EP2 wint nipt van Moira (update, verslag)

2013-10-25

Index  < Vorige  Volgende >

Update: Na een 4-2 voorsprong moest EP uit de 'achterafspeelwedstrijden' nog een halfje peuren. Dat lukte, met zeer veel moeite. Jacob de Graaf verloor vrij snel, maar Arie van den Hoogen kon ternauwernood nog remise maken. Quote Robert Krouwel:

Johnny stond vrijwel de hele partij beter dan Arie. Arie miste vervolgens een redelijk makkelijke remise combinatie en moest blijven vechten met een pion minder. Net toen wij allemaal dachten dat het was afgelopen vond Johnny niet meer de overwinning en werd er tot remise overeengekomen. Joris liet snel ien wat het winstplan had moeten zijn. Of het ook winnend was weet ik niet maar de poging had zeker genomen moeten worden bij een 4-3 achterstand.

En Passant 2 - Moira Domtoren 2 4,5-3,5 

Dick - K. Wandy 1-0

Arie vd Hoogen - Johnny de Kraker remise

Arie van Diermen - Gavin Wallace 1-0

Gijs Cor - Hans Reiff 0-1

Gijs Huijgen - John van Beek 1-0

Robert - Kees Pafort 0-1

Jacob - Joris Kokje 1-0

Mathijs - Maarten Mellegers 1-0

 

Vorig jaar was de verslaglegging van EP2 zeer karig en daarom heb ik dit jaar maar de schone taak op mij genomen om een beetje ruchtbaarheid aan dit team te hangen. Want vergis je niet we willen met dit team gewoon naar de promotieklasse en misschien zelfs wel naar de KNSB 3de klasse. Training zal worden ingericht en strafkamp voor de verliezers.  Dus we stonden te trappelen voor de eerste wedstrijd.

EP2 - Moira Domtoren 2 stond gek genoeg ook een beetje in het teken van het eijgenbrood toernooi in Amsterdam. Want daar wilden Joris Kokje en Johnny de Kraker graag aan meedoen. Ikzelf zou dat toernooi ook gaan spelen maar nam voor de eerste ronde een bye want ja dit wilde ik niet missen (achteraf een waardeloze keuze gezien mijn afgeleverde partij, maar daar kom ik later op terug).

Het zou dus moeilijk worden om de wedstrijd op deze avond al te beslissen. Want ja 4,5 uit 6 scoren is wel veel gevraagd. Maar EP kwam behoorlijk in de buurt met 4 uit 6 waardoor 1 matchpunt al zeker binnen is en een halfje volstaat voor de tweede matchpunt. Ik ben er echter van overtuigd dat Johnny de Kraker - Arie van den Hoogen en Joris Kokje tegen Jacob de Graaf zeer interessante partijen kunnen gaan worden.

Na alle partijen van de avond te hebben verzameld moet ik in staat zijn om wat leuke fragmenten te kunnen  plaatsen. De eerste komt uit de partij tussen J. van Beek - G. Huijgen

Want tijdens de eerste ronde had EP een invaller nodig vanwege het feit dat Richard zo nodig naar Rhodos moest voor een nietszeggend toernooitje. Maar gelukkig vonden we in Gijs een prima invaller die het ook nog eens niet erg vond om op bord 5 met zwart te spelen. Het werd een knaller in het koningsgambiet, een opening die altijd wel voor spektakel staat maar beide spelers waren dit keer goed bekend met de opening. Een stukoffer hoort dan ook een beetje bij deze opening, en niet altijd helemaal de juiste voortzetting vinden is ook niet vreemd want het is gewoon vreselijk scherp. Gijs besloot namelijk te slaan op f4 vervolgens deze te dekken en ook nog eens door te schuiven.

 Na 10 zetten (de laatste zet d6 van zwart) staat het bord letterlijk in brand:

Wit speelt hier Pxh8 een logische thematische voortzetting. En Gijs kiest ervoor het paard op te sluiten met 11.., Ph6?! De computer heeft moeite alles te berekenen maar duidelijk is dat zwart zijn voordeel weg is. De stelling vraag namelijk om 11. .., Pd4 en daarna pas Ph6. Dit houd namelijk Lb5 uit de stelling waardoor alle zwarte stukken volledig mee kunnen blijven doen in de aanval.

Maar goed na Ph6 wordt Lb5 gespeeld en wit speelt speculatief zijn plan door met Pg4. Hierdoor kan wit naar remise gaan met Dc4 die ook werd gespeeld.

