Verslag EP2 - Vegtlust

2015-12-13

Index  < Vorige  Volgende >

De euforie is het grootst bij de kleinst mogelijke overwinning

Dit verslag verscheen eerder op www.schaakinfo.nl

Het jaar zit er bijna op, maar er stond nog één wedstrijd op het programma voor En Passant 2 in de eerste klasse van de onderbond. Een wedstrijd tegen een tegenstander die niet onderschat mag worden, al is het alleen maar om de naam die ze dragen: “Vegtlust”. Voor mij een club waar ik voornamelijk mee in aanraking kwam toen Robin en Gabriel nog Grand Prix-toernooien speelden. Enthousiaste mensen, maar dat het ook vechters waren, dat had ik nog niet meegemaakt.

Tot gisteravond dan, want wat was het spannend. Toen de opstellingen bekend waren en de liveborden waren ingeregeld, kwamen de eerste Oehhhhhsssss en Aaaaahhhhssss. Want helaas deed er dit keer geen Bensdorp mee en ook de rest van het team had wat Elo moeten inleveren ten opzichte van hun wedstrijd tegen de Rode Loper in ronde 2. Echter, ook En Passant draait nog niet echt lekker dit jaar, al zou je dat aan de stand op de ranglijst niet zeggen. Er zijn wat nieuwe gezichten die het erg goed doen, maar de puntenmachines haperen nog een beetje.

Dat het geen makkie zou worden, dat was al duidelijk toen we bezig waren met de teamvoorbereiding, want er wordt gewoon sterk geschaakt door Vegtlust. Met Bensdorp of zonder, dit team kan nog best eens voor een stunt zorgen.

We waren nog niet lang onderweg toen er al twee vreemde openingen werden gespeeld. Gabriel ging de mist in, maar ook Gijs-Cor had beter met zijn griep in bed kunnen blijven liggen deze ronde. Ik hoop dat je snel weer de oude bent, want zo ken ik je helemaal niet. Bij Gabriel werd het nog een echte partij, maar bij Gijs-Cor konden de stukken al snel het doosje in.

Rico van der Pol (1783) – Gijs-Cor Heuveling (1837)

In een Siciliaanse Draak-achtige stelling een draak van een voorzetting:

We komen erin op zet 8 voor zwart, waar wit zojuist c3 heeft gespeeld. Nu zijn dit niet de stellingen waar je op zit te wachten met een Draken-opzet, maar volgens mij moet de keuze zijn om dan heel actief te worden op de damevleugel. Dus iets met b6 en Dc7 of een wat rustiger e6 om de stelling dynamisch te houden.

De rest van de analyse bevindt zich in de partij:

Gelukkig werd de stand weer snel gelijk gemaakt door onze rots in de branding. Geen spektakel dit keer, maar gewoon een stukje machtsvertoon van wie de betere schaker is.

Chris Regeling (1789) – Dick de Graaf (2161)

Tot zet 14 gaat de partij helemaal gelijk op. Maar dan komt er een belangrijk moment, Dick speelt Pf6-d7 en wit moet een beslissing nemen. En al gaat het maar een heel klein detail. De foute keuze wordt gemaakt en Dick gaat zijn kleine voorsprong steeds verder uitbouwen. Welke keuze had jij gemaakt?

De partij:

Inmiddels kon je met de stand op de andere borden er niets meer van zeggen. Jan-Matthijs stond verloren. Gabriel kwam steeds beter in de partij, Ikzelf had prima gestaan maar kon de winst niet goed vinden, Jasper stond goed, maar had weer maar zo weinig tijd over. Arie van Diermen onduidelijk, maar wel beter. En Robin goed, maar ook bijna geen tijd meer.

Zoals eerder aangehaald, Gabriel ging de mist in bij de opening, maar ging er even lekker voor zitten en vocht zich helemaal terug in de partij. Zo was hij ook een speler die aantoonde over genoeg “Vechtlust”  te beschikken. Eerder ging het mis met de bekende truc van een loper op b3 of c4, waarna zwart probeert het paard op f3 te pennen. Er volgde Lxf7, Kxf7, Pd5+, Ke8 en Dxg4, waarna de zwarte stelling wel een kaartenhuis leek.

En dat is waar we erin komen, want we hebben allemaal wel eens zo’n stelling gehad. Maar hoe maak je het dan wel af en hoe maak je het jezelf verschrikkelijk moeilijk.

Jaap de Boer (1581) – Gabriel Krouwel (1679)

En zo behoudt Gabriel zijn 100% score in de eerste klasse en is een serieuze stijging ingezet met zijn scores van de laatste maanden. Met de schrik vrijgekomen, maar daarna prima afgemaakt.

Maar zoals gezegd, het bleef spannend. Jan-Matthijs heeft zijn vorm nog niet te pakken en had zichzelf voor deze ronde maar niet op de topborden geplaatst, om wat zelfvertrouwen te tanken. Met wit speelde hij op bord 8 tegen Adriaan Fournier.

Jan-Matthijs van Leeuwen (1884) – Adriaan Fournier (1673)

De heer Fournier weigerde echter om hieraan mee te werken en speelde een puike partij. Dat Jan-Matthijs niet in vorm is bewijst volgens mij de volgende stelling. In een prima gespeelde partij is de volgende stelling op het bord gekomen. Hoe pakt wit groot voordeel?

