En Passant 5 promoveert naar tweede klasse!

2014-05-10

Index  < Vorige  Volgende >

Laat ik in de titel de uitkomst alvast verklappen, want zo spannend als het deze vrijdagavond was, wil ik het voor de lezer niet maken. Met een 4-4 gelijkspel tegen BSG 5 sleepte En Passant 5 de promotie uit het vuur. Volgend jaar speelt EP5 (met EP3 en 4) in de tweede klasse!

In de voorbereiding hadden we een luxeprobleem. Iedereen kon op 9 mei, dat betekende dat we met zijn negenen zouden zijn. Thomas offerde zich op, hij had als enige nog alles gespeeld en vond het geen probleem om een keertje aan de kant te staan. Sowieso was de opkomst dit jaar prima, alleen voor de doordeweekse uitwedstrijden hadden we nog wel eens invallers nodig.  Toen de uitslagen van donderdag 8 mei bekend werden, was duidelijk dat een 4-4 gelijkspel nodig was om tweede te worden en te promoveren. 4-4 tegen de nummer 8, dat moest toch kunnen?

Op de middag voor de wedstijd kwam de eerste tegenvaller. Onze topscorer Mike had opnieuw last van de ontsteking in zijn knie. Staan en liggen ging nog wel, zolang zijn been maar gestrekt was. Maar 4 uur achter een bord zitten, dat zag hij niet zo zitten. Dus kon Thomas weer worden opgetrommeld, op de team-Whatsapp waren de meningen daarover verdeeld: Was dat (in vergelijking met Mike) een verbetering of niet? We zullen het nooit weten…

Dan de wedstrijd, we begonnen goed. Binnen een zetje of twaalf had Joël zijn tegenstander van het bord geveegd en het punt geïncasseerd. De gelijkmaker kwam van bord 8, waar Jasmijn goed begon maar vergat te rokeren. Een paard van de tegenstander kwam binnen en kon daardoor met wat gevork en schaakjes het nodige hout winnen, met helaas een 0 voor Jasmijn tot gevolg.

Onze puntenmachine Tijmen bracht ons weer op voorsprong, maar opnieuw konden we er niet lang van genieten. Aart had een combinatie gemist die hem een kwaliteit kostte. In de open stelling die ontstond waren de torens van zijn tegenstander oppermachtig, al snel was de zaak niet meer te houden en stond het 2-2.

De vier topborden waren toen nog bezig, met allemaal moeilijk te beoordelen stellingen. Ernst had een pion geofferd voor activiteit, maar het voordeel leek toch langzaam te verzanden. Op een gegeven moment ging hij met zijn dame op avontuur en even leek het erop alsof die ingesloten zou kunnen worden. Dat insluiten gebeurde niet, maar zijn tegenstander had wel de gelegenheid om de dame heen en weer te jagen en zo zetherhaling af te dwingen. Die gelegenheid werd met beide handen gegrepen, waardoor Ernst genoegen moest nemen met remise. Of dat zo ongunstig was weet ik eigenlijk niet, want zo goed was de stelling van Ernst al niet meer.

Met 2,5-2,5 op het scorebord waren drie remises genoeg. Ondergetekende had de hele partij een vrij problematische stelling, vooral dankzij een voorbarige pionnenopstoot. Na een tijdelijk pionoffer kwam ik weer redelijk terug, maar toen ruilde ik in de verkeerde volgorde af en stortte mijn stelling in. Een 0 dus, plotseling werd de opdracht voor Dion en Thomas een stuk lastiger. Hoe moest er uit twee gelijke stellingen in hemelsnaam anderhalve punt gehaald worden?

Dion werd uiteindelijk de held van de avond, door in een bloedstollende partij uiteindelijk een punt te drukken. De partij zelf was al spannend, maar de tijdsdruk maakte het nog een stuk erger. Dion leefde van de 10 seconden increment per zet en liet regelmatig zijn klok tot pakweg 0:02 teruglopen voor hij zette. De partij met analyse is terug te vinden in de viewer, in ieder geval het gedeelte dat te reconstrueren viel.

Wat er na de pionpromotie gebeurde konden we niet meer reconstrueren, vooral omdat er niet bepaald netjes gespeeld werd. De zwartspeler maakte het behoorlijk bont door Kh8-h6 te proberen en ook te proberen twee zetten achter elkaar te doen. Laten we maar hopen dat het de (tijds)druk was, die hem daartoe aanzette. Anders begint het toch wel erg op valsspelen te lijken, dat kan toch niet de bedoeling zijn. We konden het in ieder geval niet reconstrueren, het kan maar zo zijn dat dat komt doordat niet alle zetten reglementair waren....

De laatste interessante stelling die verscheen was in ieder geval deze: (wit aan zet)

Hier had Dion ongeveer een minuut opgespaard, en die gebruikte hij bijna helemaal. Pas op 0:01 deed hij een zet! Gelukkig wel de goede, namelijk b4. Een koningszet als Kd6 zou overigens ook prima zijn geweest. Een paardzet niet, want als je je paard wil redden gaat de pion verloren. Het overblijvende pionneneindspel (na Kxa6 Kc6) werd simpel uitgetikt en de 4-4 was binnen!

Normaal gesproken zouden we een held als Dion op onze schouders nemen, maar in dit geval hebben we daar toch vanaf gezien. Maar we zijn gepromoveerd, volgend jaar komen we de tweede klasse onveilig maken! Tenzij er zich een half dozijn nieuwe leden meldt en we een zesde gaan formeren, speelt er volgend jaar geen EP-team in de derde klasse. Zou dat een unicum zijn?

Dat was het voor dit seizoen, ik moet hier een einde aan breien en bordprijzen gaan bestellen. Gezien de persoonlijke scores hebben we er namelijk wel een paar nodig...

Jasper Reichardt