Ivan Sokolov wint Kaaiemantoernooi

2009-11-14

Index  < Vorige  Volgende >

Verslag krant.
Clubbladverslag (ongecensureerd) volgt later.

Grootmeester Sokolov wint Kaaiemantoernooi

Met het tiende Kaaiemantoernooi  afgelopen zaterdag presenteerde schaakvereniging En Passant zich op haar best. Schaaklegendes Viktor Kortchnoi en Jan Timman zijn niet meer zo vlug als vroeger, maar dit lustrum zal in herinnering blijven.

Visspecialist De Kaaieman sponsorde voor de tiende maal het jaarlijkse snelschaaktoernooi, dat bekend staat om de hoge prijzenpot en gebakken vis voor iedere deelnemer. Het jubileumtoernooi bood opnieuw een erepodium aan Viktor Kortchnoi, de inmiddels 78-jarige supergrootmeester uit Zwitserland. Na zijn competitiewedstrijd voor En Passant in september was dit de tweede keer dit jaar dat hij op bezoek kwam bij En Passant, zijn vierde bezoek sinds 2004. Op de vooravond van het toernooi speelde hij snelschaak tegen verschillende clubleden, een unieke kans voor amateurschakers.

De oude Kortchnoi kreeg vrijstelling voor de voorrondes in het snelschaaktoernooi, zodat hij niet te vermoeid zou zijn als hij aan de finalerondes zou beginnen. In deze finalegroep kreeg hij tegenstand van niemand minder dan Jan Timman, met wie hij jarenlang tot de absolute wereldtop behoorde.

Het snelschaaktoernooi werd geopend door burgemeester Van de Groep, die op het bord van Jan Timman en Dick de Graaf de eerste zet uitvoerde. Het was voor de schaakvereniging een eer dat de burgemeester zijn belangstelling toonde, terwijl toch Sinterklaas met zijn stoomboot in aantocht was. Het bevestigde de belangrijke functie die het Denksportcentrum heeft in de lokale gemeenschap, het biedt verenigingsleven voor jong en oud.

Na de gespeelde voorrondes tijdens het ochtendprogramma werden op basis van de behaalde scores de finalegroepen gevormd. Kortchnoi had zich ‘s morgens rustig kunnen voorbereiden en arriveerde rond lunchtijd bij het Denksportcentrum. Er volgde een hartelijke ontmoeting met Jan Timman, voor wie hij nog een schaakboek had meegebracht. Niet veel later troffen de twee ‘overgrootmeesters' elkaar achter het schaakbord, waarin de titanen tot remise besloten. De strijd om het kampioenschap barstte daarna echt los, waarbij de behendigheid en de handelingssnelheid een belangrijke factor speelde naast het rekenwerk, en Viktor Kortchnoi moest hierin toch terrein prijsgeven. Hij leed een paar nederlagen tegen relatief onbekende spelers door teveel tijdsverlies. Toch zorgde hij nog voor een daverende verrassing door Ivan Sokolov in de pan te hakken. Door deze nul liep Sokolov een achterstand op ten opzichte van concurrent Nijboer, die het toernooi in 2005 had gewonnen. In hun onderlinge wedstrijd maakte Sokolov de schade echter weer ongedaan door Nijboer te verslaan. De laatste liet meer steekjes vallen, en zo was het Sokolov die uiteindelijk als beste snelschaker kwam bovendrijven. Met zestien overwinningen, twee remises en één nederlaag tegen Kortchnoi behaalde de van oorsprong Bosnische grootmeester een punt meer dan Nijboer, die daarmee tweede werd.  Oud winnaar Andrei Orlov werd derde, net voor Tim Lammens uit Enschede die met zijn vierde plaats de verrassing van het toernooi was. Jan Timman, Viktor Kortchnoi en Yochanan Afek deelden de vijfde plaats. Namens En Passant kwam Hans Böhm een half puntje tekort om in de prijzen te vallen. Böhm boekte onder andere een fijne zege op Timman. De jarige Bruno Carlier werd tiende, voor Henk Vedder, die Kortchnoi wist te verslaan. Broer Richard Vedder eindigde op plaats zestien.

Sponsor Dick de Graaf speelde zelf ook een sterk toernooi, en kwam een half punt tekort voor het podium in de tweede groep. Jan Matthijs van Leeuwen had sterke voorrondes gespeeld en plaatste zich daarmee ook voor de tweede groep. Hierin bleken de tegenstanders voor hem toch een maatje te groot, waardoor hij laatste werd. Jacob de Graaf overkwam hetzelfde in de derde groep, zodat Spakenburgs succes uit de voorlaatste groep moest komen. William van de Groep behaalde daar de derde plaats, waarin Fred Buitenhuis met de zege aan de haal ging. De laagste groep werd een gedeelde winst voor Arie van Diermen. Richard Zijl werd derde.

Voor foto's, zie fotoalbum op deze website. 

Schakers.info:
http://www.schakers.info/subcontent/kortchnoi-bunschoten2.php

en:

http://www.schakers.info/subcontent/kortchnoi-bunschoten.php