Gijs speelt hier Pg-e5?? Dit zou direct moeten verliezen vanwege Dg8, Kd7, Pc3 met de dreiging van Pd5 en zwart moet ook zijn tweede toren geven met Le6. (Dg7+, Ke8, Pc3 kan ook). Maar gelukkig voor EP ziet wit de sterkste voortzetting niet en speelt Lxc6, bxc6, Dg8+, Ke7 wit heeft niet meer dan eeuwig schaak maar is te gulzig waardoor Gijs als nog zijn snode plan kan uitvoeren. Dg7+, Ke8, Dxc7?? Die Dame staat nu nog alleen vliegen te vangen natuurlijk. f3 (eerst Dh5 kan ook) xf3, g2 en wit geeft op want hij gaat namelijk geforceerd mat via ke2, xh1Dame enzvoort. Of Kxg2, Dg3+, Kf1, Lxh3+ met mat in 2. Een prachtige overwinning voor Gijs in een boeiende en leerzaam Koningsgambiet.

Jan Matthijs

Kwam een lekker potje schaken met een Jetlag van hier tot Tokio. Maar Matthijs is iemand die je volgens mij midden in de nacht nog kan wakker maken voor een potje schaken. Maar toch maar even op bord 8 proberen voor de zekerheid. Hij mocht het opnemen tegen Maarten Mellegers

Jan Matthijs kwam met wit tegen een zwarte Leeuw terecht. En opening die hem bekend voor kwam omdat ene Robert Krouwel in zijn eigen team deze ook vaak speelt. Jan Matthijs kwam dan ook met de sterke voortzetting van e4,d4 en f4 waarna zwart eieren voor zijn geld koos door in te slaan op d4. Er komt daarna een afwikkeling die ik niet in het verslag opneem om niet iemand zijn opening te verraden en dat later in deze wedstrijden daar gebruik van kan worden gemaakt. We komen terug in de partij bij zet 17 van zwart d5:

De witte pionnen op e4 en f4 staan natuurlijk klaar om te worden doorgeschoven en misschien zelfs te worden geofferd om de 2 lopers en de 2 torens volop mee te laten doen met de aanval op de zwarte rokade stelling. Zwart helpt echter een handje door de verdediger van veld e5 zelf uit te schakelen. En plots komt de witte aanval in al zijn kleuren tevoorschijn. Er volgt e5, Pe4 het plan voor zwart is duidelijk na een ruil valt de loper op d2 met een toren die lekker mee aanvalt op g2.

Maar wit zijn aanval is sterker en mag zelfs een stuk kosten als dat nodig is. Er volgt Pxe4, Lxe4 en hier had zwart moeten kiezen voor h6 om nog een beetje te kunnen vechten. Maar zwart is te hebberig met Txd2?? Spoedig zal de deksel op zijn neus vallen.  Dxh7, Kf8 en Jan Matthijs gaat voor het voor de hand liggende Dh8+ om nog een pion mee te snoepen. Een fraaie voortzetting is echter: f5, Txe5 (zwart heeft geen betere want alles verliest) Dh8+, Ke7, f6+, gxf6, Kf8 en Lg6!!

Er volgt Ke7, Dxg6 en zwart heeft nog meer dan voldoende om voor te vechten. Wit kan natuurlijk altijd naar remise gaan met een serie hele vervelende schaakjes, maar zwart kiest voor een vreemde voortzetting met Pd7 die wel heel veel stukken de weg afsnijd. De rest van de partij is redelijk geforceerd. Dg5+, Kf8, Dh6+, Ke7, Dg5+ (even laten zien dat je minimaal remise heb) Kf8 en dan vervolgens de genadeklap uitdelen met e6. f5 is netter in de afronding maar dat mag de pret niet drukken. Er volgt nog Txe6, f5, Te-d6, Lb3, Db6, Kh1 en zwart moet de kwaliteit al terug geven. Td2xd3, cxd3, Tf6 een plek waar je niet voor je plezier een toren neer zet. Misschien is dit nog een leuke uitspeelstelling voor de jeugd. Jan Matthijs kiest voor Dh5 een prima zet al gaat het met Tf4 eerder mat. Er volgt nog Kg7, Tf3, Th6, Dg5+, Kh7 en Tg3. Einde verhaal met een prima partij voor iemand met een Jetlag.

