Richard Vedder prolongeert vrijdagtitel (verslag)

2012-06-05

Index  < Vorige  Volgende >

Richard Vedder heeft de interne competitie bij En Passant gewonnen. Na een schier onmogelijke eindsprint bereikte hij pas na de laatste speelavond - wanneer het erom gaat - de eerste stek op de ranglijst. In een serie rechtstreekse duels ging Dick de Graaf eervol ten onder, hij eindigde als tweede.

Gedurende vrijwel het hele seizoen zag het ernaar uit dat niet Richard, maar Dick kampioen zou worden. Hij begon met een nederlaag tegen Matthijs van Leeuwen. Er volgden een paar overwinningen en in ronde 10 een nederlaag tegen Dick de Graaf. Wisselvalligheid was troef, daardoor en door relatief veel afmeldingen stond hij half april pas op zes overwinningen (en twee remises) in elf gespeelde partijen.

Dick daarentegen speelde een indrukwekkende serie, zijn eerste halve puntverlies kwam pas in maart. Half april had hij een straatlengte voorsprong met 13 overwinningen en een enkele remise, de titel leek een zekerheidje. Daarachter, maar nog ruim vóór Richard stond Guido de Romph. Die liet merken op zijn minst de ‘best of the rest' te zijn. In het hele seizoen haalde hij een halfje uit vier onderlinge partijen tegen Richard en Dick, maar tegen andere tegenstanders stond hij alleen een paar remises af.

In de laatste weken van april kwam bij Dick dan toch de klad erin. Hij leed twee nederlagen achter elkaar, tegen Richard en tegen Matthijs van Leeuwen. Na een overwinning tegen Rick van Beek had hij met nog vier ronden te spelen zo'n 140 punten voorsprong op Guido en 235 op Richard. In het gebruikte keizersysteem is een overwinning in een onderlinge partij ongeveer 60 punten waard.

Guido de Romph was de laatste maand echter druk met zijn huwelijk en een verhuizing, daarom kwam hij niet aan spelen toe. Een paar puntjes, bijvoorbeeld een enkele remise of één of twee afmeldingen, zouden daarom voor Dick voldoende zijn voor het kampioenschap. Het siert hem dat hij niet voor die laatste optie koos, maar de strijd op het schaakbord aanging. In de laatste vier ronden speelt zoveel mogelijk de nummer 1 tegen de nummer 2, 3 tegen 4, enzovoorts. Bij afwezigheid van Guido betekende dat, dat er vier onderlinge partijen Richard - Dick gespeeld zouden worden.

Richard wist de eerste drie partijen te winnen, waardoor de vierde en laatste partij de beslissing moest brengen. De partij werd gespeeld op een digitaal schaakbord, zodat toeschouwers in de kantine de partij konden volgen. Zij zagen hoe Richard een aanval kreeg, vooral gericht tegen een zwakke pion op e6. Die aanval leek vast te lopen, waardoor Dick met zijn paard en loper goede tegenkansen zou hebben. Het voortdurende verdedigen had er wel voor gezorgd dat Dick in tijdnood was gekomen. Wellicht daarom stond hij toe dat de stelling op de koningsvleugel geopend werd. Richard wist binnen te komen met zijn dame. Er verdwenen de nodige stukken van het bord, toen de stofwolken waren opgetrokken bleek Richard een kwaliteit (toren tegen loper of paard) voor te staan. De overblijvende stelling was hopeloos, Dick kon de partij en het kampioenschap opgeven.

Achter Richard en Dick werd Guido derde. Matthijs van Leeuwen won als enige van zowel Richard als Dick en eindigde als vierde. Als hij nog wat vaker zou spelen is een plek in de top-3 voor hem zeker haalbaar. De verrassende nummer twee van vorig seizoen, Arie van Diermen, werd nu vijfde.

Eindstand + Uitslagen laatste ronde