En Passant 1 wint in Groningen

2011-01-09

Index  < Vorige  Volgende >

Groningen 2 - En Passant   2½-5½

Uwe Rau  Manuel Bosboom  0-1 
Christofoor Baljon  Bruno Carlier  1-0 
Rudolf Potze  Tea Lanchava  0-1 
4 Peter Hendriks  Hans Bohm  0-1 
Arjan Dijkstra  Richard Vedder  0-1 
Koen Haveman  Dick de Graaf  0-1 
Casper Rupert  Gijs Cor Heuveling  1-0 
Kiran Soerdjan  Arie van den Hoogen  ½½ 

De stand is hier te vinden.

Zaterdag speelden de schakers van En Passant de vijfde ronde van de KNSB competitie. Voor de tweede keer dit seizoen een uitwedstrijd in Groningen, en opnieuw een overwinning.

Na de belangrijke overwinning op VAS Amsterdam in de vorige speelronde had En Passant een voorsprong op de concurrentie genomen. De vijfde ronde was tegen het laag geplaatste Groningen 2, dat nu al aan het vechten is tegen degradatie. Het tweede team van Groningen heeft last van haar grote broer, het eerste team dat in de Meesterklasse speelt, het hoogste niveau in Nederland. Omdat ook daar het degradatiespook opdoemt moet het tweede team regelmatig haar sterkste spelers afstaan voor het eerste team.  Dat kost punten, en bovendien moest men nu ook spelen tegen koploper En Passant. Daar twijfelt niemand meer aan het nadere kampioenschap, maar daarin schuilt juist het gevaar. De competitie is nog slechts halverwege.

Arie van den Hoogen speelde met zwart aan het achtste bord een solide partij. In de Schotse verdediging verraste hij zijn tegenstander met een ongebruikelijke variant, die daarbij zeeën van tijd verbruikte. Toen die niets meer bereikte kon Van den Hoogen zijn remiseaanbod aannemen. De ‘goeien' van het team zouden immers de punten wel binnenhalen. Dat deed in ieder geval Manuel Bosboom, die aan het eerste bord al in de opening een kwaliteit won en daarna moeiteloos zijn voordeel kon verzilveren. Helaas ging het mis bij Bruno Carlier, die aan het tweede bord een rare partij speelde. Hij zag niet dat zijn tegenstander een blunder had gemaakt, in plaats daarvan gaf hij zelf een stuk weg en kon hij opgeven. De dag was Carlier sowieso niet goed gezind, want terug bij zijn auto bleek dat er was ingebroken.

Terug naar het positieve nieuws, de man in vorm is Richard Vedder, die zijn vorige seizoen helemaal goed lijkt te maken. Nu is hij topscorer van het team met vier zeges en een remise uit vijf wedstrijden. Deze keer strafte hij een positionele fout van zijn tegenstander af. Zijn tegenstander kreeg een paard op b7, maar Vedder had deze handig opgesloten met een pion. Op het beest te bevrijden moesten twee pionnen sneuvelen, genoeg voor opgave.
Invaller Gijs Cor Heuveling kon het helaas niet bolwerken. Aan het zevende bord speelde hij met wit wat passief in de opening en werd geleidelijk aan overspeeld. De stand werd hierdoor weer gelijk met nog drie borden te gaan. De Groningers weerden zich sterk, wellicht door degradatienood gedreven. Toch behaalde En Passant nog een ruime overwinning, toen de drie resterende borden werden gewonnen. Hans Böhm speelde aan bord vier een Hollandse verdediging waarin de stelling lang in evenwicht leek. Ineens stond het mat en hield Böhm zijn serie hoog waarin hij gek genoeg met zwart altijd wint en met wit remise maakt.

Tea Lanchava was deze keer de enige dame in het team. Ze maakte haar reputatie weer eens waar. Ze houdt van complexe stellingen met veel chaos op het bord, waar menig tegenstander het overzicht in verliest. Ook deze keer, ze lokte uit dat haar tegenstander een paard naar f2 speelde en sloot deze vakkundig in. De matchpunten waren binnen, terwijl Dick de Graaf als laatste nog bezig was. Hij stond met 2 pionnen minder verloren, toch ploeterde hij door en warempel, toen hij even wat drinken ging halen vertelde hij onderweg in onvervalst dialect dat hij nog ging winnen ook! Hoe hij dat voor elkaar kreeg zien we in het diagram.

diagram

Wit heeft net Th6 gespeeld. De Graaf (met zwart) deed 1... g5-g4, waarna wit de keuze heeft uit drie pionnen die hij kan slaan. Slaat hij de f- of g-pion, dan wint hij moeiteloos. Hij deed echter 2 Txh4?! Er volgde 2 ... f4-f3! 3 g2-g3 Tg7-f7! Waarna promotie slechts ten koste van een toren is te voorkomen. Een ongelofelijke ontsnapping van De Graaf, die ook in de vorige ronde al Houdini was geweest!

Na afloop van de wedstrijd belde de redactie van De Bunschoter voor informatie over de verloren wedstrijd. Verloren? Onderweg naar huis bleek dat de uitslag verkeerd om was ingevoerd! Het was het proberen waard, maar de vergissing werd snel goedgemaakt en En Passant staat weer waar het hoort: aan kop met nog vier ronden te gaan. De zesde ronde is op 12 februari thuis tegen Soest.