 

Na al dit moois wordt het toch wel tijd om te vertellen dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn was al is dat natuurlijk veel minder leuk dan er over te vertellen. Want ja mensen in een soort van vormcrisis laat je liever even in alle rust herstellen om de volgende keer beter voor de dag te laten komen. Maar zelf gaat hij er ook mee om met een grote lach. Toen we de partij dan ook overnamen voor het verslag was zijn meest gegeven commentaar "dat is een Blunder, en dat is een Blunder". Maar feit blijft dat als er eenmaal 1 fout is gemaakt deze bijna niet meer te herstellen is. We pakken de partij tegen Hans Reiff er even bij waar Gijs-Cor met wit speelt.

Na een wat vreemd gespeelde opening met het ruilen van wat centrale stukken komt de volgende stelling op het bord:

Eigenlijk staat wit al volledig verloren en hangt hij in de touwen. Vooral de Loper op c1 is een zorgenpuntje. Nu speel ik zelf inmiddels een anderhalf jaar intern bij EP en tijdens de analyse met Richard of Henk heb ik al regelmatig de term Heuveling Loper horen vallen. Een Loper die echt helemaal niet mee doet maar dan vervolgens verder  in de partij de winnaar wordt. De Toren op a1 is ook nog niet een bijzonder wapen, en het paard is een sta in de weg. Een soort paard in de gang voor de Dame. Maar om dit nou allemaal op te lossen met Pg3? Wat direct een kwaliteit kost is wel heel erg vriendelijk. Maar zwart had grotere plannen en volgde met Dg6 het paard mag niet weg vanwege Lxh3. Er volgt nog Kh2, Lh4 en de rest van de partij speelt Gijs Cor een verloren partij die nog 24 zetten duurt maar niet meer het vermelden waard is. Graag in het belang van de verslagen schrijver geen onnodige zetten meer doen SVP. (noot van de eindredacteur: het teambelang gaat boven het individueel belang, dus ook boven het individueel belang van de verslaggever!)

Maar dan over vormcrisis gesproken ik zelf kan er ook wat van. Lichtelijk in mijn voordeel is dat ik de partij om 1 of andere reden kwijt ben. (slap excuus) maar goed. Nu speel ik zelf altijd vrij snel maar deze avond leken mijn stukken in de brand te staan en werd ik ondanks dat ik met wit speelde vreselijk snel geslacht. Ik wil mijn tegenstander Kees Pafort niets te kort doen met zijn goed gespeelde partij. Vandaar een kleine constructie: Kees vergeef me als het niet helemaal goed staat maar het gaat om het thema.

Zwart dreigt in te slaan met Lxg3 en Mat op f2 in een reeds verloren stelling voor wit. Ik probeer nog een laatste truc met f4. Daarna volgt xf3 En Passant Txf3 Dh1 en de stukken kunnen de doos in. Een avond voor mij om snel te vergeten al ben ik er wel gillend van wakker geworden.

Snel door naar de Partij Gavin Wallace - Arie van Diermen. Arie is iemand die je er graag bij hebt in je team. Hij brengt rust en brengt jaarlijks een bak punten mee. Zolang de stelling gelijk blijft heb je altijd vertrouwen omdat hij een super eindspel speelt. Maar in deze partij ging het om de combinaties, geduld en vooral niet te gretig. Vanuit een Pirc met 3 pionnen aanval komt de volgende stelling naar voren:

De stelling met wit aan zet heeft ook trekjes van een Siciliaanse Draak met Grand Prix aanval. 

Wit speelt thematisch door met 11. e4-e5 Pb8-c6 12. e5xd6 e7xd6 13. Nc3-b5 Qc7-b8  Een positie voor de dame die je liever niet wilt hebben en ik kan niet eens Arie zijn plan doorgronden. Of sta je gewoon ontzettend terug gedrongen met zwart en is er niet beter?  

Na 14. Qd4xd6 Qb8xd6 15. Nb5xd6  heeft wit nog een pion meegepikt ook maar de Zwarte drakenloper heeft wel een erg mooie diagonaal die zwaar van zich zal doen spreken.  Pe4 wint namelijk direct een kwaliteit of een heel stuk. Wit kiest echter voor twee lichte stukken te geven voor een Toren en een pion omdat hij al een pion voorstond. Maar die Toren op A1 blijft een groot probleem.

