Passanters in Wijk aan Zee (update 20/1)

2013-01-20

Index  < Vorige  Volgende >

Hét schaaktoernooi van Nederland is alweer enige dagen onderweg. De grootmeesterpartijen van het Tata Steel Chess Tournament zijn live te volgen via:
http://www.tatasteelchess.com/tournament/livegames.

Update 20/1

Na 8 van de de 13 ronden vinden we de Nederlanders terug in de onderste helft van groep A. King Loek wist als enige een paar potjes te winnen, Giri, Sokolov en L'Ami moeten het helaas doen met remises en nullen. Koploper is Magnus Carlsen, die ook vandaag weer een ongelofelijke Carlsen-partij afleverde. Wie anders zou er in een eindspel met ongelijke lopers en gelijk materiaal überhaupt doorspelen, laat staan winnen? 

In de B-groep gaat het een stuk beter. Jan Smeets versloeg vandaag koploper Rapport en hielp zo Jan Timman aan een gedeelde eerste plaats. Timman zelf had daar natuurlijk ook een groot aandeel in met een prachtig staaltje eindspeltechniek. Hij is het nog zeker niet verleerd, gezien zijn TPR van 2754.

In groep C is David Klein goed op weg naar een GM-norm, met voorlopig een TPR van 2615.

Bij de tienkampen staat Robert Krouwel voorlopig op een eerste plaats met 2,5 uit 3. 


 

Voor het volgen van het dagelijkse nieuws rondom Carlsen & co. zijn er al vele andere websites, hier zal ik mij beperken tot de En Passanters die actief zijn.

Bij de grootmeesters spelen Erwin L'Ami en Anish Giri mee in groep A en Jan Smeets in groep B. Neerlands hoop Giri verloor in de eerste ronde van Harikrishna en speelde daarna twee remises. L'Ami heeft tot dusver 3 remises uit 3 partijen, zeker niet slecht aangezien hij de op één na laagst gerate speler in de groep is. Jan Smeets won vandaag van de Zweedse GM Nils Grandelius en staat op 2 uit 3.

In het traditionele klantentoernooi kwamen Henk Vedder, Dick de Graaf, Richard Vedder en Robert Krouwel uit namens Voestalpine Polynorm BV. Gezamenlijk haalden ze 22 van de 28 te behalen bordpunten, maar in de eindstand was dat slechts goed voor de 5e plaats. Vooral de scores van de Vedders (beiden 6,5/7) mochten er zijn.

Naast de grootmeestergroepen en de speciale toernooien (klanten, parlementariërs, ...) zijn er ook nog de amateurtoernooien waar vele honderden deelnemers op af komen. Ook dit jaar is er weer een lange wachtlijst. Namens En Passant doet Henk van Diermen hieraan mee, zijn tienkamp start op vrijdag 18-1.