NK Jeugd: 50%+

2015-05-12

Index  < Vorige  Volgende >

Het NK Jeugd zit erop. Ruim een week lang werd er in Rotterdam op alle fronten geknokt om de punten. Hoe het toernooi afliep valt te lezen op o.a. de toernooi-site en op schaaksite. Hier focussen we ons op de Passanters in ronde 6 t/m 9:

In ronde 6 had Monica een goede stelling met een pluspion, maar ze slaagde er helaas niet in om haarzelf met een vol punt te belonen: het werd remise. Die "kwaal" brak haar vaker op, ook in ronde 9 (en eerder in R3) was er wellicht wel meer dan een half punt mogelijk geweest. In ronde 7 leverde de partij tegen Anna-Maja - uiteindelijk kampioen met 9 uit 9 - een logische 0 op. Een ronde later volgde weer een mooie overwinning, mede dankzij een paard op ef vuuf. Al is het twijfelachtig of de wijsheid van wijlen Henk Pruijs ook geldt als zwart lang rokeert, het punt telt. Een remise dus in de slotronde zorgde voor 4,5 uit 9, precies 50%. Een nette score, al had er dus misschien wel iets meer in kunnen zitten.

Gabriël liep in ronde 6 tegen pionverlies en een sterk loperpaar aan. De kijkers thuis rekenden (hoopten) op remise dankzij ongelijke lopers, maar tegenstander Paris vond feilloos het smalle pad naar winst. In de twee daaropvolgende witbeurten in zette Gabriël zijn tegenstanders goed onder druk en met succes: In ronde 7 ging zijn tegenstander met een pion achterstand door zijn vlag, in ronde 8 was binnen 20 zetten het punt over de streep. In de slotronde gooide Gabriël er - niet voor het eerst - een kwaliteit tegenaan, waar hij drie pionnen voor terugkreeg. Dat leek ruim voldoende, maar toen de witte toren binnenkwam verdwenen die pionnen als sneeuw voor de zon. De partij en de mogelijke top 10-finish glipten aldus uit zijn handen, zodat ook hij op 50% eindigde.

Het aangenomen damegambiet kan nog wel eens voor spektakel zorgen - kennen we "De lelijke zet" nog? - zoals ook Robin weer eens aantoonde. Na hak- en zaagwerk over en weer bleef hij in ronde 6 een pion voor, niet lang daarna dwongen zijn dreigingen (mat of een paardvork) zijn tegenstander tot opgave. In ronde 7 werd hij geplet onder de stonewall-opstelling van zijn tegenstander. Het eindspel in ronde 8 was op het oog zouteloos, maar Robin wist uit het niets, iets te maken en scoorde het volle punt. Ook in ronde 9 leverde een mooi staaltje eindspelmelkerij het volle punt op, zodat hij met een plusscore - 5 uit 9 - het toernoooi afsloot.

Opvallend in de statistieken: Monica boekte al haar overwinningen met wit, Robin won juist alleen maar met zwart. Als Monica nou eens Robins openingsrepertoire met zwart overneemt, en andersom....


 

Update 5/5: Hoewel Zaagmans nog langs moet komen, is het toernooi alweer over de helft. Na 5 van de 9 ronden is het tijd om de tussenbalans op te maken. Scroll even verder voor enkele foto's,

De Grand Prix-aanval in het Siciliaans bracht Monica in ronde 3 niet in de problemen. Ze kwam een pion voor, maar in het eindspel met torens en ongelijke lopers kon ze geen winstweg vinden; remise. De Joegoslavische aanval in ronde 4 leverde meer problemen op; haar tegenstandster vergendelde de damevleugel en vond vervolgens een winnende mataanval op de zwarte koning. In ronde 5 mocht Monica eindelijk weer eens met wit en met succes; de inval over de d-lijn met 13. Dd6 bezorgde haar spoedig het volle punt. Na vijf partijen is de score dus precies 50%.

Van de partijen van Gabriël kun je van alles vinden, maar saai is het zeker niet. In ronde 3 stond het bord "in brand", maar liep het helaas verkeerd voor hem af. Eerder - in ronde 1 en 2 - had hij 1,5 uit 2 gehaald uit eindspelen met een kwaliteit minder. Die stunt probeerde hij wellicht in ronde 4 te herhalen, maar deze keer zette zijn tegenstander het materiële voordeel wel in winst om. Een dag later kwam er weer een Draak op het bord. In het tactische geweld dat volgde was Gabriël de sterkste, waardoor ook hij nu op 2,5 uit 5 staat.

In de derde ronde had Robin een zware klus tegen de als eerste geplaatste Sebastian Halfhide. Het eindspel was op het oog erg lastig, maar met een paar handige paardsprongen wist hij het zwarte gevaar te neutraliseren en een mooie remise te bereiken. 's Maandags dacht hij in het eindspel ook remise te behalen, ditmaal met een tijdelijk pionoffer, maar die remisecombinatie bleek lek en de tegenstander ging er met de winst vandoor. In ronde 5 deed hij zichzelf een beetje tekort, door in een mooie stelling een tactische grap toe te laten waarmee zijn tegenstandder het evenwicht kon herstellen. Score: 2 uit 5.

Ronde 6 t/m 8 zijn op woensdag t/m vrijdag, aanvang 11:00. Zaterdag 9 mei om 10:00 is de slotronde.

 


 

Het NK Jeugd ABC is onderweg. Een week lang nemen de sterkste jeugdschakers van Nederland het tegen elkaar op in het Topsportcentrum Rotterdam, onder de rook van de Kuip. Alle 60 borden zijn live te volgen.

Namens En Passant speelt Monica Reichardt in de categorie AB-meisjes. In de C-categorie verdedigen Robin Reichardt en Gabriël Krouwel de eer van EP.

Al in de eerste ronde zorgde Gabriël voor een stunt: uit een mindere stelling wist hij tegen Joris Kokje een ogenschijnlijk houdbaar eindspel op het bord te krijgen. In marathon-eindspel pakte hij vervolgens niet het halve, maar zelfs het volle punt. Robin stond lang goed, maar moest het tegen Liam Vrolijk (net als Joris 2000+) toch afleggen tegen het sterke zwarte loperpaar. Monica kreeg na een Siciliaanse draak een tactisch steekspel op het bord dat wel het rondebulletin haalde, maar helaas voor haar een 0 opleverde.

In de tweede ronde boekte Robin een soepele overwinning, nadat hij het paard van zijn tegenstander insloot. Monica won met een combinatie (23. Txf7) dame en pion voor toren en loper, daarna behield ze het inititatief en haar tegenstandster kreeg geen kansen meer. Gabriël herhaalde bijna zijn Houdini-act van een dag eerder, maar uit een mindere stelling (kwaliteit achter) moest hij nu nipt genoegen nemen met remise.

 

Alle foto's zijn gemaakt door de toernooi-fotografen, waaronder Zhaoqin Peng. Zie https://www.flickr.com/photos/pathena/ voor meer fotos.

Bij het fotomoment op de openingsdag heeft Gabriël de - volgens velen - beste plek, direct naast Nick Schilder.

 

Extra punten voor degene die op basis van dit halve beeld weet te achterhalen welke partij/stelling dit is...

...en driedubbele extra punten voor degene die dat bij deze foto lukt.