Pf6-e4 16. Pd6xf7 Tf8xf7 17. Lc4xf7 Kg8xf7 18. Ra1-b1 De Toren lijkt gered maar niets is minder waar vanwege Pe4-c3  en hier komt even een nieuw diagram:

Wit wil het op de mooie manier oplossen met Pe5 maar schaken is geen dammen en slaan is dus niet verplicht  want na Pxe5 xe5 staat zwart schaak en red hij met gemak zijn Toren en heeft hij een prima stelling 19. Nf3-e5 Kf7-g8  Maar Arie stapt keurig uit het schaak en heeft geen haast zelfs niet als hij bloed ruikt.

20. Tb1-b3 Nu red dit de Toren niet meer vanwege het fijne Pc6-d4  met de dreiging van een vork 21. Lc1-b2  en weer mag Arie de Toren niet slaan want na Lxc3 komt het andere paard nooit meer weg, dus Pc3-e2+  22. Kg1-f2  En Jawel nog steeds mag Arie niet slaan vanwege het zelfde feit dat het tweede paard niet veilig weg kan. Dus daar vind Arie Lc8-e6  en toch wil ik daar een vraagteken bij plaatsen want hier had wit een ontsnapping die er niet om liegt. Namelijk Te3 waarna wit weer helemaal meedoet in de partij. Gelukkig voor de onzen zag Gavin dit niet, en bezweek hij onder de druk  23. Lb2xd4 Le6xb3 24. Kf2xe2  en Alles wordt afgeruild Lg7xe5 25. Ld4xe5 Lb3-c4 26. Ke2-f2 en Zwart wint nog een kwaliteit. Het zal niemand verbazen dat Arie dit eindspel keurig uitspeelde.

 

En dan als laatste de Partij van Dick de Graaf een speler waar we hopelijk het hele jaar van kunnen genieten in het tweede. En als we kampioen willen worden in deze klassen dan hebben we hem daarbij keihard nodig. Misschien Dick warm maken voor de Droom 2 EP teams in de KNSB. Maar gezelligheid gegarandeerd en ik durf niet te zeggen wanneer hij in de SGS externe competitie ooit verloor. Zijn partij met zwart tegen Kazim Wandy zou niet veel anders verlopen. Dick zegt wel eens onder het roken dat iedereen die tegen hem speelt altijd wel het gevoel heeft dat hij heel niet slecht stond of zelfs goed stond. Maar wat is het dan? Komt het omdat het een imposante verschijning is, of is hij zo zeker dat hij weet dat het toch wel goed komt. Of is hij misschien nog wel veel beter dan we allemaal denken? In zijn partij komen we een furieuze Dick tegen die bovenstaand verhaal niet onderschrijft. Na 7 zetjes staat het bord in brand na een e4,e5 opening:

Er volgt  8. Pe5xc6 Lc8-d7 koeltjes gespeeld 9. d4-d5 b7xc6 10. Lb5xc6 Bd7xc6 11. d5xc6 en zwart staat gewoon prima. Ng8-f6  Een stelling waar ik niet snel in terecht zou komen maar met deze stelling gaat Dick toch echt wel al serieus aan de overwinningsdrank. Dit pik je niet meer van hem af. 12. Lc1-e3 O-O  nog even naar veiligheid 13. Pb1-d2 Pf6-g4  en dan voor de slacht. Dit komt wit op geen enkele manier meer te boven speel na en geniet 14. Dd1-e2 Pg4xh2 15. O-O-O Ph2xf1 16. Td1xf1 Ta8-d8 17. De2-e1 Tf8-e8 18. Tf1-g1 Dg2-h3 19. De1-e2 Dh3-e6 20. Kc1-b1 Ld6-f8 21. Pd2-b3 De6xc6 22. Pb3-d4 Dc6-d7 23. De2-h5 g7-g6 24. Pd4-f5 Te8-e5 25. Pf5-h6 Lf8xh6 26. Dh5xh6 Te5-d5 27. Tg1-g3 Td5-d1 28. Le3-c1 Dd7-d2 29. Dh6-e3 Td1xc1 Mat. En daar kan ik nog heel veel over schrijven maar het ziet er allemaal zo ongelooflijk logisch uit en iedereen snapt het. Maar er zijn er niet velen bij wie het zo lukt dat het zo eenvoudig lijkt.

Al met al een redelijk comfortabele voorsprong van 4-2 die maar moet worden afgerond aankomende vrijdag. De kop is er af maar het mag nog veel beter. Als jullie leuke aanvullingen hebben over dit verslag dan hoor ik dat graag. De volgende wedstrijd van EP2 is op 8 november uit tegen Amersfoort 5

Yours Truly,

Robert Krouwel