Jan Smeets maakt selectie En Passant 1 compleet

2011-06-18

Index  < Vorige  Volgende >

Nederlands Kampioen schaakt voor En Passant

Het eerste schaakteam van En Passant gaat volgend seizoen uit tien spelers bestaan. Er moesten dus een paar spelers bijkomen en er moet gescoord worden. Na het binnenhalen van de grootmeesters Friso Nijboer en Erwin l'Ami maakt ook Jan Smeets de overstap naar Bunschoten. Smeets is regerend Nederlands Kampioen door o.a. het supertalent Anish Giri en Loek van Wely voor te blijven. Hij behaalde deze titel ook in 2008, terwijl hij in 2009 niet had deelgenomen. Binnenkort wordt het NK van 2011 gespeeld. Met Smeets, l'Ami, Nijboer en Zhaoqin Peng heeft En Passant maar liefst vier teamgenoten op het NK.

Opmerkelijk is dat Jan Smeets en Erwin l'Ami beiden op dezelfde dag geboren zijn; 5 april 1985. Smeets was korte tijd de jongste Nederlandse grootmeester ooit. De rating van Smeets is momenteel 2647 en daarmee staat Smeets in de top honderd van de wereld.

Het is niet de eerste keer dat een Nederlands Kampioen voor En Passant schaakt. De oude Viktor Kortchnoi ontvluchtte de Sovjet-Unie in 1976 en vroeg asiel aan in Nederland, wat hij nooit kreeg. In 1977 deed hij mee aan het NK en won deze overtuigend. Kortchnoi speelde tussen 2005 en 2009 enkele malen voor En Passant, en won al zijn partijen.

Inmiddels is ook de voorlopige indeling voor het nieuwe seizoen bekend. En Passant treft in 1A genoeg uitdaging om er niet gemakkelijk over te denken.

Jan Smeets
Jan Smeets (li) tegen Anand.