Dick de Graaf wint Kloppenburg Eemlandtoernooi

2011-09-10

Index  < Vorige  Volgende >

Met het Eemlandkampioenschap is het schaakseizoen in de regio officieel geopend. Na zeven speelronden toonde Dick de Graaf zich het sterkste in de hoofdgroep. Met 5,5 uit 7 bleef hij zijn naaste concurrent Richard Vedder een half puntje voor. De hoofdprijzen bleven aldus in het denksportcentrum in Bunschoten, bij de thuisspelende vereniging En Passant.

Na vier ronden zag het er nog allesbehalve naar uit dat De Graaf - alias De Kaaieman - het toernooi zou winnen. In de laatste ronden was er echter niemand die zijn eindsprint van 3 uit 3 kon volgen. Gerard van Otten won eerder in het toernooi als enige van De Graaf, maar behaalde vervolgens alleen remises en eindigde als gedeeld derde. De Amersfoorter Chris Kooijman deed tot de laatste ronde mee om de titel, maar moest uiteindelijk ook genoegen nemen met een derde plaats, evenals Rogier Dijk.

In groep B ging de strijd tussen Guido de Romph en Remco van Rinsum. De onderlinge partij in ronde 4 eindigde in remise en ook daarna bleef de strijd gelijk opgaan. Pas in de laatste ronde werd het verschil gemaakt. De Romph wist te winnen en Van Rinsum niet, waardoor de eerstgenoemde de groep won. Beiden promoveerden wel naar de A-groep. In groep C was de Barnevelder Rein van Ee op papier te sterkste, maar op basis van speelsterkte op papier is nog nooit een partij gewonnen. Van Ee wist zijn status als favoriet echter wel waar te maken, hij hoefde slechts twee remises af te staan en finishte met een punt voorsprong als eerste.