry Burer won van koploper Dick de Graaf en nam zo de leiding over. In een partij waarin al van alles gebeurde, ging het voor de Kaaieman mis in het eindspel. Hij had een stuk meer tegen twee pionnen, ontweek de zetherhaling en ging voor winst. Audry toverde echter een konijn uit de hoge hoed: na 48.De8! is mat of groot materiaalverlies niet meer te vermijden. 

Hiermee neemt Audry gelijk een voorschot op de reuzendoders-trofee (bowlen bij Bowling- en Partycentrum Overhees) in groep A, met een overwinning ondanks een ratingverschil van 335. Wie gaat daar nog overheen?

Medekoploper is Richard Vedder, die na een bye in ronde 1 twee keer won en zo ook op 2,5 kwam. Daarachter volgt een pelotonnetje van vijf man; Dick de Graaf, Jeroen Schuil, Johan de Zwart, Santoso Wijono en Bruun van de Laar.

Op papier horen Santoso en Bruun bij de zwaksten in groep A, maar dat houden ze goed verborgen. Santoso had zelfs op 2,5 kunnen staan, als Richard Vedder hem in ronde 2 geen remise-eindspel had weten te ontfutselen. Bruun scoorde in ronde 1 de rondeprijs (paling van de Kaaieman) met een snelle overwinning op Arie van den Hoogen. Ogenschijnlijk blunderde hij een toren weg, maar die had hij snel met rente terug:

Geruchten willen dat het grotendeels huiswerk was, maar dat mag de pret niet bederven. In plaats van 9...Lg4 zijn er voor zwart wel verbeteringen mogelijk, maar hoe en wat precies, dat zoekt u zelf maar uit! De geheimen achter Bruuns huiswerk gaan we niet verklappen...

 

Groep B

In groep B zijn de verschillen zo mogelijk nog kleiner dan in A. Resultaat was dat na twee ronden de helft (!) van de deelnemers zich koploper mocht noemen, met 1,5 punt. Van hen was Mario Lambrechts de meest verrassende naam, maar hij stond er niet bij toeval. Neen, zijn overwinning in ronde 2 werd door de jury zelfs met paling beloond!

Na ronde 3 bleven er nog vier koplopers over: Alex van de Vuurst, Ton Sprong, Mike Ruitenbeek en Thomas Reichardt. In ronde 4 heeft Thomas een gouden kans om alleen op kop te komen, want de andere drie hebben een opgenomen bye.

Opvallend in ronde 3: er verscheen twee keer de Franse ruilvariant op het bord. Meestal leidt dat tot suffe potjes, maar hier sloeg de vlam in de pan! Kijk maar:

Vrijdag 2 september gaat het toernooi verder met ronde 4. Komt dat zien! Kijken kan in levenden lijve, of via live.schaakclubenpassant.nl