Eemlandtoernooi: veel verrassingen in ronde 1

2015-08-26

Index  < Vorige  Volgende >

De Eemlandtoernooi-pagina's op deze website zijn weer uit hun winterslaap gehaald. Uitslagen, indelingen, partijen, enzovoorts kunt u de komende weken vinden onder "Eemlandtoernooi" in het menu aan de linkerkant.

In de eerste ronde van een Zwitsers toernooi speelt de "bovenste helft" tegen de "onderste helft". De op rating sterkere speler zal dan vaak winnen, maar gelukkig lang niet altijd. Een bloemlezing van de verrassingen:

De eerste verrassing betrof een van de titelfavorieten in groep A: Marcel Flohr stond lange tijd gelijk tot iets beter tegen Dick de Graaf. De partij eindigde in een remise door zetherhaling.

Ed van de Gevel bereikte tegen William van de Groep een eindspel met goed paard tegen slechte loper. William stond al moeilijk, helemaal lastig werd het toen hij in de diagramstelling met 37...h5? de witte koning naar binnen liet komen. Ed liet niet meer los en scoorde het volle punt.

Ed van de Gevel - William van de Groep, stelling na 37. Ke3

Met zwart speelde Gert Reichardt bijna Bosbomiaans, met een aanval over beide vleugels. Santoso Wijono kon (zie diagram) echter met 31. d5! de stelling openbreken, waarmee hij twee torens en een pion voor de dame kreeg. Dat materiële voordeel gaf Santoso niet meer uit handen: 1-0.

Santoso Wijono - Gert Reichardt, stelling na 30...Dxc6

Arie van Diermen veroverde tegen de als laatste geplaatste Bert Lardenoye een pion en het loperpaar. Op het eerste gezicht genoeg voor winst, maar Aries pionnenstructuur was wel zwaar geruïneerd. Langzaam verdwenen de stukken van het bord, maar Bert bleef standhouden. Door nog een pion te offeren wikkelde hij af naar een remisestelling, waarin na 71 zetten het punt werd gedeeld.

Aan één van de topborden in de B-groep werd zo mogelijk een nog langere zeeslang gespeeld. Gerald Visch had de hele tijd een pion meer, diep in het eindspel werd die voorsprong zelfs een paard. Ton Sprong vocht lang voor wat hij waard was, maar na 84 zetten moest hij uiteindelijk toch de vlag strijken.

Gerald Visch - Ton Sprong, stelling na 47. Kf1. Waarschijnlijk het beslissende moment: met het (weliswaar passieve) 47...Kf7 had zwart voorlopig kunnen standhouden, na het gespeelde 47...Tb2 verliest hij een tweede pion (f5 en g6 tegen b3).

Bij Jacob de Graaf - Luc Kepers valt niet meer helemaal te reconstrueren wat er gebeurd is. Volgens de notatie was er in de slotstelling niets aan de hand, maar volgens de spelers zelf gaf Jacob met zijn laatste zet zijn dame weg. We mogen aannemen dat de spelers het wel weten, dus zal de reconstructie niet helemaal kloppen. Hoe het ook zij, het punt was voor Luc.

Luuc Baltus kwam tegen Ed Mönch een handvol pionnen voor, tegen de rating-verhouding in. In een toreneindspel kan activiteit echter een hoop compenseren, zo bleek maar weer: in no-time snoepte de toren van Ed de pionnen weer terug. Toen Luuc nog één pluspion over had, die ook niet te behouden was, werd tot remise besloten.

 

Vanavond alweer ronde 2!