Zo ging Jan-Matthijs helaas weer ten onder en was de wedstrijd weer volledig in evenwicht, met veel onduidelijke borden. Ik kreeg dus de opdracht mee om het in een remise stelling toch nog weer even te proberen. Dat gebeurde, maar het is en was en bleef remise tot het eind. Daarom kies ik ervoor om alleen interessante gedeelte van de partij te laten zien. De rest van de partij. daar verzint u zelf maar wat leuks bij.

Robert Krouwel (1835) – Andre Lindenbergh (1716)

Een zeer vriendelijke man was deze avond mijn tegenstander en het werd een heus gevecht. De laatste tijd heb ik er een beetje een handje van om mijn zware stukken in de tegenstander zijn stelling te plempen zoals dat zo mooi heet. Maar deze avond heb ik wel 10 kansen gehad om dat weer te doen, maar zat met het verkeerde plan in mijn hoofd.

We komen in de partij op zet 25 voor wit. Eigenlijk heeft wit hier twee goede opties om gebruik te maken van de passieve stukken van zwart. Zelf koos ik helaas voor het slappe De2. Maar welke twee opties zie jij?

De partij:

Zo kwamen we nog steeds niet op de gewenste voorsprong. Met drie onduidelijke borden over, steeg de spanning enorm.

Kan Jasper dan het verschil maken en zijn eerste overwinning boeken voor En Passant 2. Zijn stelling zag er prachtig uit, maar Jasper heeft altijd twee tegenstanders. De persoon aan de andere kant van het bord en de tijd. Vaak nog zulke moeilijke stellingen en dan toch zo weinig tijd over op de klok. Het zorgt er zo vaak voor dat je net de kleine combinatie mist, wat het verschil tussen winst en remise betekent.

Jasper Reichardt (1858) – Erik van Dijk (?)

Maar zijn partij dan. Zijn jullie bekend met de eigenaardigheden van een kraanvogel? Die beesten die vreemd om elkaar heen huppelen om indruk te maken? Ik wist niet dat paarden dat ook deden. Het ziet er uit als een dans om de beste velden. Maar als je allebei goede velden hebt ben je er eigenlijk niet zoveel mee opgeschoten. Is dit een nieuwe opening? Zoveel mogelijk paarden in het centrum?

We komen in de partij op zet 17. De paarden krioelen dan al behoorlijk over het bord, maar schijnbaar kan het nog erger. De partij:

Nog steeds een gelijke stand en op de twee overige borden is het superspannend. Iedereen in tijdnood ,maar Robin lijkt te gaan winnen met sterk spel. Robin is bezig met een sterk seizoen en ook deze partij mag er wezen.

Robin Reichardt (1809) – Paul Bekkers (2122)

We komen in de partij op zet 24:

Helaas is de rest van de partij verloren gegaan, waar er sterk door Robin werd gespeeld naar een gewonnen eindspel. Met een toren voorsprong wist zwart echter nog een truc uit te voeren waar remise mee werd afgedwongen. Jammer voor Robin, die echt de winst verdiende.

De matchwinner aan het woord

In de bar van En Passant werd hij onthaald met een applaus en het inmiddels bekende En Passasasannnnnnttttt: Arie de eindspel-specialist. Hij moest nog even zoeken naar een manier om uit een eeuwig-schaak-net te lopen. Arie heeft nog snel de tijd genomen om de slotstelling te reconstrueren, omdat ook hier veel zetten verloren zijn gegaan.

Maarten Post (1788) – Arie van Diermen (1934)

Arie had al vroeg groot voordeel verkregen door sterk spel, maar weigerde de trekker over te halen. Welke zet had jij gespeeld in onderstaande stelling?

De eindstelling:

 

 

Zo blijft En Passant ongeslagen in de eerste klasse van de SGS 1B. De volgende ronde is begin januari tegen het sterke BSG en (wellicht) het weerzien met een goede bekende van En Passant. Het zal een spannende ronde voor En Passant gaan worden, maar we staan er goed voor. Ook deze keer was het spannend en alle lof voor Vegtlust die er een geweldig gevecht van hebben gemaakt.

 

Robert Krouwel

 

 

En Passant 2

Vegtlust 1

4,5

-

3,5

1.

D. de Graaf (Dick)

C.N. Regeling (Chris)

1

-

0

2.

R.C. Reichardt (Robin)

P. Bekkers (Paul)

0,5

-

0,5

3.

A. van Diermen (Arie)

M. Post (Maarten)

1

-

0

4.

J. Reichardt (Jasper)

E. van Dijk (Erik)

0,5

-

0,5

5.

G.C. Heuveling (Gijs-Cor)

R. van der Pol (Rico)

0

-

1

6.

R. Krouwel (Robert)

J.A. Lindenbergh (Andre)

0,5

-

0,5

7.

G.T. Krouwel (Gabriel Tristan)

J. de Boer (Jaap)

1

-

0

8.

J.M. van Leeuwen (Jan Matthijs)

A. Fournier (Adriaan)

0

-

1